DomovZdravje & prehranaČemaž in kopriva: Spomladanski super duet za zdravje

Čemaž in kopriva: Spomladanski super duet za zdravje

Ko narava zacveti in se gozdovi prebudijo iz zimskega spanja, se tudi naše telo začne pripravljati na obnovo. Pomlad je čas, ko potrebujemo več hranil, razstrupljanje in energijsko osvežitev. In prav v tem trenutku nam narava podari dve mogočni rastlini: čemaž (Allium ursinum) in koprivo (Urtica dioica).

Ti dve divji rastlini sta prava spomladanska superživila. Bogata sta z vitamini, minerali, antioksidanti in številnimi drugimi koristnimi snovmi, ki pomagajo telesu, da se po dolgi zimi ponovno zažene.

- Oglas -

Odkrijmo, zakaj sta čemaž in kopriva v ospredju naravne medicine in kako ju lahko preprosto vključimo v svoj jedilnik.

Čemaž: Gozdni zaklad za srce in odpornost

Čemaž, imenovan tudi divji česen, uspeva v vlažnih gozdovih in je znan po značilnem vonju, ki spominja na česen. Njegova zelena preproga je eden prvih znanilcev pomladi.

Glavne koristi čemaža:

- Oglas -
  • Naravni antibiotik: deluje protibakterijsko in protiglivično.
  • Krepi imunski sistem.
  • Uravnava krvni tlak in holesterol.
  • Deluje razstrupljevalno.
  • Podpira prebavo.

Zakaj je čemaž tako cenjen? Zaradi visoke vsebnosti žveplovih spojin, vitamina C in eteričnih olj.

Kako ga nabirati in uporabljati:

  • Nabirajte ga zgodaj spomladi, ko so listi še mladi.
  • Prepričajte se, da ga ne zamenjate s šmarnico (ki je strupena).
  • Najboljši je svež, a čemaž lahko tudi zamrznete ali posušite.

Nasvet: Čemaž je občutljiv na toploto, zato ga za ohranitev zdravilnih učinkovin uživajte predvsem svežega.

- Oglas -
Kopriva

Kopriva: Kraljica mineralov in čistilnica telesa

Kopriva je rastlina, ki raste skoraj povsod. Njeni mladi poganjki so prava zakladnica hranil.

Glavne koristi koprive:

  • Bogat vir železa, kalcija in vitamina C.
  • Deluje protivnetno.
  • Krepi kri in izboljšuje anemična stanja.
  • Razstruplja jetra in ledvice.
  • Podpira zdravje kože in las.

Zakaj jo uporabljati? Ker na naraven način dviguje raven energije, kar je še posebej dobrodošlo spomladi.

Kako jo nabirati in uporabljati

  • Nabirajte mlade, svetlo zelene vršičke.
  • Nosite rokavice, saj vas kopriva ožge.
  • Blanširanje (kratko poparjanje z vrelo vodo) uniči dlačice na listih, ki nas ožgejo.

Nasvet: Po blanširanju jo lahko uporabljate podobno kot špinačo.

5 razlogov, zakaj čemaž in kopriva čudovito delujeta skupaj

  1. Sinergija vitaminov in mineralov: Skupaj ponujata popoln spekter hranil za energijo in imunost.
  2. Razstrupljanje: Podpirata čiščenje jeter, ledvic in prebavil.
  3. Izboljšanje prekrvavitve: Spodbujata boljši prenos kisika v telesu.
  4. Naravna protivnetna moč: Blažita vnetja in krepita tkiva.
  5. Sezonska dostopnost: Na voljo sta hkrati, kar omogoča enostavno skupno uporabo.
Čemaž

Kako vključiti čemaž in koprivo v prehrano?

Možnosti je ogromno:

  • Smutiji
  • Solate
  • Juhe
  • Pesto omake
  • Omlete
  • Zeliščni čaji

Recepti: Okusna pomlad na vašem krožniku

1. Divji pomladni smuti

Sestavine:

  • Pest svežega čemaža
  • Pest mlade koprive (blanširane)
  • 1 banana
  • 1 jabolko
  • 1 dcl kokosove vode
  • Sok polovice limone

Priprava: Vse sestavine zmiksajte v mešalniku do gladkega. Postrezite takoj za pomladni energijski zagon.

2. Pesto iz čemaža in koprive

Sestavine:

  • 1 skodelica svežega čemaža
  • 1/2 skodelice blanširane koprive
  • 50 g orehov
  • 50 g naribanega parmezana (po želji)
  • 1 dcl oljčnega olja
  • Sok 1 limone
  • Sol in poper po okusu

Priprava: Vse sestavine zmiksajte do želene teksture. Odličen je za testenine, kruh ali kot dodatek juham.

3. Spomladanska juha s čemažem in koprivo

Sestavine:

  • 1 manjša čebula
  • 1 krompir
  • 2 pesti svežega čemaža
  • 2 pesti blanširane koprive
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • Sol, poper, oljčno olje

Priprava: Na olju prepražite nasekljano čebulo in na kocke narezan krompir. Prilijte jušno osnovo. Ko je krompir mehak, dodajte čemaž in koprivo ter kuhajte še 5 minut. Zmeljite s paličnim mešalnikom.

Nasvet: Juho lahko obogatite z žlico kisle smetane ali s popečenimi bučnimi semeni.

Kako shraniti čemaž in koprivo za uporabo skozi leto?

  • Zamrzovanje: Blanširajte, ohladite in zamrznite v porcijah.
  • Sušenje: Posušite liste v senci in uporabite za pripravo čajev.
  • Fermentacija: Pripravite divje kimči omake.
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar je novinarka in publicistka z zanimanjem za zdrav življenjski slog, ekologijo ter domače pripravke, s katerimi si lahko olajšamo življenje in podpramo zdravje. Zanimata pa jo tudi astrologija ter lepota.

NAJNOVEJŠE