0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & Energija3 najpogostejši razlogi za zvijanje listov sobnih rastlin

3 najpogostejši razlogi za zvijanje listov sobnih rastlin

MORDA VAS ZANIMA

Med precej pogoste opozorilne znake, ki kažejo, da se rastlina ne počuti najbolje, spada zvijanje listov sobnih rastlin. Zakaj pride do tega in kaj lahko naredite, če opazite to težavo pri eni izmed svojih sobnih rastlin?

- Oglas -

Sobne rastline so po mnenju mnogih ena najlepših dekoracij stanovanja. Z njimi lahko v svoj dom pripeljemo košček narave, kar ima običajno zelo pozitiven vpliv na počutje. Obenem so zelene rastline v stanovanju zelo koristne za zdravje – predvsem zato, ker prispevajo k boljši kakovosti zraka. Tako obstaja kar nekaj dobrih razlogov za to, da svoj dom napolnite z različnimi rastlinami. Vendar pa se morate pri tem zavedati, da zahtevajo sobne rastline ustrezno nego. Tako je pomembno, da ste pozorni na morebitne znake težav in da v tovrstnih primerih čim prej ukrepate. Eden izmed najpogostejših znakov sobnih rastlin, da je nekaj narobe je zvijanje listov.

1. Zvijanje listov sobnih rastlin zaradi pomanjkanja vode

Reden dotok vode je ena najpomembnejših potreb vsake rastlin. Tako ni nenavadno, da lahko pomanjkanje vode hitro privede do različnih težav. Eden izmed znakov, da rastlina ne dobiva dovolj vode, je prav zvijanje listov. Običajno se sicer pridružijo še drugi znaki. Poleg tega, da se zvijajo, postanejo listi pogosto rjavi in izsušeni na robovih. Na pomanjkanje vode pa lahko kaže tudi postopno bledenje barve listov, ki postajajo tako rumenkasti. Seveda pa ne obstaja univerzalno pravilo glede tega, kako pogosto naj bi zalivali sobne rastline, saj ima vsaka vrsta oziroma celo vsaka posamezna rastlina nekoliko drugačne potrebe. Ali je prišel čas za zalivanje, najlažje preverite tako, da potisnete prst v zemljo, in sicer približno 5 centimetrov globoko.

Če je tudi na tej globini zemlja praktično povsem izsušena, vaša rastlina nujno potrebuje vodo. Pri tem morate seveda paziti, da ne zaidete v drugo skrajnost, saj lahko tudi prepogosto zalivanje rastlin povzroči nemalo težav. Včasih za pomanjkanje vode sicer ni krivo to, da rastline ne zalivate dovolj pogosto, ampak je lahko težava v tem, da voda ne doseže korenin. Če sumite, da bi bilo lahko to krivo za težave, boste morali rastlino previdno vzeti iz lonca in pregledati korenine. V primeru, da opazite, da se je okoli korenin nakopičila debelejša plast zasušene zemlje, je čas, da rastlino presedite v svežo prst.

- Oglas -

2. Preveč (neposredne) sončne svetlobe

Podobno kot za vodo velja tudi za sončno svetlobo – obojega je lahko tako premalo kot preveč. Če opažate, da se listi sobne rastline zvijajo, je to običajno znak, da bi ji ustrezala nekoliko bolj senčna lega. Medtem ko se zdi, da nimajo nekatere rastline nikoli dovolj sončnih žarkov, drugim precej bolj ustreza, da niso neposredno izpostavljene sončni svetlobi. Poskušajte torej rastlino, pri kateri ste opazili zvijanje listov, postaviti nekam, kjer bo imela na voljo več sence, in opazujte, kaj se bo zgodilo. Seveda pa je hkrati smiselno, da vedno že ob nakupu raziščete, kakšna so splošna priporočila glede najugodnejšega mesta postavitve za določeno vrsto.

3. Žuželke

Za zvijanje listov so lahko krive tudi drobne žuželke, še posebej če obenem opažate tudi, da so listi objedeni (včasih gre lahko zgolj za drobne luknjice, ki na prvi pogled niti niso očitne). To sicer še ne pomeni, da je edina rešitev uporaba pesticidov. Pomagata si lahko s precej bolj varnimi oziroma zdravju prijaznimi pripravki, ki hkrati ne bodo ubili žuželk, ampak jih bodo le odgnali. Za enega najboljših naravnih odganjalcev žuželk velja neemovo olje, saj večina žuželk ne prenaša najbolje vonja tega olja. Neemovo olje najprej razredčite z vodo, nato pa tekočino prelijte v steklenico z razpršilko in mešanico popršite po listih.

.

NAJNOVEJŠE