Pomlad se intenzivno prebuja in z njo tudi prve zdravilne znanilke pomladi. Od februarja do maja lahko v naravi zasledimo kot sonce čudovite rumene trobentice (Primula vulgaris) in njenega sorodnika pomladanskega jegliča (Primula veris).
Cvetove in liste slednjega nabiramo od marca do maja, medtem ko njegove korenine predvsem zgodaj jeseni, v septembru in oktobru. Iz obeh si lahko sami doma pripravimo kar nekaj naravnih zdravilnih pripravkov.
Recepte za odlične naravne pripravke je z nami delila zeliščarka Špela Sodin, lastnica zeliščne kmetije Gorska roža. “Cvetovi in mladi listi trobentic in jegličev so odlični dodatek k solatam in smutijem. Sveže rastline vsebujejo veliko mineralov in vitaminov, predvsem vitamina C. Listi trobentice in jegliča vsebujejo tudi precej saponinov, ki lahko v večjih količinah povzročijo slabost ali drisko.” Zato bodimo pri uživanju previdni. “Trobentica pa tudi ni primerna za ljudi, ki imajo motnje v strjevanju krvi in za tiste z rano na želodcu. Za nosečnice ni podatkov, zato velja izogibanje.” Podobno velja tudi za pomladanski jeglič.
Po pripravkih iz trobentice in pomladanskega jegliča posezimo, ko imamo težave z dihali. Odlično vlogo opravita pri tažavah s kašljem in na splošno pri prehladu in tudi bronhitisu. Delujeta lahko tudi nekoliko protivnetno in protivročinsko. Odlična pa bi naj bila tudi pri spomladanskem razstrupljanju, saj imata diuretični učinek. Pospešujeta namreč odvajanje seča in čistita kri.
Recepti za zdravilne pripravke
Čaj iz trobentic
Čaj lahko pripravimo iz cvetov, listov in korenin. Pripravimo ga kot poparek. Potrebujemo eno čajno žličko posušenih zdrobljenih zelišč, ki jih prelijemo s 150 ml vrele vode. Skodelico pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Nato čaj precedimo in postržemo. “Pomagal bo pri vseh težavah z dihali in kašljem, pa tudi pri spomladanski utrujenosti.”
Sirup iz trobentic
Pomladni meseci so odlični za pripravo zdravilnega sirupa iz cvetov in mladih listov trobentic. Špela Sodin svetuje, da ga naredimo na medu. “Kozarček z navojem napolnimo do polovice s cvetovi in mladimi listi ter prelijemo z medom do vrha. Kozarec zapremo in postavimo na sobno temperaturo, mogoče kar v kuhinjo na pult. Ne izpostavljamo soncu. Po nekje 4 tednih maceriranja precedimo in imamo krepčilni sirup” svetuje.
Macerat iz trobentic
“Potrebujete hladno stiskano olje, najbolje olivno. V kozarec z navojem do polovice položimo cvetove trobentic in pustimo, da se macerira vsaj tri tedne. Nato precedimo in uporabimo.” Dobljeni macerat lahko uporabimo tudi za pripravo naravnega mazila za nego ustnic ali mazila za pomirjanje vnete in občutljive kože. Za pripravo tega potrebujemo še kokosovo in karitejevo maslo ter čebelji vosek. “Vzamemo 50 g macerata, 20 g kokosovega olja, 30 g karitejevega masla in 15 g čebeljega voska. Vse sestavine stopimo nad paro, prelijemo v sterilne lončke in hranimo v temnem in hladnem prostoru.”
Kis s trobenticami in pomaldanskim jegličem
“Steklenico napolnimo do polovice s cvetovi in mladimi listi trobentic ali pomladanskega jegliča ter prelijemo z domačim ali kupljenim ekološkimi jabolčnim kisom. Pustimo namočeno nekje 3 do 4 tedne, nato precedimo in uporabljamo kot dodatek k jedem. Lahko ga uporabljamo tudi kot krepčilni napitek in sicer 2 žlici kisa prelijemo z 2 dcl vode in spijemo. Tak pripravek lahko pijemo večkrat na dan. Zelo dobro spodbuja razstrupljanje preko limfe in ledvic, krepi telo in odpravlja spomladansko utrujenost.”
Oxymel – sirup iz medu in kisa
V spomladanskih mesecih za pripravo oxymela uporabimo cvetove in liste trobentic ali jegliča. Oxymel lahko pripravimo tudi v jesenskih mesecih, le da takrat za pripravo uporabimo korenine jegliča. “Kozarec z navojem do polovice napolnimo z deli rastlin, nanje nalijemo med do 3/4 kozarca, nato do vrha nalijemo še domač kis. Premešamo, zapremo, postavimo na sobno temperaturo, npr. v kuhinjo in pustimo da se namaka 5-6 tednov. Nato precedimo in uživamo kot sirup za izkašljevanje. Otroci stari od 2 do 3 let, 2x po 5 ml na dan, otroci stari od 3 do 5 let, 3x po 5 ml na dan, otroci strari od 6 let dalje, 2x po 10 ml na dan in odrasli 2-3x po 15 ml na dan” svetuje Špela Sodin.
Čaj iz pomladanskega jegliča
Tako kot pri tobentici lahko tudi pri pomladanskem jegliču za čaj uporabimo tako cvetove kot tudi liste in korenine. Zdravilni čaj pripravimo kot poparek. Vzamemo čajno žličko posušenega zelišča, prelijemo s 150 ml vrele vode in pustimo stati 10 minut. Precedimo in popijemo. Čaj si privoščimo takrat, ko imamo kakršnekoli težave z dihali. Pomagal pa nam bo pregnati tudi spomladansko utrujenost.
Sirup iz pomladanskega jegliča
“Za pripravo sirupa je najbolj uporabna korenina pomladanskega jegliča. Sirup iz korenin jegliča se dela v jesenskih mesecih po postopku kot je za smrekove vršičke, le da namesto sladkorja uporabimo med.” Potrebujemo torej velik steklen kozarec, v katerega izmenično nalagamo sloj zelišča in sloj medu. Kozarec nato pokrijemo in postavimo na sončno mesto za približno 3 tedne. Nato zmes precedimo in prelijemo v steklenico. Sirup shranimo nekje na temnem in hladnem mestu. “Tak sirup je odličen pri težavah s produktivnim (mokrim) kašljem.”