0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

JogaObnovitvena joga - vzemite si čas za nostalgijo

Obnovitvena joga – vzemite si čas za nostalgijo

MORDA VAS ZANIMA

Svojim vadečim ves čas poudarjam pomembnost »telovadbe« našega uma. Tako kot naša telesa, tudi naš um potrebuje natančno usmeritev in okvirje, v katerih bo lahko deloval.

- Oglas -

Naše misli so dandanes na več različnih koncih hkrati, ker jim ne postavimo okvirjev, v katerih bi delovale na zdrav način. To izjemno obremenjuje naš živčni sistem in nas večino časa vodi v situacije, ki jih dojemamo kot stresne. Pred kratkim sem na eni izmed svojih ur psihoterapije rekla, da se ne maram vračati v preteklost, saj si posledično velikokrat želim, da bi bila tam, ne tu. Moje misli se hitro vrnejo nazaj v otroška leta, ko je bila moja največja skrb, s katero punčko se bom tisto popoldne igrala.

Joga

Ko se naučimo ustaviti in predati trenutku, v katerem smo, si ponudimo paleto barv, med katerimi izberemo najprimernejšo za tisti trenutek. To pomeni, da smo za vse več odločitev odgovorni mi in bremena odgovornosti ne prelagamo na druge okoli sebe. V takih okoliščinah se je veliko laže soočiti s trenutno situacijo, veliko lepše pa se je tudi sprostiti in odpotovati po spominih v preteklosti. Zavedati se moramo, da smo, tudi ko razmišljamo o lepih preteklih dogodkih, »tukaj in zdaj«. Prisotni, zavestni in polni vseh izkušenj, ki so že za nami. 

Da bo vse manj občutkov slabe vesti in krivde, ker čas beži mimo nas, mi pa se komaj spomnimo, kaj se je zgodilo, in da bo vse več trenutkov, zavitih v prelepe spomine nostalgije, se je treba (ponovno) naučiti ustaviti. Sezuti se in sleči vseh predsodkov, obsojanj in pričakovanj in omehčati v danem trenutku. Naučiti se povezati svoj um s svojim telesom, ustaviti nenehen tok misli in si dovoliti začutiti vse, kar nas je pripeljalo do točke, na kateri stojimo.

- Oglas -

Obnovitvena joga za umiritev živcev

Ena izmed najlepših oblik joge, ki bo umirila vaše celotno telo, je obnovitvena joga. Omogočila vam bo trenutke tišine in miru, v katerih boste brez slabe vesti poplesavali skozi nostalgijo, ki jo nosite v sebi. Obnovitvena joga je zaradi izjemno lahkega načina izvajanja primerna za vse, tudi za vas, ki se z jogo še nikoli niste srečali. Umirila bo vaš živčni sistem, tisti del, ki nadzoruje in spodbuja delovanje bitja srca, krvnega obtoka, presnove in drugih pomembnih samodejnih procesov. Da meseci v novem letu ne bodo »zleteli« mimo vas kot ptice in da vam bodo dogodki od zdaj naprej ostali v spominu v celoti, si vzemite prostor in čas zase. Vse, kar potrebujete, je nekaj toplega, mehkega in mirnega. Svečke, glasba in eterična olja so izjemno dobrodošli dodatki za ustvarjanje prostora, v katerem se počutite, kot da se vam nikamor ne mudi. Kot da je vse, kar ste kadarkoli potrebovali v tistem trenutku. Oblecite se toplo, da vas ne bo zeblo, in ob sebi pripravite dva velika vzglavnika in večjo odejo.

Predvsem pa vsakič znova svoje misli pripeljite v trenutek, ki ste si ga sami izbrali. Popolnoma naravno je, da bodo misli želele pobegniti, vendar pa jim postavite okvirje, v katerih se bo miselni tok lahko sprostil, in telo bo sledilo samo od sebe.

1. Položaj savasane s podprtimi koleni

Obnovitvena joga

Položaj savasane oz. mrtveca je klasičen jogijski položaj, v katerem telo miruje. Po navadi ga opravljamo na koncu vadbe, za umiritev telesa, da le-to lahko posrka vse zdravilne koristi vadbe za nami. Mi ga bomo danes uporabili že na začetku vadbe. Po zadnjih raziskavah so najpogostejši zdravstveni problem v Sloveniji bolečine v spodnjem delu hrbta. S položajem mrtveca s podprtimi koleni bomo sprostili najgloblje mišice medenice in sprostili mišice zadnjice. Učinke boste začutili že po nekaj minutah.

Vzemite odejo in jo zvijte v malce daljši valj. Udobno se namestite na tleh oziroma svoji podlogi za jogo in odejo podložite pod kolena. Odeja naj bo zvita tako, da so kolena od tal dvignjena vsaj 15 cm. Ulezite se na hrbet in roke položite ob telo, dlani obrnite navzgor. Glava je ravna na tleh, stopala sprostite, da padejo navzven. Tako v bokih zdaj ni nobene napetosti, medenica je sproščena in več mehkobe začutite tudi v predelu ramen in vratu. Svoj fokus preusmerite na vdih in izdih. Če je vaš dih v tem trenutku še zelo odsekan in hiter, ga najprej poglobite. Naj bo vsak dih dolg vsaj 2 enoti (2 daljši sekundi). Nato preštejte 30 globokih dihov (vdih in izdih). V trenutku, ko vam misli pobegnejo drugam, jih pripeljite nazaj na štetje dihov. Če se med štetjem izgubite, začnite znova.

- Oglas -

2. Obnovitveni položaj za prsni koš

Obnovitvena joga

Odejo prepognite na pol, da nastane krajši valj, ali pa vzemite enega izmed vzglavnikov, ki jih imate pripravljene. Podlogo položite pod lopatice. Spet se ulezite na hrbet in opazite, da je prsni koš zdaj nežno privzdignjen. Zelo pomembno je, da sta sproščena tako vrat kot glava. Če v položaju čutite napetost v vratu, popravite podlogo pod lopaticami in si položaj prilagodite. Roke postavite v položaj kaktusa. Če je to zaenkrat preveč, jih pustite, da počivajo ob telesu. Svoj fokus spet preusmerite na sedanji trenutek. Sprostite najprej glavo na tleh, nato rame. Noge so iztegnjene in stopala padejo navzven. Ob medenici zdaj ni nobene napetosti več. V položaju naredite 40 dihov (vdih in izdih). Opažate, kako se telo polni z novo energijo, saj je vsak vdih večji in polnejši. Če se ob štetju izgubite, začnite znova, saj je položaj brez diha le telovadba. Povežite um s telesom in tako boste prejeli zdravilne učinke joge.

3. Počitek

Obnovitvena joga

Umaknite podlogo izpod lopatic/prsnega koša in pokrčite obe koleni. Prevalite se na desno stran telesa in po potrebi glavo podprite z vzglavnikom. Udobno se namestite na boku in zaprite oči. Pustite telesu in umu, da še nekaj trenutkov preživita v sožitju. Telo bo kot suha goba posrkalo vse zdravilne učinke diha in vaš organizem obnovilo.

4. Izrazite hvaležnost

Obnovitvena joga

Nato se počasi, s pomočjo rok, dvignite od tal in za nekaj trenutkov usedite v udoben sedeč položaj. Sklenite roke v predel srca in v zadnjih trenutkih svoje umiritve izrazite hvaležnost – za trenutek, za osebo v svojem življenju, za dogodek, ki vas je pripeljal do te točke. Hvaležnost spremeni vse.

Vzeti si čas zase je nekaj, česar nismo navajeni. Velikokrat se zgodi, da bi še kako radi odplavali in se spominjali, vendar pa se hitro počutimo neudobno zaradi nelagodnosti, ki jo čutimo v sedanjem trenutku. Če smo vztrajni in v terapevtskih jogijskih položajih ne odnehamo, sčasoma dosežemo prelepo stanje sprostitve, tako v umu kot v telesu. V tem stanju lahko odplavamo, kamor želimo, z zavedanjem, da je vse natanko tako, kot mora biti.

Vzemite si čas za katerega izmed terapevtskih jogijskih položajev

Bolj ko smo prisotni, več moči imamo v svojem življenju. Nostalgija v sedanjem trenutku je prelepo orodje, da se spomnimo na vse lekcije, ki so se nam do zdaj zgodile. Zato vam danes svetujem, da se ustavite in pred spomin prikličete pretekle mesece. Pripeljite jih v tukaj in zdaj, oživite jih, »okopajte se z njimi«. Vzemite si čas za katerega izmed terapevtskih jogijskih položajev. Vzemite si čas za nostalgijo in vonj po domačem, po otroštvu, po brezskrbnih trenutkih, po trenutkih čiste sreče in radosti. Vzemite si čas za trenutke, ki so boleli in ste se iz njih nekaj naučili. Opazite, kaj vse ste dali skozi in se znova pobrali. Postojte ob skodelici vročega čaja, ob škatli robčkov ali pa ob pogovoru z najbližjimi in se spomnite. Spomnite se, kdo ste, in nato gradite naprej. Vendar ne pozabite, vsaka trdna hiša potrebuje dobre temelje.

Preverite tudi: 7 Jin joga položajev, ki mirijo tesnobo in anksioznost

.

NAJNOVEJŠE