Domov Zdravilne rastline

Zdravilne rastline

Zdravilne rastline ljudje uporabljamo že od nekdaj in si z njimi pomagamo pri vsakodnevnih težavah. Vse o zdravilnih rastlinah in njihovi uporabi v domači lekarni boste našli tukaj.

Sok iz rakitovca

Rakitovec – rastlina z mnogo zdravilnimi učinki

Rakitovec (Hippophae rhamnoides) je bogat vir vitamina C, olje uporabljajo v kozmetične namene, iz stisnjenih jagod pa dobimo zdrav in okusen sok.
pater Simon Ašič

Pater Simon Ašič – Njegovi nasveti živijo naprej

V večdesetletnem obdobju, ko je pater Simon Ašič bival v Stični, je več tisoč ljudi prišlo do njega v času bolezni. Mnogim je uspešno pomagal.
Bršljanasta grenkuljica ali soldaški peteršilj

Bršljanasta grenkuljica: Ugodno deluje na prebavila in čisti kri

Bršljanasta grenkuljica zelo dobro deluje na ledvice, mehur, čiščenje krvi, pri boleznih jeter, žolča, vranice, spodbuja limfo, blaži revmatske in želodčne bolečine.

Smilj – balzam za občutljivo kožo in začimba

Smilj je dragocena sestavina v kozmetiki, saj koži povrne mehkobo in prožnost ter pomirja razdraženo kožo. Iz njega pripravljamo tudi zdravilni čaj.
Nabiranje zdravilnih rastlin na travniku

Gremo na travnik in naberimo zdravilne rastline

Travniki in obrobje gozda. Tukaj najdemo veliko rastlin, ki jih lahko uporabimo kot hrano, za čaje, kot barvilo, v kozmetiki, za izdelavo čistil.
Brestovolistni oslad

Brestovolistni oslad proti gripi in prehladu

Brestovolistni oslad pomaga pri povišani telesni temperaturi in gripoznih obolenjih ter se ga še danes uporablja kot mazilo pri revmatičnih težavah.
Breza

Breza – Bela princesa pomaga očistiti naše telo in dom

Breza, čudovito drevo z značilnim belim lubjem, povešenimi vejami in malimi listi je nadvse uporabna tudi v kozmetiki, prehrani, in za čiščenje.
Nabiranje regrata

Regrat – pomlajuje in razstruplja telo

Regrat pomlajuje in razstruplja naše telo. Predvsem krepi jetra, ugodno vpliva na žolč in trebušno slinavko ter znižuje holesterol.
Timijan

Timijan pomaga pri vnetem grlu in prehladu

Študije kažejo, da timijan oziroma olje timijana pomaga v boju s skoraj vsemi boleznimi dihal. Preverite, za kaj vse ga lahko uporabite.
Beli poper

Izjemni beli poper: Manj oster, a zelo zdrav

Zelo cenjen je bil že od nekdaj beli poper, saj ima podobne zdravilne lastnosti kot črni, res pa je, da ima nekoliko manj ostro in bolj prefinjeno aromo.

KAJ BEREJO DRUGI