Čemaž ali gozdni česen in recepti za čemaž

  Čemaž in njegovi zdravilni učinki ter recepti za okusne jedi so nam dobro poznani. Čemaž je zdrava rastlina za katero najdemo zanimive recepte za zdrave jedi in tudi zdravilne pripravke. Ko spomladi zavohamo v gozdu vonj po česnu pomeni, da je čas za nabiranje čemaža.


  Ko se boste v tem pomladnem vremenu sprehodili po gozdu in zavonjali česen, naj vas nikar ne skrbi, da ste naleteli na skrit vrtiček. Vrtiček namreč zagotovo pripada gozdu samemu, izjemna rastlina, ki oddaja ta značilen vonj, pa ni prav nobena druga kot čemaž. V čem je skrivnost čemaža, ki v zadnjih letih prav tako pridobiva na priljubljenosti? Kot po navadi lahko seveda tudi to pripišemo vedno večjemu zanimanju za naravno in ekološko. Čemaž, ki je tudi nadvse zdrav, vam lahko da vse tisto, kar vam da česen, naravni antibiotik, in še več.

  Čemaž (Allium ursinum L.) je 10 do 40 cm visoko trajno zelišče, ki ima v zemlji podolgovato čebulico, s prosojnimi in tankimi, belimi luskolisti. Spomladi poženeta iz čebulice le dva dolga, dolgopecljata, suličasta lista, med njima pa golo, pokončno in robato cvetno stebelce. Veliki snežno beli zvezdasti cvetovi se razcvetajo v maju in juniju. Tvorijo pakobul, ki ga obdaja pred razcvetom kožnat tulec. Rastlina močno diši po česnu in po tem vonju jo najlažje spoznamo. Raste po vlažnih listnatih gozdovih. Marsikje ga sadijo na senčni vrt za obrobek in uporabljajo za česnov nadomestek.

  Čemaž

  Sledite vonju

  Vonj po česnu v gozdu je torej najboljši znanilec, da je čas, da se v gozd odpravite po čemaž. Prepoznali ga boste prav hitro. Zraste namreč do 40 centimetrov v višino, najmanjši pa so medtem visoki 10 centimetrov. Rastlina, ki je poznana po toliko različnih imenih, kar kaže na njeno razširjeno uporabo v preteklosti, v zemlji skriva podolgovato čebulico, ki ima prosojne luskoliste. Zanimivo je to, da jo izdaja vonj po česnu, ki ga oddaja tudi zelena rastlina, ki raste iz tal v višino. To sta le dva suličasta in podolgovata lista, ki poženeta spomladi, med njima pa se proti nebu vzpne suhljato stebelce, ki nosi bele zvezdnate cvetove.


  Najpogosteje ga najdete v hrastovih, gabrovih ali bukovih gozdovih, kjer raste od marca do junija, cveti pa od aprila do maja. Trajnica, ki raste tudi na negozdnih območjih povsod po Evropi in tako tudi po celi Sloveniji in celo v Zahodni Aziji. Ni ga težko odkriti, saj raste v gostih preprogah in nikoli osamljeno. Do teh čemaževih »polj« vas tako lahko prinese vonj po česnu, in ko boste tam, se raje odpravite s kakšno košarico, da boste tako lahko želi sadove divjega česna.

  Čemaž je močan kot medved

  Zanimivo je to, da ga je težko izkoreniniti, saj tudi izkopavanje navadno ne pomaga. Za večjo čebulico namreč ostanejo manjše čebulice, ostanki gomoljčka ali pa semena. Če ga posadite, bo pridno rastel, najraje pa ima vlažna tla pod drevesi in grmovjem. Z nobeno drugo rastlino se ne bo »skregal«, zato je zelo nekompliciran za vzgajanje. Poznali so ga že stari Rimljani, ki so ga imeli raje kot česen, ni pa zanemarljivo dejstvo, da je poznan tudi pod imenom »medvedji česen«. Čemaž je namreč tudi tista rastlina, ki jo iščejo medvedi, ko se zbudijo iz zimskega spanja. Zaradi njegovega očiščevalnega učinka jim namreč pomaga, da se po dolgem spanju prečistijo, iz telesa izženejo vse morebitne nezaželene snovi in poživijo organizem. Tako kot pomaga medvedom, pa pomaga tudi nam.

  PREBERITE TUDI:  Hemoroidi - naravna pomoč pri težavah z zlato žilo

  Mnogi namreč trdijo, da ni boljšega čistila za kri in prebavila, kot je čemaž. Ne le, da ima vse značilnosti česna, pač pa ima tudi vse njegove učinkovine in pozitivne lastnosti. Hkrati pa je še boljši, še bolj zdrav(ilen) in še bolj učinkovit. Ne le, da izjemno očiščuje telo in kri, pač pa tudi pomaga zniževati in uravnavati krvni pritisk in holesterol, učinkovit je tudi celo zoper aterosklerozo. Priporočamo ga predvsem tudi osebam, ki imajo težave s prebavnimi motnjami vseh vrst: z diarejo, izgubo teka, slabo prebavo in celo vetrovi, odpravlja pa tudi glistavost.

  Čemaž ali gozdni česen

  Uporaba čemaža

  Čemaž je nadvse uporaben tudi v kuhinji, saj ga priporočajo kot nadomestek česna. Užitna je cela rastlina, od gomolja do stebla, listov in celo cvetov. Uživajte ga v zmerno, saj v prevelikih količinah lahko dosežete nasprotni učinek in prebavila razdražite. Uporabljajte ga kot dodatek ali kot začimbo, dodajajte ga omakam, prikuham, špinačam in juham. Najbolje je, da ga uživate svežega, saj tako ohrani svoje zdravilne lastnosti. Dodajajte ga kuhanim jedem, preden jih postrežete, saj kuhan čemaž izgubi veliko učinkovin, vendar pa z njim nikdar ne pretiravajte.


  Priporočamo, da ga tudi vložite in ga tako lahko uporabljate skozi vse leto, tudi v bolj hladnih mesecih. Drobno ga nasekljajte in vložite v hladno stisnjeno olivno olje ter dodajte nekaj soli. Tesno zaprite kozarčke in ga vse leto uporabljajte za dodatek k solatam, namazom ali pa zelenjavnim jedem. Sveže pripravljeni listi so uporabni pri čiščenju ledvic in mehurja ter pospešujejo izločanje seča, zato vam priporočamo, da ga spomladi pripravite kar v sveže stisnjen sok, ki ga uživate po dve žlici trikrat dnevno. Čisti zasluzena pljuča, skrbi za jetra in žolčnik ter hkrati zvišuje odpornost proti infekcijam.

  Čemaž in prehrana

  Čemaž oziroma divji česen je torej zelo zdrav. Vsebuje tudi veliko antioksidantov, ki ščitijo celice pred prostimi radikali. Preprečuje tudi kopičenje oblog in krvne strdke ter ščiti pred strupi. Sok iz zelišč, ki smo vam ga priporočili, da ga uživate trikrat dnevno, lahko uporabljate tudi kot naravno razkužilo v gospodinjstvu. Če ga boste sadili na vrtu, morate biti pazljivi in ga nadzorovati, saj je zelo močan in se lahko razraste vsepovsod ter tako zavzame okolico.

  Z nekaj domišljije lahko ustvarite neskončno paleto jedi, saj je uporaben povsod, samo pri sladicah ne. Naredite pesto, namaz, dodajte ga v špinačo, h krompirju, v rižoto ali mesno omako, pripravite čemaževo juho (če vas ne skrbi dejstvo, da s kuhanjem izgubi veliko učinkovin) ali celo čemažev burek in preliv za solato. Nikar pa ne pozabite, da nikdar ni pametno pretiravati s količino.

  Čisti tudi žile

  Čemaž (Allium ursinum) je vsaj tako zdravilen in v prehrani uporaben kot česen. Značilne vonjave mu dajejo sulfidi, ki sprva nimajo vonja, ko list zmanemo ali zgrizemo, pa takoj zadišijo. V telesu delujejo razkužilno, razmaščevalno, spodbujevalno in krepčilno. Poleg tega so v listih še druge varovalne in krepčilne učinkovine, med njimi flavonoidi, karotenoidi, klorofil, vitamini in rudnine. Čemaž je odlična hrana za boljšo prebavo in presnovo, spodbuja jetra in delovanje žlez. Če ga uživamo redno, koristi tudi ožilju in lahko pripomore pri zaščiti pred aterosklerozo.


  Prilega se vsem jedem, ki vsebujejo maščobo, medtem ko se pri asketski hrani z malo maščob ne izkaže kot dobrodošel gost, saj zaradi živahno dejavnih sulfidov nadraži prebavila. Zato zanj velja podobno kot za surov česen in čebulo: če jemo vegetarijansko ali vegansko hrano z večjim deležem presne hrane, ga surovega uživamo v zelo zmernih količinah ali v solati obilneje zabelimo z oljčnim oljem, medtem ko je v prehrani z več maščob zelo dobrodošel, pospeši namreč prebavo maščob in varuje pred neželenimi posledicami njihovega uživanja.

  PREBERITE TUDI:  Domači malinov sladoled

  Pozitivne lastnosti čemaža:

  • Ureja prebavo.
  • Odvaja odvečno vodo iz telesa.
  • Deluje kot antibiotik in lahko pomaga tudi pri odganjanju glist.
  • Čisti kri, kožo in dihala.
  • Preprečuje nastajanje krvnih strdkov in notranjih krvavitev.
  • Pomaga pri težavah z dihali in določenih boleznih, povezanih z njimi, med drugim tudi astmo.
  • Čisti ledvice in mehur.
  • Izboljša splošno počutje in prežene spomladansko utrujenost.
  • Poživlja (daje energijo).
  • Sprošča mišice in krepi želodec.
  • Niža in ureja krvni pritisk.
  • Znižuje nivo holesterola.
  • Pomaga zbijati vročino.
  • Blažilno deluje na živčni sistem.
  Čemaž
  Čemaž ima močan vonj po česnu in po tem ga tudi najlažje spoznamo in tudi najdemo.

  Druga imena: Čremož, divji česnik, gozdni česen, kačji lek, štrkavec.

  Za zdravljenje so uporabne le sveže čebulice. Nabiramo jih lahko vse leto, največ zdravilnih snovi pa imajo pred cvetenjem.
  Čemaž vsebuje precejšnje količine hlapnega olja, sluz, sladkor in razne soli.

  Uporablja se za odlično zdravilo proti zvišanemu krvnemu tlaku, poapnenju žil in jetrnim boleznim. Poleg tega je tudi zelo dobro čistilo za prebavila.


  Čemaž (Allium urshlum)

  Družina: Lilijevke. Trajna zelika. 25-40 cm.
  Listi: dolgopecljati, suličasti, ploski.
  Cvetovi: maj—junij.; snežno beli, zvezdasti, v pakobulih, ki jih pred vzcvetenjem obdaja kožnat tulec.
  Plod: trodelen s črnimi, robatimi semeni.
  Steblo: pokončno, robato, cvetno; korenika podolgovata čebulica s tankimi, belimi luskolisti.
  Posebna znamenja: močno diši po česnu, okus podoben česnovemu, je pa bolj oster in pekoč.
  Čas in kraj nabiranja: april—maj vse zelišče (sušenje mu jemlje zdravilnost); po senčnatih, vlažnih, listnatih gozdovih.
  Delovanje in uporaba: deluje kakor česen, proti apnenju žil in visokemu krvnemu tlaku, pri vrtoglavici in nespečnosti, pri jetrnih boleznih, vnetju želodca in črevesa, napihnjenosti in zapeki, odpravlja podančice; varuje pred gripo.
  Priprava: razrežite čebulice in jih namakajte 2-3 ure v mleku, uživajte čez dan po požirkih; za daljšo uporabo: na drobno sesekljano rastlino kot začimba na juhi.
  Opomba: ljudje z občutljivim želodcem ga težko pre-našajo.

  Opozorilo!

  Čemaž je podoben dvema zelo strupenima rastlinama: šmarnici in podlesku. Nobena izmed njiju ne diši po česnu; šmarnica cveti precej drugače od čemaževega, listi pa so skoraj identični. Podlesek raste v rozetah, listi so pri dnu žleboviti, rastlina pa je bolj toga in raste navpično.

  Nabiranje čemaža
  Čemaž nabiramo aprila in maja po senčnatih, vlažnih, listnatih gozdovih.

  Surov je najboljši

  Čemaž je najimenitnejši surov, saj tako najbolj pride do izraza njegov značilen okus in prodorna aroma. Po njegovem zaužitju ‘dišimo’ podobno kot po česnu ali čebuli, zdravi pa smo menda še bolj. Spomladi lahko liste dodajamo solatam in jih uporabljamo podobno kot drobnjak in peteršilj za zaokroženo dišavnost juh in drugih kuhanih ali pečenih jedi. Z narezanimi čemaževimi listi jih potresemo šele, ko so na krožniku. Drobno zrezani ali s paličnim mešalnikom zmešani listi so izjemno okusni v namazih s skuto ali z zmletimi oreški. Uporabljamo lahko tudi popke, socvetne peclje, socvetja in mlade plodove čemaža. Tudi trde čebulice so uporabne, predvsem za vlaganje v olje ali kis, vendar so običajno vsaj četrt metra globoko v tleh. Če se pred ali po čemaževi vegetaciji lotimo njihovega izkopavanja, po tem ne povsem enostavnem opravilu zemljo poravnajmo, da za nami ne ostane neobzirno razsulo. Sicer pa ne naredimo kake škode, saj se čemaž izjemno bujno razmnožuje, kar dokazujejo njegove preproge ob rekah in v bukovih gozdovih.
  Čemaževe liste lahko tudi skuhamo. V tem primeru izgubijo ostrino in postanejo nekoliko sladki. Pripravimo jih kot zelenjavno prilogo ali skuhamo v juhah, enolončnicah in podobnih jedeh, ki jim posredujejo približno tako aromo kot česen.

  PREBERITE TUDI:  Ajdova kaša z gobami, jabolki in orehi

  Recepti za jedi iz čemaža

  Spodaj boste našli nekaj okusnih receptov za jedi iz čemaža. Pa dober tek!


  Čemažev namaz za na kruh

  Za čemažev namaz potrebujemo:

  • Nekaj mladih cemaževih listov,
  • nekaj žlic puste skute,
  • navadni jogurt

  Skuto najprej dobro vmešamo skupaj z jogurtom. Da bo namaz boljšega okusa, lahko uporabimo nekoliko bolj kremast jogurt. Nato primešamo na drobno sesekljane
  čemaževe liste. Če namaz postane preveč redek, mu dodamo še nekoliko skute, ali pa lahko tudi večjo količino čemaža (po okusu). Namaz uporabimo takoj, ponudimo pa ga lahko kot samostojno jed s svežim kruhom ali pa kot prilogo ob kuhanem krompirju ali narezku.

  Recepti za čemaž, čemaževa juha, čemažev pesto

  Zeliščni čemažev pesto

  Pesto, ki ga lahko uporabimo kot dodatek omakam ali kot namaz.

  Potrebujemo:

  • šop čemaževih listov,
  • nekoliko bazilikinih listov,
  • pinjole,
  • olivno olje,
  • nariban parmezan

  Pinjole najprej prepražimo v suhi ponvi, nato pa jih v možnarju stremo. Potem dodamo še čemaž in baziliko in vse skupaj premešamo. Najbolje je, da stremo vsako sestavino posebej in jih šele na koncu zmešamo skupaj s parmezanom in olivnim oljem.

  Čemažev namaz

  Čemaževa juha

  Tudi čemaževa juha je lahko odlična samostojna jed, malica ali pa predjed. Pripravimo jo tako, da sveže cemaževe liste najprej poparimo in zmeljemo skupaj z nekaj vode. Na žlici masla z moko naredimo svetlo prežganje. Dodamo prej pripravljeno čemaževo maso in jo na hitro popražimo. Zalijemo z vodo. Naribamo surov krompir, muškatni orešček, solimo in kuhamo še dobrih 15 minut. Na koncu za boljši okus in izgled dodamo še nekaj sveže sesekljanih čemaževih listov ter žlico kisle smetane.

  Čemažev pesto

  Čemažev pesto pravimo omakam za testenine. Veliko nas pozna pesto iz bazilike in drugih zelišč, le redki pa se najdejo, ki vedo, kako odličen okus doda k testeninam čemažev pesto.

  Sestavine:

  • 30 g prepraženih pinjol,
  • 2 žlici čemaževega shranka ali zmletih oz. na drobno sesekljanih čemaževih listov,
  • 3 žlice naribanega parmezana,
  • poper,
  • olivno olje.

  Priprava:

  1. Čemažev pesto pravimo omakam za testenine. Veliko nas pozna pesto iz bazilike in drugih zelišč, le redki pa se najdejo, ki vedo, kako odličen okus doda k testeninam čemažev pesto.
  2. V možnarju stremo poper in pinjole, nato V posodi zmešamo čemaž, pinjole in parmezan. Dolijemo toliko olivnega olja, da dobimo lepo, gosto omako.
  Povzetek
  Datum
  Ocenjeno
  Čemaž ali gozdni česen in recepti za čemaž
  Avtorjeva ocena
  51star1star1star1star1star
  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  Ne zamudite zanimivih vsebin:

  Spletne zanimivosti:

  loading...

  7 KOMENTARJI

  1. Čemaž uživam vsak dan po štiri glavice, katere sem vložil spomladi v olje in kis. Upam, da ga ne jemljem preveč. Počutim se odlično in krvni tlak mi je zopet normalen.

  2. pravkar ga pripravljam za zimo. Meljem, v kozarčke,čim manjše in polivam z olivnim oljem. Skrbi me, ker porabim velike količine olja, tolaži pa me misel, da bo olje, s čemažem vred, uporabljeno za hrano.Dober tek vsem čemažarjem oz.čemažojedcem :-)

  3. čemaž je enkratna zadeva če ga ceniš in uživaš, se nimaš česa bati,vedno boš zdrav.

  4. Pozdrav! Velikokrat berem recept čemaž z pinjolami, vendar  jaz namesto pinjol prepražim sezam, nato dodam čemažev pesto in vse skupaj premašam z kuhanimi testeninami. Po želji dodam parmezan, lahko tudi na krožniku. Resnično vrhunski kulinarični užitek.

  Comments are closed.