Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaPoskrbite za vaš imunski sistem

Poskrbite za vaš imunski sistem

MORDA VAS ZANIMA

Človekov imunski sistem deluje izredno zapleteno, z med seboj prepletenimi, sozvočnimi procesi, v katerih sodelujejo številni notranji organi, kot so limfni obtočilni sistem in bezgavke, vranica, timus in kostni mozeg (če naštejemo samo najpomembnejše). V limfnem sistemu in vkostnem mozgu se tvorijo limfociti, ki so prvi organizatorji in ‘prva bojna črta’  obrambne reakcije telesa ob vdoru strupov, tujkov in/ali povzročiteljev bolezni. Prav limfociti so najbolj odgovorni za organiziranje obrambne reakcije telesa proti boleznim in njihovemu premagovanju. pri tem nam lahko veliko pomaga zdrav življenjski slog, ki vključuje spremembo življenjskih vzorcev in navad.

- Oglas -

Zmanjšajte stres

Stres je danes bistven dejavnik tveganja in povzročitelj mnogih bolezni in žal neposredno uničuje funkcionalnost imunskega sistema. Stresni hormoni blokirajo nastanek limfocitov in slabijo njihovo delovanje kot ključnih bojevnikov proti bolezni in tako preprečujejo zmago nad boleznijo. Če vsi strokovnjaki  poudarjajo pomen vsakodnevne rekreativno-športne dejavnosti, hkrati izpostavljajo tudi potrebo po vsakodnevnem spoprijemanju s stresom in  obvladovanju le-tega.

Sadje in zelenjava

Nekatera živila vsestransko pospešujejo delovanje imunskega sistema, saj so odlična ‘municija’ za boj obrambnih celic. Prav tako je potrjeno, da z nizkokaloričnimi dietami (z zmanjševanjem vnosa kalorij v zaužiti hrani) krepimo bojevniške celice imunskega sistema in skrbimo za  njihovo rast in boljše delovanje. Zelenjava in sadje čudežno krepita imunski sistem, zato naj bi ju uživali vsakodnevno, v večkratnih obrokih, skozi vse leto. Tudi črni čaj blagodejno pospešuje ‘prvo bojno linijo’ telesa proti infekcijam in premagovanjem bolezni. Imunski sistem nam bo hvaležen, če bomo uživali hrano, bogato z vitaminom C; hrano, bogato z beta karoteni in mešanimi karoteni; hrano, bogato z vitaminom E in selenom. Vitamin C in beta karoteni sta dva najmočnejša antioksidanta, ki ju najdemo v hrani, in izboljšajo imunsko odzivnost telesa in njegovo zmago nad boleznijo. Nekateri mikroelementi in minerali, kot so cink, železo in selen, neposredno krepijo sposobnosti imunskega sistema in v zadostnih količinah jih lahko zagotovimo, če uživamo modre ribe, morsko hrano, sir, mleko, jajca, puranje meso, integrirana in nepredelana žita. Med močnimi spodbujevalci obrambnih reakcij telesa je tudi soja, pomembno pa jih izboljšajo tudi polifenoli v nepredelanih žitih.

Sadje za imunski sistem

Jogurt

- Oglas -

Zmerno uživanje probiotikov oz. dobrih bakterij lahko izboljša vaš imunski sistem in pospeši prebavo. Pri tem pa ne pomaga le jogurt, ampak tudi manj poznana različica – kefir.

Zeleni čaj

Da bi premagali prehlade in gripe si pomagajte s čajem. Ena izmed raziskav je pokazala, da zeleni čaj sprošča ti. polifenole, ki lahko ubijejo nalezljive viruse. Kako pa dejansko delujejo še za enkrat ni znano. Pogosta napaki, ki jo mnogi delamo je, da dodamo mleko čaju. Tako uničimo te zdravilne polifenole, saj se povežejo z proteini, nastala mešanica pa izniči prvotne zdravilne učinke.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×