Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehranaUravnotežena prehrana

Uravnotežena prehrana

MORDA VAS ZANIMA

Ali morda jeste dovolj zdrave hrane, ali pa zaužijete te preveč? Zbrali smo nekaj dejstev o zadovoljivih količinah zdrave hrane.

Čaj

- Oglas -

Flavonoidi v tem napitku pomagajo pri odpravljanju srčnih bolezni
Minimalna količina: Tri skodelice čaja na teden (mrzlega ali hladnega) jel zadostna doza. Pozorni pa moramo biti, da se čaj namaka v vroči vodi vsaj pet minut, saj se le tako lahko sprostijo vse zdravilne susstance.
Predoziranje: Odvečne antioksidante bo telo samo izločilo, vendar pa je problem v kafeinu. Več kot dve skodelici čaja na dan je že prekomerna doza, saj s tem riskirate visok krvni pritisk.

Žitarice

Vsebujejo veliko netopnih vlaken, ki pomagajo pri izboljšanju vašega prebavnega trakta ter zmanjšujejo tveganje raka na črevesu.
Minimalna količina: Tri porcije na dan je minimalen zahtevek. Rezino polnozrnatnega kruha lahko štejemo kot eno procijo.
Predoziranje: Dejansko bi bilo težko pojesti preveč vlaknin, vendar pa vseeno, če pretiravate, lahko povzročijo blokado črevesja.

Jogurt

Veliko jogurtov vsebuje razne probiotike, kateri so dejansko bakterije, ki skrbijo za vaš imunski sistem ter prebavo.
Minimalna količina: 2dcl na dan je minimalna doza, pozorni pa bodite, da na embalaži piše, da jogurt vsebuje aktivne kulture.
Predoziranje: Če vas pogosto napenja, potem ne prekoračite priporočljive mere – 2 jogurta na dan, saj obstaja možnost, da ste preobčutljivi na mlečne proteine.

Jagode

- Oglas -

Razne vrste jagod vsebujejo antioksidante, vitamin C ter “anthocyanins“, ki preprečujejo poškodbe celic.
Minimalna količina: Skodelica svežih ali zamrznjenih gozdnih sadežev na dan.
Predoziranje: No, z jagodami ravno ne morete predozirati, razen če je to edini sadež, ki ga zaužijete, saj tako e dobite dovolj potrebnih vitaminov.

Soja

Vsebuje veliko proteinov, ki so dobri za vas.
Minimalna količina: je dejansko nič!… dokler ne bomo izvedeli dovolj o njenih zdravilnih učinkih. Vendar pa lahko doza ali dve na dan poskrbita, da vaše telo dobi dovolj proteinov.
Predoziranje: 20g na dan ali manj je več kot dovolj, saj nekateri namigujejo, da lahko soja poviša možnost nastanka raka na prsih.

Ribe

Če jeste ribe, dobste dobili zadostne količine omega-3 maščob, ki znižujejo možnost nastanka srčnih obolenj.
Minimalna količina: 84g rib bogatih z maščobami omega-3 na teden so dovolj.
Predoziranje: Da, glede rib dejansko lahko predozirate, saj v velikih primerih te vsebujejo živo srebro, še posebej pa tuna.  Zato ne pojejte več kot pa 170g rib na teden.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×