Jože Majes SvetujeŠčetica - naravna pomoč pri lymski boreliozi

Ščetica – naravna pomoč pri lymski boreliozi

MORDA VAS ZANIMA

Ščetica (Dipsacus) je zdravilna rastlina, ki poznamo najbolj po njenih pozitivnih učinkih na bolnike z lymsko boreliozo. Pri nas pravzaprav poznamo dve vrsti te zdravilne rastline – eno, ki je gojena in druga, ki je divje rastoča. Tokratno pisanje je posvečeno ščetici, ki nam jo narava ponuja, da se z njo borimo proti boreliozi. Borelioza je bolezen, ki jo prenaša klop, ki je okužen z bakterijo Borrelia burgdorferi. Ta prebrisana drobnoživka, kot ji šaljivo rečem, se vkoplje v ovoj, katerega ključa ni kar tako najti.

Ščetica svojo moč skriva v koreninah

- Oglas -

In kot pravijo, narava ima vedno prav, zato je le-ta dala ključ za oslabitev bakterije ščetici. To je dvoletnica (latinsko ime za gojeno je Dipsacus sylvestris, za divjo pa Dipsacus fullonum), ki zelo uspešno uspeva po vsej Evropi. Dvoletnica na dolgem steblu razvije velike bodičaste liste, ki hranijo vodo v svojih zgibih in dajejo osvežitev ptičkom v poletnih mesecih. Prav na vrhu jo krasi bodičasta glavica, v kateri so semena, spet dobrodošla hrana pticam. Glavica ima ščetine tako močne in ostre, da se z njo lahko počešete, če ste slučajno doma pozabili glavnik. A glavna sestavina in moč se skrivata v korenini enoletne rastline. To jeseni izkopljemo, umijemo in posušimo. Iz korenine ščetice naredimo dragoceno tinkturo, ki razbije ovoj bakterije in jo nezavarovano prikliče na plan. Če je naš imunski sistem močan, potem ne bi smelo biti težav.

Ščetica

Ščetica kot naravna pomoč pri boreliozi

Ščetica je tudi zelo lepa rastlina. A lepota narave je, da nas vedno preizkuša, ali smo pripravljeni ob ali zaradi bolezni pogledati malo dlje od svojega nosa. Narava je živa, zato si z nami želi skleniti zavezništvo. Želi nam pomagati, pravzaprav komaj čaka, da naredi za nas nekaj dobrega. Pa vendar ji moramo pri tem pomagati. Moramo verjeti v ozdravitev, moramo verjeti v moč narave. Lahko jo celo prosimo za pomoč, nič zato, če bomo malo upognili svoj ego, ki zmotno misli, da je središče vesolja.

Lymska bolezen je zelo zapletena. Prva težava, na katero naletimo pri tej bolezni, je, da je zdravniki niti ne odkrijejo oziroma nanjo ne pomislijo, četudi je v Sloveniji, kjer gozdne površine pokrivajo več kot polovico ozemlja, idealno okolje za življenje klopov, ki nosijo okuženo bakterijo. Znaki, zaradi katerih tožijo ljudje, so večinoma splošni, tako da zdravnik težko najde razumevanje, kar ni tako nenavadno, saj vsi kdaj pa kdaj tožimo zaradi bolečin v sklepih, glavobolov, razdražljivosti, psihičnih težav, težav s spominom, ravnotežjem, zbadanja pri srcu. A če ti znaki nočejo in nočejo popustiti, pa je le dobro, da naredimo test, ali morda nismo okuženi z bakterijo Borrelia burgdorferi. Pri tej bolezni pa nam, kot smo že omenili, lahko pomaga tudi ščetica, in to popolnoma s svojo močjo narave.

Ščetica korenine

Najpogostejša napaka, ki jo ljudje naredijo, ko izvedo, da imajo boreliozo, je nepravilna sprememba prehrane. Po navadi oboleli hitro posežejo po sveže stisnjenih sokovih ali veliki količini surove zelenjave in sadja. In če imajo zraven še antibiotik, je to izjemno slaba kombinacija. Zakaj?

- Oglas -

Pri boreliozi je treba spodbuditi naš imunski sistem, ki pa ima svoj sedež v črevesju. Z nepravilno prehrano v kombinaciji z antibiotikom črevesje dobesedno uničujemo. Veliko bolj blagodejne so tople zelenjavne juhe in lahke enolončnice z ustreznimi začimbami, ki črevesju pomagajo.

Kako nam ščetica lahko pomaga pri boreliji?

Če strnem misli: za naravno pomoč (ki je, mimogrede, povsem dosegljiva vsakemu) so potrebni trije koraki, ki so enako pomembni:

  • Prehrana. Lahka, topla hrana, ki krepi črevesje. To so običajno preproste zelenjavne enolončnice in juhe, ki poleg riža, mung dala in zelenjave vključujejo še začimbe, ki pomirjajo črevesje (kumina, ingver, janež, kurkuma, majaron  …), lahko pa si preprosto vzamete že pripravljene ajurvedske začimbe, ki pomirjajo vato).
  • Posvetite se odpravljanju negativnih prepričanj. To je lepa priložnost, da začnete delati na svoji jezi, krivdi, nesposobnosti odpuščanja … Vsa ta negativna čustva v vas dvigujejo adrenalin in raven kortizola, ki sta odgovorna za porast stresa v telesu. Stres pa vpliva na celotno telo in mu slabi odpornost.
  • Trimesečna zeliščna kura s tinkturo ščetice, ki jo pripravimo po tradicionalni metodi, kar pomeni, da se je posušena ščetica namakala v 40- do 50-odstotnem alkoholu. Zraven je priporočljivo jemati olje pegastega badlja in imunostimulante, ki telesu pomagajo premagati oslabljeno bakterijo.
Tinktura iz ščetice borelioza

Recept za pripravo tinkture iz ščetice

PRIPRAVA TINKTURE

V manjši količini so zdravilna semena in listi, v večji pa korenine. Korenine kopljemo pozno oktobra, po vsaj eni zmrzali. Dobro jih operemo in odstranimo  zemljo ter manjše poganjke. Z ostrim nožem korenino narežemo na daljše trakove ali kolute. To v sušilnici, večji ali manjši, posušimo do suhega. Suho korenino ščetice namočimo v 40- do 50-odstotno domače žganje in pustimo v senci za 21 dni. Tako precej preprosto smo dobili tinkturo divje ščetice, ki nam bo, če se le potrudimo upoštevati še prva dva koraka, prinesla popolno ozdravitev.

PRAVILNO UŽIVANJE

Uživa se po tri čajne žličke na dan, tri mesece. Poleg te terapije je priporočljivo zraven uživati še nekaj, kar bo ščitilo jetra in okrepilo sam imunski sistem. Zakaj je treba okrepiti imunski sistem, nam je bolj kot ne jasno, jetra pa moramo zaščititi, ker lahko prihaja do tako imenovanega Herxovega sindroma, ko se poplava mrtvih bakterij sprosti v telo in imajo jetra kar naenkrat več dela, kot ga zmorejo. Z dobrim oljem pegastega badlja jim pri tem izdatno pomagamo.

Preberite tudi: Pater Simon Ašič – Njegovi nasveti živijo naprej

NAJNOVEJŠE