0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPreverite, zakaj ni dobro »vleči trebuha noter« …

Preverite, zakaj ni dobro »vleči trebuha noter« …

MORDA VAS ZANIMA

Raven, mišičast trebuh je nekaj, o čemer sanjajo mnogi – toda sanje so eno, resničnost pa pogosto nekaj povsem drugega.

- Oglas -

Na videz trebuha ne vplivajo samo maščobne obloge. V ozadju je lahko na primer tudi napihnjenost zaradi hrane, ki ste jo zaužili tisti dan, pozabiti pa ne smemo niti na vpliv menstrualnega cikla.

Ko je trebuh malce bolj izpostavljen, na primer v kopalkah ali v zelo oprijetih oblačilih, se zaradi slabe samopodobe marsikdo zateče k »vlečenju trebuha noter«, kar pa je zelo slaba navada. Pri tistih, ki to počnejo zelo pogosto, se lahko sčasoma razvije t. i. sindrom peščene ure s številnimi negativnimi posledicami …

Posledica sindroma peščene ure je pogosto vidna guba na trebuhu

Trebušne mišice spadajo med najbolj obremenjene mišice. Sodelujejo pri praktično vsakem gibu, saj so pomembne za ohranjanje ravnotežja in zaščito hrbtenice, ne nazadnje pa tudi za to, da organi ostanejo na svojem mestu. Kot omenjeno, se lahko zaradi nepotrebnega stiskanja trebušnih mišic razvije sindrom peščene ure. Zanj je značilna nevarna sprememba strukture trebušne stene, ki lahko privede do pojava vidne gube na sredini trebuha. Težava ni samo estetska, saj lahko sprememba strukture trebušne stene negativno vpliva na notranje organe in druge dele telesa.

- Oglas -

Težave lahko povezane tudi s prirojeno napako, slabo držo in kroničnimi bolečinami

Sindrom peščene ure je lahko povezan z različnimi vzroki. Kot omenjeno, je eden izmed njih čezmerno stiskanje trebuha, kar je običajno posledica slabe samopodobe oziroma ponotranjenja nerealističnih lepotnih standardov. Včasih je v ozadju tudi prirojena napaka, ki pa se običajno kirurško odpravi že kmalu po otrokovem rojstvu. Med možnimi vzroki za sindrom peščene ure pa moramo izpostaviti tudi slabo držo in pretirano stiskanje trebušnih mišic zaradi bolečin.

Nenehno stiskanje trebuha lahko preobremeni določene dele telesa

Ko trebuh »povlečemo navznoter« oziroma ko ga stisnemo, se stisne skupina mišic, imenovana rectus abdominis. Za to skupino mišic se pogovorno pogosto uporablja poimenovanje »six pack«. Ker praviloma shranjujemo več maščobe v spodnjem delu trebuha, so med stiskanjem bolj aktivne zgornje mišice. S tem se vzpostavi neravnovesje, kar lahko postopoma privede do nastanka gube, pri čemer se popek običajno zamakne nekoliko navzgor. Če pogosto stiskate trebuh, lahko to obenem pretirano obremeni spodnji del hrbta in vrat, saj morajo mišice v teh delih telesa pri zagotavljanju ravnotežja prevzeti del bremena, ki ga je pred tem nosil trup.

Manj prostora za organe, ovirano dihanje in povečano tveganje za inkontinenco

Posebno nevarna posledica nenehnega stiskanja trebuha je zmanjšanje prostora, ki je na voljo organom v trebušni votlini. Zaradi pritiska, ki se ustvari zgoraj, se trebušna prepona ne more spustiti povsem navzdol, zaradi česar je seveda ovirano dihanje. Povečan pritisk spodaj pa pretirano obremeni mišice medeničnega dna, kar lahko med drugim negativno vpliva na mehur in danko (možne so tudi težave z inkontinenco).

Kako ukrepati?

Zgolj občasno stiskanje trebuha praviloma ne more povzročiti večje škode, toda vsekakor morate paziti, da to ne postane navada. Tudi pri ljudeh, pri katerih se je že razvil sindrom peščene ure, škoda v večini primerov ni nepopravljiva. Najboljši ukrep v tovrstnih primerih so premišljeno izbrane vaje, ki pomagajo odpraviti neenakomerno obremenjenost mišic. Zelo koristna sta lahko tudi pilates in joga, ki pomagata pri sproščanju mišic. Če je nenehno stiskanje trebuha posledica slabe samopodobe, pa so obenem smiselne tehnike, ki pomagajo pri sprejemanju telesa z vsemi njegovimi »pomanjkljivosti« (po potrebi lahko razmislite tudi o psihoterapiji).

.

NAJNOVEJŠE