Trobentica – več kot le znanilka pomladi

    Trobentica (Primula vulgaris) sodi med naše najbolj zgodnje pomladne cvetlice. O tem, da je rastlinica znanilka pomladi priča tudi njena angleška različica imena – primerose, ki izhaja iz srednjeveške latinščine in pomeni prvi cvet. Trobentica prvič na plano pokuka v poznem marcu oziroma zgodnjem aprilu, v toplejših zimskih obdobjih jih opazimo celo že v februarju, na spomladanskem površju pa vztraja vse do meseca maja. Ker pa smo je običajno vajeni s spomladanskih travniških ter gozdnih sprehodov, marsikdaj na račun njene okrasne vloge spregledamo njeno zdravilno plat. Trobentico namreč lahko uporabljamo za zdravljenje katarjev dihalnih organov, oslovskega kašlja, pljučnic, lajšanje trebušnih krčev in nekaterih drugih bolezni.

    V zemlji ima trobentica kratko rjavo korenino, iz katere poganjajo narobe jajčasti listi zoženi v pecelj. Listi so valoviti in na spodnji strani dlakavi. Stebelce se dviga se iz listne rozete in nosi več dišečih kremasto rumenih cvetov z lijastimi robovi, ki imajo na dnu pet rdeče rumenih lis.

    Trobentica - več kot znanilka pomladi

    Zdravilne so korenine, listi in cvetovi

    V zdravilne namene nabiramo korenine in cvetove s čašo ali brez nje. Ker cvetovi na svetlobi izgubijo barvo jih hranimo v zaprtih temnih steklenih kozarcih. Cvetove tako vedno sušimo v senci, korenino pa lahko sušimo na soncu ali ob drugem toplotnem viru.

    Korenine, ki se uporabljajo za medicinske in zdravstvene namene naj bi bile stare dve do tri leta. Očiščene morajo biti v hladni vodi, da se odstranijo vsi delci prsti, ki se je nabrala na njih, ko je bila rastlina še vkoreninjena v zemlji. Prav tako je z njih potrebno očistiti vse izrastke ter koreninske laske. Iz posušenih korenin tako lahko naredimo čaj, možno pa je iz njih tudi pridobivati eterično olje, ki ima pomirjevalne učinke, lahko pa se celo predela v nežno odišavljena vina. Posušene korenine so dobre za umirjanje bronhialnih težav, saj spodbujajo izkašljevanje sluzi, mirile in blažile pa naj bi tudi revmatska obolenja.

    PREBERITE TUDI:  Naravno nad alergije

    Listi ter cvetovi se uporabljajo zlasti za lajšanje raznoraznih bolečin (kot so denimo trebušni krči), za odstranjevanje morebitnih črevesnih zajedalcev ter za celjenje lažjih ran. Celotna rastlina pa zaradi vsebovanja saponinov, glikozidov ter flavonidov deluje kot pomirjevalo.

    Čaj iz trobentice

    Za pripravo čaja potrebujemo 2 do 3 čajne žličke svežega očiščenega zgornjega dela rastline (vključno s cvetovi) ali 1 do 2 čajni žlički posušene celotne očiščene rastline in skodelico vreme vode. Izbrano količino zelišča prelijemo z vročo vodo in tekočino pustimo stati deset minut. Nato jo precedimo in pijemo po majhnih požirkih. Čaj lajša raznorazne telesne bolečine hkrati pa ima tudi pomirjevalni učinek.

    Poparek iz korenin trobentice

    Za pripravo poparka potrebujemo pol posušene in na drobno sesekljane korenine trobentice ter en liter vode. V lonec z vodo stresemo korenine ter počakamo, da tekočina zavre. Pustimo jo vreti 20 minut oziroma toliko časa, dokler se količina tekočine v loncu ne zmanjša za polovico. Nato lonec odstavimo in počakamo, da se količina ohladi. Poparek lajša bronhialne težave ter pomirja kašelj.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte