0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineMarjetica - spregledana zdravilna cvetlica

Marjetica – spregledana zdravilna cvetlica

MORDA VAS ZANIMA

Marjetica (Bellis perennis) je trajnica in pri nas zelo pogosta rastlina, ki žal večino časa ostaja podcenjena. A temu ni bilo vedno tako. Marjetico nekatere kulture že dolgo povezujejo s simbolom otroštva, lepote, nedolžnosti in preživetja. Njeno latinsko ime namreč v prevodu pomeni trajnica lepote, poleg tega pa ima ta drobna roža sposobnost, da se prilagodi katerikoli pokrajini, preživi mnogo košenj in tako cveti naprej še več mesecev – od zgodnje pomladi pa vse do pozne jeseni. Ravno njena odpornost je morda razlog, da se med drugim marjetica lahko uporablja tudi za celjenje odrgnin in lažjih ran, prav tako pa se lahko uporablja tudi v kulinarične namene.

- Oglas -

V zemlji ima marjetica kratko koreniko, iz katere rastejo lopatičasti ali narobe jajčasti listi. Cvet spominja na košek, ki se na golih cvetnih stebelcih dviga nad listi in ima bele, rdeče nadahnjene obrobne cvetove. V zdravilne namene nabiramo cvetove in liste. Najbolj učinkovito zdravilo pa dobimo, če jih posušimo takoj, ko jih naberemo in sicer v senci, na prepihu.

Zdravilni so listi ter cvetovi

Ker oboji vsebujejo saponin, čreslovino, hlapno olje, beljakovine, sluz, organske kisline in druge telesu prijazne snovi, imajo tako cvetovi kot listi podobne zdravilne učinkovine. Te naj bi imele lastnosti pomirjeval ter blažil, tako, da je rastlina učinkovito zeliščno sredstvo poti prehladu, kašlju in prebavnih motnjah. V obliki infuzije se marjetica celo uporablja v primeru artritisa, zdravljenju jeter in ledvic in pri revmatizmu. Čaj iz listov in cvetov pa lahko uporabljamo tudi pri prehladu dihal, posebno pri vnetju poprsnice, pri notranjih krvavitvah, želodčnih težavah, slabokrvnosti, zlatenici in tvoravosti. Zunanja uporaba zelišča se izvaja v obliki oblog ali kot dodatek kopeli, kot taka pa marjetica pomaga pri celjenju ran, zdravljenju kožnih izpuščajev ter drugih kožnih vnetij.

Marjetica ima užitne cvetove

Ker imajo cvetovi rahel in blag kisel okus, so tudi užitni. Sveže nabrani in oprani cvetovi marjetice se namreč uporabljajo kot kulinarični dodatek jedem. Tako jih lahko uporabimo pr pripravi juh, omak, solat in sendvičev, lahko pa jih uporabimo kot dekorativno popestritev preostalih jedi.

- Oglas -

Koristni recepti

Čaj

Čajno žličko posušenih cvetov marjetice prelijemo s skodelico vrele vode. Tekočino pustimo stati 10 do 15 minut, nato pa jo precedimo in spijemo po majhnih požirkih. Čaj pijemo enkrat ali dvakrat na dan.

Obkladki

Čajno žličko posušenih listov ter cvetov marjetice prelijemo s skodelico vrele vode in tekočino pustimo stati 15 minut. Ko se tekočina ohladi jo precedimo ter vanjo namočimo gazo. To nato ožamemo ter jo položimo na obolelo mesto. Obkladek pustimo delovati 20 minut.

Pomladanska solata

Za pripravo solate potrebujemo 1 pest očiščenih in opranih cvetov marjetic, 2 pesti narezanih listov špinače, 2 pesti regratovih listov ter 1 pest očiščenih in opranih cvetov trobentic. Omenjene sestavine lahko po želji zabelimo z jabolčnim ali katerikoli drugim kisom, ščepcem soli ter z olivnim ali bučnim oljem.

Pozor

Uživanje marjetic se odsvetuje nosečnicam, saj lahko povzročijo škodljive učinke na razvoj ploda. Prav tako se uživanje odsvetuje doječim materam, saj lahko marjetica povzroči zastoj rasti otroka.

.

NAJNOVEJŠE