0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineNad vnetja z ozkolistnim trpotcem

Nad vnetja z ozkolistnim trpotcem

MORDA VAS ZANIMA

Prihajajo meseci, ko se bo v naravi začel bohotiti ozkolistni trpotec (Plantago lanceolata). Na sprehodih po naravi ga bomo zato lahko pogosto srečevali in nabirali vse do jeseni. Njegovi zdravilni učinki so številni, zato ga je dobro imeti v naši domači zeliščni lekarni.

- Oglas -

Z iskanjem ozkolistnega trpotca se zelo verjetno ne bomo pretirano namučili, saj je to res pogosta rastlina. Zelo rada raste na suhih in gnojenih travnikih ter pašnikih. Srečamo pa ga tudi ob poteh, ne samo v nižinah, temveč tudi v višjih predelih. Marsikje ga lahko najdemo že kar na domači zelenici. Podrobneje sta nam ga predstavila in zaupala odlične recepte Ana in Primož Godec, ki ustvarjata spletno stran Naberi si čaj. Zeliščarstvo je bilo obema položeno že kar v zibelko. “V obeh družinah sta zelišča nabirali najini mami in zeliščnih čajev zato nikoli nismo kupovali. Ko sva si ustvarila dom, je zelo spontano, ob izletih v naravo, rasla tudi najina zeliščna mešanica. Vsako leto sva nabrala kakšno novo vrsto in postajala vse bolj radovedna, za kaj je kakšno zelišče sploh primerno in katerih se morda raje izogniti.”

Kako ga prepoznati

“Najlažje ga prepoznamo po suličastih listih, na katerih lahko vidimo od 3 do 5 vzporednih žil po celotni dolžini lista. Na vrhu stebla se nahaja široko klasasto socvetje, iz katerega štrlijo beli prašniki daleč iz cvetnega klasa. V višino zraste nekje do 40 cm in ima tanke ter nitaste korenine,” nazorno predstavita ozkolistni trpotec.

Nabiranje

Pri ozkolistnem trpotcu imamo na voljo številne dele rastline, ki jih lahko naberemo in uporabimo. Vse od korenin, listov, cvetov pa do semen rastline. Nabiramo ga v suhem vremenu, pri čemer pazimo, da pri nabiranju rastline ne mečkamo. Najprimernejši čas za nabiranje cvetov ozkolistnega trpotca je v celotnem obdobju njegovega cvetenja, ki ga opazimo od maja do septembra. Liste sicer lahko nabiramo vse od pomladnih mesecev pa do pisane jeseni, a najprimernejši čas je na začetku cvetenja, tj. v mesecu maju in juniju.

- Oglas -
Trpotčev sirup

Zdravilni učinki

“In vitro ter klinične raziskave so dokazale, da ozkolistni trpotec deluje protivnetno, protibakterijsko, protivirusno, spazmolitično (sproščanje krčev) in imunostimulativno ter ima učinek na hitrejše strjevanje krvi. Lajša tudi želodčno-črevesne bolezni in prebavne motnje – spodbuja debelo črevesje k iztrebljanju. Zaradi njegovih protivnetnih in protibakterijskih učinkov je bil že od nekdaj cenjen kot pomagalo za hitrejše celjenje ran,” nam zaupata.

Pomoč pri vnetjih

“Ozkolistni trpotec pomaga pri vnetju dihalnih poti, kratkotrajnem vnetju ustne sluznice in žrela, saj pospešuje izločanje sluzi, ob vnetjih na koži zaradi zunanjih poškodb ter vnetjih zaradi želodčno-črevesnih bolezni.”

Zdravilni pripravki iz ozkolistnega trpotca

Čaj in sirup

Najpogosteje iz njega pripravljamo in uporabljamo dva pripravka, to sta trpotčev čaj in sirup. “Oba uporabljamo ob vnetju dihalnih poti, prehladu, vnetju ustne sluznice in žrela ter kašlju. Ob vnetju žrela lahko čaj tudi grgramo. Sirup uživamo na žlico nekajkrat na dan, ko nas pestijo prej naštete težave.” Iz trpotčevih listov lahko pripravimo tudi sveže iztisnjen sok. “Ta zaustavi krvavitev, omili srbenje in otekline, ki nastanejo ob vnetju, ter zdravi vse zunanje poškodbe, kot so rane, ureznine, udarnine, piki žuželk in ugrizi. Za slednje lahko trpotčeve liste zmečkamo med rokami ali zobmi, toliko, da priteče sok in si jih položimo na želeno mesto,” svetujeta Ana in Primož.

Trpotčevo mazilo

Trpotčevo mazilo lahko uporabimo za pospešeno celjenje kože. Zato bo odlična izbira za celjenje odrgnin ali razpokane kože na rokah. Z njim si lahko pomagamo tudi pri negi vnete dojenčkove kože, saj svojo nalogo odlično opravi v boju s pleničnimi izpuščaji. Nanesemo ga lahko tudi na mesto pika katerega od insektov in tako omilimo srbečico in oteklino, ki ob tem nastane.

- Oglas -

Trpotčeva semena

Za prebavne težave uporabimo trpotčeva semena. Ko jih naberemo, jih posušimo in nato zmeljemo. Vsebujejo namreč veliko sluzi, kar je odlično za uravnavanje prebave. Semena v črevesju nabreknejo in povzročijo odvajalni učinek, hkrati pa delujejo pomirjujoče na razdraženo črevesje.

Trpotec v kulinariki

Mleta semena se uporabljajo tudi v kulinariki. Nekateri jih dodajajo v mešanico za pripravo kruha ali v razna peciva. Slednjim lahko dodamo tudi trpotčev sirup. Mlade poganjke trpotčevih listov lahko dodamo k solatam, prilogam in tudi juham. Uživamo jih lahko tako surove kot tudi kuhane. Odlično pa se k jedem podajo tudi pražena trpotčeva socvetja. Ugotovili boste, da imajo zelo podoben in mamljiv okus po gobah.

Ne pozabimo na zmernost

Ozkolistni trpotec je znan kot varno zelišče. Zanj ne poznamo neželenih učinkov, uporabljati in uživati pa ga moramo v zmernih količinah. “Priporočen dnevni odmerek za odrasle in otroke nad desetim letom starosti je od 3 do 6 g zelišča.” Pred uporabo pripravkov iz ozkolistnega trpotca pa svetujemo posvet z zdravnikom vsem nosečnicam in doječim materam.

Trpotčev čaj

RECEPTI

Trpotčev čaj

Sestavine:

  • 2 žlički zelišča
  • 150–200 ml vode

Priprava:

Dve žlički nadrobljenega trpotca prelijemo s 150–200 ml vroče vode. Počakajmo 8 minut, nato precedimo in mlačno popijemo.

Izdelava sirupa iz trpotca

Trpotčev sirup

Priprava:

Če sledimo opisanemu postopku za pripravo trpotčevega sirupa, bomo dobili kakovostno pripravljen sirup, s čim več ohranjenih zdravilnih učinkovin. “Liste trpotca moramo na drobno narezati in jih v plasteh skupaj s sladkorjem položiti v steklen kozarec, lahko kar tistega za vlaganje. Začnemo s plastjo listov, sledi plast sladkorja in tako ponavljamo, dokler nam ne zmanjka listov, a končamo s sladkorjem. Nato vsebino dobro pretlačimo. Počakamo dan ali dva, da se vsebina posede, in dodamo nove plasti, če želimo. Kozarec zavijemo v aluminijasto folijo, da ga zaščitimo pred virom svetlobe ali na kak drug način preprečimo izpostavljenost svetlobi. Kozarec postavimo v hladno klet s stalno temperaturo. Včasih so namesto tega kozarec zakopali v zemljo in na ta način ohranjali ustrezne pogoje v temi s stalno temperaturo okolja. Kozarec pustimo mirovati tri do štiri mesece, nato sirup precedimo in ga pretočimo v temne stekleničke. Stekleničke s sirupom shranjujemo na hladnem in temnem mestu.”

Trpotčevo mazilo

Sestavine (za okoli 50 ml mazila):

  • 10 g posušenih trpotčevih listov
  • 50 ml olja (mandljevo ali olivno)
  • 7 g čebeljega voska

Priprava: Nabrane trpotčeve liste najprej posušimo, tako da postanejo drobljivi. Pri sušenju bodimo pazljivi. Liste sušimo na temnem, med 30 in 40 stopinj Celzija, saj lahko v nasprotnem primeru potemnijo. Potemnjeni listi so znak, da smo skozi proces sušenja izgubili kar nekaj, če ne celo večine zdravilnih učinkovin. Zato počrnele suhe liste nekateri zavržejo. Drobljive trpotčeve liste nato dodamo v izbrano olje. Posodo shranimo na temno in hladno mesto, za 4–6 tednov. Nato precedimo in olju dodamo čebelji vosek, ki smo ga prej stopili v parni kopeli. Tekočo zmes premešamo in nalijemo v posodico, da se ohladi in strdi in je primerno za uporabo. Če nam je mazilo, ko se strdi, pretrdo, ga lahko še enkrat stopimo in dodamo nekaj kapljic olja.

.

NAJNOVEJŠE