0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

JogaJoga nidra: jogijsko »spanje« precej boljše od klasičnega dremeža

Joga nidra: jogijsko »spanje« precej boljše od klasičnega dremeža

MORDA VAS ZANIMA

Se vam popoldne pogosto zgodi, da preprosto morate malce zadremati? Vendar se nato večinoma zbudite še bolj utrujeni, kot ste bili pred tem kratkim spanjem? Popoldanski dremež sicer mnogim zelo ustreza, vendar pa obstaja tudi veliko ljudi, za katere to ni najboljša rešitev. Morda je boljša izbira za vas joga nidra, ki je pravzaprav oblika sproščanja oziroma meditacije. Nekateri za jogo nidro uporabljajo kar izraz jogijsko spanje, čeprav tu v resnici ne spimo, kljub temu pa je končni učinek podoben – spočitost in pripravljenost na nove izzive. Menda naj bi si celo nekateri zdravniki in medicinske sestre med nočnimi izmenami pomagali prav z jogo nidro!

- Oglas -

Globoka sprostitev in osvežitev v zelo kratkem času

Za mnoge je najljubši del ure joge povsem zadnji, torej sproščanje in meditacija. Če mednje sodite tudi sami, boste v jogi nidri zagotovo uživali. Precej bolj kot na klasični telovadbo namreč spominja na spanje. »Vadeči« med jogo nidro načeloma ležijo v čim bolj udobnem položaju. Obstaja sicer več različnih pristopov, vendar je v osnovi cilj joge nidre globoka sprostitev, tako telesna kot psihična. Gre pravzaprav za nekakšno vodeno obliko meditacije. Čeprav je učinek podoben kot pri spanju, pa naj bi bili med jogo nidro ves čas budni. V relativno kratkem času in brez dejanskega spanja se tako lahko uspešno odpočijete. Ko si boste torej naslednjič v popoldanskih urah zaželeli dremeža ali (še ene) skodelice kave, raje preizkusite jogo nidro …

Kako se lotiti joge nidre?

Kot smo že omenili, gre pri jogi nidri za vodeno obliko meditacije oziroma sproščanja. Če se doslej še niste srečali z jogo nidro, je vsekakor zelo priporočljivo, da jo preizkusite v okviru tečaja joge. Če ga že obiskujete, morda vaditelja ali vaditeljico poprosite, da vam predstavi to obliko globinskega sproščanja. Tečaj joge pa vendarle ni edina možnost, ki jo imate. Na spletu lahko namreč najdete kar nekaj posnetkov, ki vas vodijo skozi celoten proces sproščanja. Pri jogi nidri z mislimi počasi potujemo od enega dela telesa do drugega, dokler ne dosežemo popolne sprostitve. Obstaja ogromno različic, zato lahko med posnetki izberete takšnega, ki vam zares ustreza. Sčasoma se boste lahko joge nidre verjetno lotili tudi brez vodenja, čeprav je večini tudi kasneje, ko celoten postopek že dobro poznajo, lažje, če si pomagajo s posnetki. Tisti, ki prvič preizkusijo jogo nidro, so sicer na koncu vedno pozitivno presenečeni, da so tako spočiti, čeprav pravzaprav sploh niso spali. Zagotovo boste tudi sami navdušeni nad tem, koliko energije boste imeli kar naenkrat.

Joga nidra ima tudi druge pozitivne učinke

Joga nidra je torej lahko zelo uporabna takrat, ko nimate dovolj časa za »pravo spanje«, vendar kljub temu potrebujete počitek oziroma osvežitev. Obstaja pa tudi veliko drugih prednosti joge nidre. Ena izmed njih je ta, da je lahko izjemno koristna za premagovanje stresa oziroma anksioznosti. Pomaga vam lahko pri izboljšanju koncentracije, blagodejen učinek pa ima tudi na ljudi, ki jih muči nespečnost. Priporočljivo je sicer, da se joge nidre lotevate čim pogosteje, saj se boste tako hitreje »izmojstrili«.

NAJNOVEJŠE