Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Zdravje & prehranaSpomladanska utrujenost in kako jo premagati

Spomladanska utrujenost in kako jo premagati

MORDA VAS ZANIMA

Četudi so zime v današnjem času blažje kot so bile pred stotimi leti nas preskok iz mrzlega vremena v pomladne sončne dni vseeno zaznamuje. Ker se mora naš organizem privaditi na toplejše vreme to spremembo občutimo kot neke vrste izčrpanost. Nehote se tako v prvih pomladnih mesecih znajdemo v stanju nizke energije.

Razlogi za tovrstno počutje

- Oglas -

Nekateri strokovnjaki so mnenja, da pomembno vlogo pri spomladanski utrujenosti igra hormonsko (ne)ravnovesje. Naše telo naj bi v zimskih mesecih porabilo vso zalogo hormona serotonina – bolj znanega pod imenom hormon sreče, saj je njegova proizvodnja močno odvisna od sončne svetlobe. Pomanjkanje omenjenega hormona v telesu naj bi tako občutili kot izčrpanost.

Pomanjkanje sončne svetlobe v zimskih mesecih pa se lahko izrazi tudi v pomanjkanju vitamina D. Poleg tega raven omenjenega vitamina v sadju in zelenjavi, ki je na voljo v zimskih mesecih ni enaka tisti, ki se v živilih pojavlja v pomladnih ter poletnih mesecih. Tako ga skozi hrano v zimskih mesecih ne moremo ustrezno nadomestiti, naše telo pa to seveda zazna.

Kako premagati utrujenost

Ker spomladanska utrujenost ne spada med bolezenska obolenja, ni prav nič presenetljivo, da specifično zdravilo zanjo ne obstaja. Kljub temu pa z upoštevanjem nekaterih sledečih nasvetov stanje lahko nekoliko izboljšate.

Prehranjevalne navade

Poskušajte se izogibati (pre)sladki ter pretirano začinjeni hrani, ki še dodatno povzroča občutek slabosti in pomanjkanje energije. Uživajte za tretjino več sadja in zelenjave kot po navadi.

Bodite bolj športno aktivni

- Oglas -

Kakršnekoli fizične aktivnosti se boste lotili – vse bo bolje kot to, da se prepustite utrujenosti in obležite. Poleg tega bo fizična aktivnost na prostem spodbudila hitrejše polnjenje zalog vitamina D v vašem telesu.

Pijte veliko vode

Spijte več vode kot po navadi. Dnevni vnos vode povečajte na 2 do 3 litre na dan. Voda bo vaše telo dodatno navlažila, izboljšal se bo pretok hranilnih snovi po telesu, vaša koža bo videti bolj sijoča, hkrati pa bo voda iz vašega telesa odpravila vse strupene snovi, ki so se nabirale v telesu med zimskimi meseci.

Hladne prhe

Hladne prhe so zelo poživljajoče. Postopoma začnite opuščati navado prhanja z vročo vodo iz zimskih mesecev. Ne le, da je vroča prha koži škodljiva – mrzla prha vas bo v trenutku zbudila in odpravila zaspanost ter izboljšala delovanje vašega krvnega obtoka.

Preostali nasveti

Druge dejavnosti s katerimi lahko poskušate premagati utrujenost so: savna, masaža, uporaba eteričnih olj, priprava dišeče kopeli ob koncu dneva, ipd.

Pazljivo

Če stanje utrujenosti traja dalj časa in se ne počutite najbolje, se o svojem zdravstvenem stanju pogovorite z osebnim zdravnikom. Neprestana utrujenost in nizka raven energije je lahko tudi eden izmed simptomov bolezenskih obolenj kot so bolezni ščitnice, kronično pomanjkanje vitamina D ali slabokrvnost.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×