0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineOzkolistni trpotec – naravna pomoč pri vnetjih in pikih žuželk

Ozkolistni trpotec – naravna pomoč pri vnetjih in pikih žuželk

MORDA VAS ZANIMA

Ozkolistni trpotec je zdravilna rastlina, ki jo pogosto najdemo na naših travnikih in vrtovih. Blagodejni učinki ozkolistnega trpotca nas spremljajo že tisočletja. Že v stari kitajski medicini je bil izredno cenjen. Grški zdravnik Dioskurid je v svoji knjigi posvetil trpotcu celotno poglavje in hvalil njegov učinek pri številnih boleznih. V srednjeveških zeliščarskih knjigah pa so ozkolistni trpotec priporočali pri kar 24 različnih obolenjih. V ljudskem zdravilstvu se je njegova uporaba ohranila do danes.

- Oglas -

Kaj vse se skriva v ozkolistnem trpotcu?

Listi ozkolistnega trpotca vsebujejo avkubin (iridoidni glikozid) in polisaharide (sluzi: arabinogalaktani, glukomanani). Seme pa vsebuje sluzi arabinoksilane. Poleg tega vsebuje tudi fenilkarboksilne kisline, klorogensko kislino, flavonoide, kremenčevo kislino in veliko mineralnih snovi. Vsebuje pa tudi gorčično olje (sulforafan), ki pomembno prispeva k protibakterijskemu učinku.

Med sorodne vrste prištevamo veliki in srednji trpotec z dlakavimi listi in ju uporabljamo podobno kot ozkolistni trpotec. Poznamo pa tudi indijski trpotec, ki raste pri nas le na Primorskem. Pri indijskem trpotcu uporabljamo le 2–3 mm velika semena, ki v semenski povrhnjici vsebuje 10–12 odstotkov sluzi. Ker indijski trpotec deluje blago odvajalno, ga uporabljamo enako kot laneno seme.

Ozkolistni trpotec blagodejno deluje na vnetja

Zaradi čreslovin, ki jih vsebuje, ozkolistni trpotec deluje kot adstringens, zaradi sluzi pa blagodejno deluje na vnetja. Izboljša izločanje sluzi in s tem pomaga pri lažjem izkašljevanju. Uporabljamo ga pri katarjih zgornjih dihal, vnetju sluznice ustne votline in žrela ter pri obolenjih debelega črevesa. Največkrat pa trpotec uporabljamo za hitrejše celjenje ran. Večkrat ga uporabljamo tudi v kombinaciji s kamilico, in sicer za izpiranje ran ali kot obloge. Na manjše rane in ureznine pa polagamo strte liste. Strti listi in sok listov preprečijo nastanek otekline in srbenje, zato ga lahko uporabimo tudi pri pikih žuželk. Svež sok iz trpotčevih listov pa je priporočljiv tudi za spomladanske kure, za čiščenje krvi in pospeševanje presnove. Ne poročajo o neželenih učinkih trpotca. Velja pa pravilo, da ga ne uporabljajo nosečnice.

- Oglas -

Izvlečki ozkolistnega trpotca in tudi drugih vrst trpotca vsebujejo sluzi, zato je primerna rastlina za uporabo v izdelkih za nego suhe in občutljive kože. Poznano pa je močno protibakterijsko delovanje, ki temelji na učinkih avkubina, zato trpotec lahko uporabimo tudi kot naravne konzervanse kozmetičnih izdelkov. Zaradi protibakterijskega delovanja pa se uporablja tudi pri negi nečiste in aknaste kože.

Situp iz trpotca proti kaslju

Kako nabiramo in sušimo ozkolistni trpotec?

Ozkolistni trpotec je od 10 do 40 cm visoka trajnica, ki raste na tratah, suhih travnikih in neobdelanih tleh po Evropi in Aziji. Listi trpotca v pritlični rozeti so suličasti in imajo od 3 do 7 vzporednih žil. Od maja do septembra se v od 1 do 3 cm dolgih klaskih na peclju, ki je daljši od listov, razvijejo neizraziti cvetovi z bledo rumenkastimi prašniki in vencem s 4 roglji in dozorijo v drobna, rjava, ovalna semena.

Posamezne liste ali celotno rastlino nabiramo ob času cvetenja. Po vsaki košnji trpotec požene znova in ga tako lahko nabiramo od maja do oktobra. Pri sušenju pa moramo biti pozorni, saj listi zaradi vsebujočega avkubina radi počrnijo, zato ga sušimo kar se da hitro. Posušen trpotec ima blag, prijeten vonj po travi in medu ter rahlo grenko-kiselkast okus. Trpotec pa lahko gojimo tudi na domačem vrtu. Je zelo odporna rastlina, ki se hitro širi, zato ga gojimo na odmaknjenem delu vrta na sončni ali rahlo senčni legi.

Ozkolistni trpotec v domači lekarni

Čaj za lajšanje astme, vnetja sapnic, grla in žrela

2 čajni žlički zrezanega ozkolistnega trpotca pripravimo kot poparek in ga na dan popijemo od 2 do 3 skodelice. Čaj ima prijeten vonj in okus, zato prija tudi otrokom.

- Oglas -
Ozkolistni trpotec in trpotčev čaj

Čajna mešanica, ki izboljša izkašljevanje in pomiri kašelj

Sestavine:

 • listi ozkolistnega trpotca, 20 g,
 • listi lapuha, 20 g,
 • korenina sladkega korena, 20 g,
 • cvet lučnika, 20 g,
 • cvet jegliča, 20 g.

Priprava:

Iz 2 čajnih žličk mešanice pripravimo poparek, ki naj stoji pokrit 10 minut. Na dan popijemo od 2 do 3 skodelice.

Čajna mešanica pri gripi

Pri gripi in drugih infekcijskih obolenjih dihal uporabimo mešanico zelišč, ki delujejo antiseptično in izboljšujejo odpornost.

Sestavine:

 • listi ozkolistnega trpotca, 30 g,
 • smrekovi vršički, 30 g,
 • listi lapuha, 20 g,
 • zel divje vijolice, 20 g.

Iz 2 čajnih žličk mešanice pripravimo zavretek, ki naj stoji pokrit 10 minut. Na dan popijemo od 2 do 3 skodelice čaja.

Čajna mešanica za krepitev imunskega sistema

Ta čajna mešanica krepi imunski sistem v prehodnem času.

Sestavine:

 • ¼ l vode,
 • listi ozkolistnega trpotca, 20 g,
 • cvetovi mačehe, 20 g,
 • cvetovi slezenovca, 20 g,
 • cvetovi plešca, 20 g,
 • korenine sladkega korena, 50 g.

Priprava:

Vodo zavremo. Zmešana zelišča (2 žlički) prelijemo z vrelo vodo. Pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Trikrat na dan popijemo po 1 skodelico čaja.

Trpotčev sirup proti kašlju

V liter vroče vode dodamo 1 kg sladkorja in kuhamo. Zmes naj rahlo vre od 30 do 60 minut, tako skoraj polovica vode izpari. Pripravljeno zmes ohladimo. 1OO g posušenih listov velikega trpotca ali 200 g svežih listov poparimo z 2,5 dl kropa. Po 10 minutah precedimo skozi gazo. Vsebino poparka vmešamo v sladkorno zmes. Premešamo in vse skupaj vlijemo v temno steklenico in hranimo v suhem, temnem prostoru.

Sveži sok

Sveži sok trpotca uporabljamo predvsem v spomladanskih prečiščevalnih kurah. Marsikdo pa ga uporablja tudi pri podpornem zdravljenju tuberkuloze in krepitvi vezivnih tkiv.

Obloga iz listov ozkolistnega trpotca za zmanjševanje oteklin

Listi širokolistnega ali ozkolistnega trpotca mirijo in intenzivno zmanjšujejo oteklino, če oblogo nanesemo takoj. Čim hitreje je treba zmleti sveže liste trpotca in zmes nanesti na mesto pika. Pritrdimo z obližem, in če je mogoče, zraven hladimo.

Preberite tudi: Ščetica – naravna pomoč pri lymski boreliozi

.

NAJNOVEJŠE