0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

JogaJoga – vadba, ki osvobaja (tudi) naša stopala

Joga – vadba, ki osvobaja (tudi) naša stopala

MORDA VAS ZANIMA

Poznamo najrazličnejše vrste športne aktivnosti oziroma vadbe. Pri tem je seveda pomembno, da je naša oprema prilagojena specifikam določene aktivnosti, kar velja tudi za obutev. Izbira prave obutve poskrbi za optimalno udobje in varnost, s tem pa tudi za boljše rezultate oziroma za hitrejši napredek. Čeprav se lahko posamezne oblike vadbe med seboj precej razlikujejo, je za večino vendarle značilno, da je najbolj priporočljiva nošnja udobne športne obutve – ne glede na to, ali poteka vadba na prostem ali v zaprtih prostorih. Pri tem pa obstaja nekaj izjem. Ena takšnih je zagotovo joga. Ste vedeli, da večina jogijskih mojstrov priporoča, da smo med vadbo joge povsem bosi, torej tudi brez nogavic? V nadaljevanju preverite, kaj so najpomembnejše koristi tega, da ste med izvajanjem jogijskih vaj bosi …

- Oglas -

Popolna razbremenitev stopal, predvsem pa vaših nartov

Kljub omenjenim priporočilom je mogoče na skupinskih vadbah joge opaziti, da je precejšen delež vadečih vsaj v nogavicah. Če tudi sami obiskujete tečaj joge, vendar se še niste opogumili za vadbo brez nogavic, je vsekakor zelo priporočljivo, da razmislite o tej možnosti. Ko se boste enkrat navadili na to, da jogo izvajate povsem bosi, boste namreč videli, da ste zamujali ogromno.

Eden najpomembnejših razlogov za to, da se priporoča, da smo med jogo bosi, je razbremenitev stopal. Večina ljudi namreč preživi dobršen del dneva v obutvi, ki morda ni najbolj udobna. Stopala lahko tako precej trpijo, zato je zelo priporočljivo, da izkoristite vsako priložnost za to, da svoja stopala osvobodite vseh spon, torej ne le čevljev, ampak tudi nogavic. Če boste vadili bosi, se bodo lahko stopala med vajami zares dobro raztegnila, hkrati pa okrepila. Izvajanje jogijskih vaj brez nogavic naj bi bilo še posebej priporočljivo za tiste, ki imajo pogosto težave z bolečinami v predelu narta.

Več stabilnosti oziroma manj nevarnosti za zdrse in poškodbe

Še pomembnejši razlog, zaradi katerega je dobro, da se pred začetkom vadbe znebite nogavic, pa je večja stabilnost oziroma manj nevarnosti za drsenje. Če boste med jogo bosi, bo možnost za padec oziroma za poškodbo precej manjša. Hkrati pa boste posamezne vaje lažje izvedli zares pravilno.

- Oglas -

Če imate izkušnje z jogo, najbrž veste, da večina vaj ni tako enostavnih, kot se morda zdi na prvi pogled. Da bi vajo izvedli pravilno, potrebujemo kar nekaj treninga. Pot do zares popolne izvedbe je pogosto sestavljena iz navidezno drobnih detajlov, pri čemer je eden od teh »detajlov« tudi naša obutev. Morda je prav to, da se še niste znebili nogavic, krivo, da vam nikakor ne uspe pravilno izvesti tiste vaje, ki ste ji posvetili že kar nekaj pozornosti.

Če kljub vsemu uporabljate nogavice, naj bodo iz posebnih protizdrsnih materialov

Čeprav je za večino praviloma bolje, da med vadbo joge ne nosi nogavic, pa obstaja tudi tu nekaj izjem. Če imate na primer na stopalu ranico, je vsekakor bolje, da uporabljate nogavice, dokler se rana povsem ne zaceli. Vendar pa pri tem pazite, da boste izbrali nedrseče materiale. Najboljša izbira so nogavice, ki so izdelane prav za tiste, ki zaradi določenih razlogov med vadbo joge ne želijo biti povsem bosi.

Kaj pa če morda ni »objektivnih razlogov«, zaradi katerih ne bi mogli biti povsem bosi, vendar vas ovira predvsem to, da ne marate svojih stopal? Joga je med drugim namenjena tudi temu, da se zares v polnosti sprejmemo, z vsemi hibami vred, zato je to idealna priložnost, da se poskušate otresti sramu in podobnih občutkov. Za začetek poskusite biti bosi, ko izvajate jogo sami, postopoma pa se boste za to zagotovo opogumili tudi v skupini.

Preberite tudi: 7 Jin joga položajev, ki mirijo tesnobo in anksioznost

.

NAJNOVEJŠE