Ko narava zacveti in se gozdovi prebudijo iz zimskega spanja, se tudi naše telo začne pripravljati na obnovo. Pomlad je čas, ko potrebujemo več hranil, razstrupljanje in energijsko osvežitev. In prav v tem trenutku nam narava podari dve mogočni rastlini: čemaž (Allium ursinum) in koprivo (Urtica dioica).
Ti dve divji rastlini sta prava spomladanska superživila. Bogata sta z vitamini, minerali, antioksidanti in številnimi drugimi koristnimi snovmi, ki pomagajo telesu, da se po dolgi zimi ponovno zažene.
Odkrijmo, zakaj sta čemaž in kopriva v ospredju naravne medicine in kako ju lahko preprosto vključimo v svoj jedilnik.
Čemaž: Gozdni zaklad za srce in odpornost
Čemaž, imenovan tudi divji česen, uspeva v vlažnih gozdovih in je znan po značilnem vonju, ki spominja na česen. Njegova zelena preproga je eden prvih znanilcev pomladi.
Glavne koristi čemaža:
- Naravni antibiotik: deluje protibakterijsko in protiglivično.
- Krepi imunski sistem.
- Uravnava krvni tlak in holesterol.
- Deluje razstrupljevalno.
- Podpira prebavo.
Zakaj je čemaž tako cenjen? Zaradi visoke vsebnosti žveplovih spojin, vitamina C in eteričnih olj.
Kako ga nabirati in uporabljati:
- Nabirajte ga zgodaj spomladi, ko so listi še mladi.
- Prepričajte se, da ga ne zamenjate s šmarnico (ki je strupena).
- Najboljši je svež, a čemaž lahko tudi zamrznete ali posušite.
Nasvet: Čemaž je občutljiv na toploto, zato ga za ohranitev zdravilnih učinkovin uživajte predvsem svežega.

Kopriva: Kraljica mineralov in čistilnica telesa
Kopriva je rastlina, ki raste skoraj povsod. Njeni mladi poganjki so prava zakladnica hranil.
Glavne koristi koprive:
- Bogat vir železa, kalcija in vitamina C.
- Deluje protivnetno.
- Krepi kri in izboljšuje anemična stanja.
- Razstruplja jetra in ledvice.
- Podpira zdravje kože in las.
Zakaj jo uporabljati? Ker na naraven način dviguje raven energije, kar je še posebej dobrodošlo spomladi.
Kako jo nabirati in uporabljati
- Nabirajte mlade, svetlo zelene vršičke.
- Nosite rokavice, saj vas kopriva ožge.
- Blanširanje (kratko poparjanje z vrelo vodo) uniči dlačice na listih, ki nas ožgejo.
Nasvet: Po blanširanju jo lahko uporabljate podobno kot špinačo.
5 razlogov, zakaj čemaž in kopriva čudovito delujeta skupaj
- Sinergija vitaminov in mineralov: Skupaj ponujata popoln spekter hranil za energijo in imunost.
- Razstrupljanje: Podpirata čiščenje jeter, ledvic in prebavil.
- Izboljšanje prekrvavitve: Spodbujata boljši prenos kisika v telesu.
- Naravna protivnetna moč: Blažita vnetja in krepita tkiva.
- Sezonska dostopnost: Na voljo sta hkrati, kar omogoča enostavno skupno uporabo.

Kako vključiti čemaž in koprivo v prehrano?
Možnosti je ogromno:
- Smutiji
- Solate
- Juhe
- Pesto omake
- Omlete
- Zeliščni čaji
Recepti: Okusna pomlad na vašem krožniku
1. Divji pomladni smuti
Sestavine:
- Pest svežega čemaža
- Pest mlade koprive (blanširane)
- 1 banana
- 1 jabolko
- 1 dcl kokosove vode
- Sok polovice limone
Priprava: Vse sestavine zmiksajte v mešalniku do gladkega. Postrezite takoj za pomladni energijski zagon.
2. Pesto iz čemaža in koprive
Sestavine:
- 1 skodelica svežega čemaža
- 1/2 skodelice blanširane koprive
- 50 g orehov
- 50 g naribanega parmezana (po želji)
- 1 dcl oljčnega olja
- Sok 1 limone
- Sol in poper po okusu
Priprava: Vse sestavine zmiksajte do želene teksture. Odličen je za testenine, kruh ali kot dodatek juham.
3. Spomladanska juha s čemažem in koprivo
Sestavine:
- 1 manjša čebula
- 1 krompir
- 2 pesti svežega čemaža
- 2 pesti blanširane koprive
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- Sol, poper, oljčno olje
Priprava: Na olju prepražite nasekljano čebulo in na kocke narezan krompir. Prilijte jušno osnovo. Ko je krompir mehak, dodajte čemaž in koprivo ter kuhajte še 5 minut. Zmeljite s paličnim mešalnikom.
Nasvet: Juho lahko obogatite z žlico kisle smetane ali s popečenimi bučnimi semeni.
Kako shraniti čemaž in koprivo za uporabo skozi leto?
- Zamrzovanje: Blanširajte, ohladite in zamrznite v porcijah.
- Sušenje: Posušite liste v senci in uporabite za pripravo čajev.
- Fermentacija: Pripravite divje kimči omake.