0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVaša koža ima precej boljši spomin, kot si predstavljate …

Vaša koža ima precej boljši spomin, kot si predstavljate …

MORDA VAS ZANIMA

Koža in spomin nista besedi, ki bi se pogosto uporabljali skupaj. Vendar pa vedno več dermatologov verjame, da bi morali začeti govoriti o tem, da ima tudi naša koža spomin. Četudi se zdi, da so določene poškodbe že zdavnaj pozabljene, so v resnici »shranjene« globoko v spominu naše kože. Če je negativnih spominov, ki se ustvarijo z leti, preveč, lahko pride do izbruha hude bolezni. Še posebej pogosto to pomeni kožnega raka …

- Oglas -

Za negativne spomine pogosto krivi predvsem ultravijolični žarki

Zaradi »spomina«, ki ga ima naša koža, so posamezne poškodbe precej bolj nevarne, kot se zdi na prvi pogled. Čeprav se koža na površini zaceli, ostane poškodba shranjena, in sicer v obliki spremenjene DNK celic. Spomin naše kože naj bi bil še posebej dober v primeru poškodb, ki so posledica izpostavljenosti sončnim žarkom. Ogromno ljudi sicer še vedno verjame, da so tovrstne poškodbe možne zgolj v poletnih mesecih, vendar to nikakor ne drži. Če ne poskrbimo za ustrezno zaščito kože, ki je neposredno izpostavljena sončnim žarkom, obstaja velika nevarnost za poškodbe, ne glede na letni čas. Tudi če ne gre za hudo obliko opeklin, se dogodek shrani v spomin naše kože.

Čeprav kože seveda nima spomina, kakršen je značilen za naše možgane, lahko v povezavi z njo vendarle govorimo o nekakšni sposobnosti pomnjenja, zaradi katere je težko preprosto izbrisati pretekle grehe. Vse to pomeni, da je nujna redna uporaba zaščite v vseh letnih časih. V mesecih, ko večino kože prekrivajo oblačila, je dela tako precej malo – poskrbeti morate zgolj za to, da zaščitite tiste dele kože, ki bi bili lahko potencialno izpostavljeni sončnim žarkom. Običajno to pomeni predvsem kožo na obrazu. Hkrati je pomembno, da izberete dovolj visok zaščitni faktor. Kar precej strokovnjakov meni, da naj bi bil SPF krem za zaščito pred soncem vsaj 30.

Za globinske poškodbe še posebej nevarni UVA-žarki

Nevarnost, povezana s soncem, je seveda predvsem posledica t. i. ultravijoličnih žarkov, ki jih lahko razdelimo v dve glavni skupini, in sicer poznamo UVA- in UVB-žarke. Za UVA-žarke je značilno, da lahko prodrejo celo skozi okensko steklo. Tudi če ste bili ves dan v stanovanju, so torej še vedno možne poškodbe. UVA-žarki lahko prodrejo precej globoko in dosežejo srednje plasti kože, zato so tesno povezani s procesom »fotostaranja«. Hkrati pa lahko UVA-žarki, ki prodrejo do globljih plasti kože, poškodujejo DNK-zgradbo naših celic. Tako pride do mutacij, ki lahko vodijo do kožnega raka.

Medtem ko so torej UVA-žarki tisti, ki so običajno odgovorni za globinske poškodbe, ki se shranijo v spomin kože, pa so po drugi strani UVB-žarki tisti, katerih učinke lahko opazimo hitreje. Gre namreč za podvrsto ultravijoličnih žarkov, ki je povezana s sončnimi opeklinami. A čeprav UVB-žarki praviloma ne morejo prodreti globlje v kožo, lahko vendarle prispevajo k povečanju nevarnosti za kožnega raka. To torej pomeni, da je nujno, da se zaščitimo pred obema tipoma ultravijoličnih žarkov.

- Oglas -

Pomagajte koži pri ustvarjanju lepih spominov …

Ideja o tem, da ima tudi koža spomin, torej temelji na spoznanju, da lahko določeni zunanji dejavniki vplivajo na spremembe DNK naših celic. Običajno gre za sončne oziroma ultravijolične žarke, vendar so lahko problematične tudi nekatere druge oblike sevanja. Poškodbe, ki so lahko »na površini« relativno nedolžne, tako niso nekaj, kar bi lahko naša koža preprosto pozabila. Pomembno je torej, da ne podcenjujete pomena posameznih poškodb in da poskrbite za to, da bo lahko vaša koža ustvarjala izključno lepe spomine.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×