0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaNodularne akne: zakaj nastanejo in kako se jih znebiti?

Nodularne akne: zakaj nastanejo in kako se jih znebiti?

MORDA VAS ZANIMA

Mozolji oziroma akne so že v osnovi zelo neprijetna težava, ki negativno vpliva na samozavest. To velja za vse tipe aken, vendar pa je nadloga še toliko večja za tiste, ki se spopadajo z nodularnimi aknami. Gre za vrsto, ki spada med t. i. vnetne akne. To pomeni, da je za nodularne akne značilen vnetni odziv. Posledično gre za akne, ki so pogosto rdeče in zelo boleče. Nikakor torej ne gre za »navaden mozolj«, ampak za resnejšo težavo, ki posledično zahteva precej bolj proaktiven pristop.

- Oglas -

Kaj je krivo za nastanek nodularnih aken?

Nodularne akne zahtevajo čim hitrejše ukrepanje. Če pustimo, da se prosto širijo, lahko težava hitro postane neobvladljiva. V primerjavi z nevnetnimi oblikami aken so vnetne akne, kamor poleg nodularnih uvrščamo tudi cistične akne, precej trdovratnejše. Nodularne akne običajno nastanejo zaradi bakterij z znanstvenim imenom Cutibacterium acnes, ki se skupaj z maščobo in odmrlimi kožnimi celicami ujamejo v pore. To sproži vnetni odziv, posledično pa nastanejo akne, ki so zelo boleče in občutljive na dotik.

Nodularne akne za sabo pogosto pustijo brazgotine

Medtem ko so običajni mozolji praviloma locirani na površju kože in prepoznavni po belem vrhu, se nodularne akne »zažrejo« v globlje plasti kože. Posledično se jih je precej težje znebiti – včasih vztrajajo tudi več tednov ali celo mesecev. Poleg tega pa je tveganje za brazgotine pri nodularnih aknah posebno izrazito oziroma bistveno večje kot pri nevnetnih aknah.

Akne brazgotine

Kako prepoznati nodularne akne?

Na otip so nodularne akne podobne nekakšnemu trdemu podkožnemu vozlu oziroma podkožnim bulicam. Pojavijo se lahko tako na obrazu kot po telesu. Težko jih zamenjamo z običajnimi »belimi« mozolji, saj so že na pogled precej unikatne, poleg tega pa jih pogosto spremlja bolečina – posebno če se jih dotaknemo, saj so zelo občutljive. Nodularne akne so lahko na prvi pogled podobne ranicam, saj so rdeče in vnete. Praviloma so na otip trše od cističnih aken, v primerjavi z mozolji pa so razširjene po večji površini.

- Oglas -

V ozadju pogosto presežek androginih hormonov

Kot omenjeno, so nodularne akne pogosto posledica kombinacije presežka maščobe, odmrlih kožnih celic in bakterije Cutibacterium acnes, kar privede do zamašitve por in infekcije. Podobno kot pri drugih tipih aken tudi tu ni povsem jasno, kateri dejavniki vse lahko vplivajo na razširitev nodularnih aken, toda domneva se, da je težava pogosto povezana s hormoni. Posebno problematična je lahko prevelika količina androgenih hormonov. Ta namreč spodbudi pospešeno nastajanje maščob, poleg tega pa so maščobe zaradi androgenih hormonov praviloma gostejše. Verjetnost za zamašitev por se s tem poveča, obenem pa se ustvari ugodno okolje za razmnoževanje bakterij, ki povzročajo akne. Najverjetneje je v ozadju tudi genetski vpliv, saj ima z nodularnimi aknami pogosto težave več oseb iz iste družine.

Kako se spopasti z nodularnimi aknami?

Zlato pravilo pri mozoljih oziroma aknah vseh vrst je, da jih ne smemo stiskati. Upoštevanje tega pravila je posebno pomembno prav pri nodularnih aknah, ki jih niti ne moremo zares stisniti. Stiskanje bi kvečjemu intenziviralo bolečino, spodbudilo nadaljnje širjenje aken in povečalo tveganje za nastanek brazgotin. Ljudje, ki se spopadajo z nodularnimi aknami, morajo biti obenem posebno pozorni na to, da pri negi kože uporabljajo izključno izdelke, na katerih je jasno navedeno, da so nekomedogeni, kar pomeni, da ne mašijo por. Priporočljiv je obisk pri dermatologu, saj gre za zelo trdovratno obliko aken, ki je praviloma ni mogoče odpraviti izključno z naravnimi metodami. Včasih lahko pomaga kemični piling, ki odstrani odmrle kožne celice in s tem spodbudi obnovo kože, pri čemer pa je pomembno, da je piling izveden profesionalno. Ko gre za kozmetiko, so lahko dobra izbira izdelki, ki vsebujejo hidroksikisline. Te namreč pomagajo odstraniti odmrle kožne celice. Za odpravo hiperpigmentacije pa so lahko koristne sestavine, kot je vitamin C.

.

NAJNOVEJŠE