Česen – naravno zdravilo s tradicijo

Eden prvih medicinskih priročnikov,je egipčanski papirus iz 15. stoletja pred našim štetjem in navaja natanko 22 receptov za zdravljenje težav s česnom. Uporabljal se je za zdravljenje težav kot so glavoboli, bolečine v žrelu in telesna izčrpanost. Tudi grški zdravnik Hipokrat (460 do 375 pr.n.š) je predpisoval česen proti zaprtju, kopičenju vode in raku na maternici. Rimski zgodovinar Plinij (1.st.) je priporočal česen celo proti 61 različnim boleznim.

Kaj vse česen zdravi?

Česen znižuje povišan krvni tlak, ker je naravni diuretik, kar pomeni, da spodbuja izločanje urina in širi krvne žile. Danes ga uporabljajo pri zdravljenju hipertenzije, krvnih bolezni, zlasti pri povišani koncentraciji maščob v krvi, ki jih dokazano znižuje.

Znižuje tudi previsoke stopnje holesterola v krvi približno tako uspešno kot zdravila na recept. Že polovica stroka na dan lahko zniža povišan holesterol tudi za 9%. Glede holesterola strokovnjaki domnevajo, da je ob uživanju česna zavrto njegovo nastajanje v telesu, hkrati pa naj bi bilo pospešeno tudi njegovo izločanje z žolčem.

Česen

Naravni antibiotik

Med poznanimi rastlinskimi antibiotiki spada česen zagotovo med najmočnejše in najučinkovitejše. Pomaga proti streptokokom, tifusu, paratifusu ter proti različnim glivičnim obolenjem in virusom. Primerjalne raziskave z antibiotiki so pokazale, da česen celo bolje učinkuje proti koli bacilom in stafilokokom.

Česen deluje tudi močno antibakterijsko. Njegova sestavina alicin uničuje razne bakterije v črevesju, kjer česen preprečuje tudi gnitje, tako da olajša razmnoževanje mlečnokislinskih bakterij, to pa pripomore k ravnotežju črevesne flore. Tako delovanje česna preprečuje nastajanje črevesnih plinov, raznih krčev, drisk in širjenje škodljivih sestavin, ker preprečuje, da bi se absorbirale in s tem prodrle v kri, prek katere bi lahko povzročile motnje v organizmu.

Česen je dober tudi za kri

Česen preprečuje krvne strdke, redči kri, zaradi česar lahko prepreči težave s krvnim obtokom, kap, bolezni srca in trombozo. Lahko tudi lajša bolečine, ki so pvezane z zamašenimi ali zožanimi arterijami v nogah.

Pomlajevalni učunki

Česen spodbuja in pomlajuje možgane in imunski sistem, saj lahko obnavlja možganske in imunske funkcije torej funkcije, ki s staranjem oslabijo. Lahko celo pomaga preprečevati in zmanjševati pozabljivost. Zavira splošno staranje in propadanje telesa, ki ga pospešujejo napadi prostih radikalov na celice.

Vir: Barbara Gradič Oset