0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKrčne žile in vensko popuščanje - kako si pomagamo?

Krčne žile in vensko popuščanje – kako si pomagamo?

MORDA VAS ZANIMA

Krči v nogah in krčne žile nas pogosto motijo pri spanju, nekatere tudi v mlajših letih. Pri starejših ljudeh pa se najbolj pogosto pojavljajo krčne žile na nogah. Preden posežemo po zdravilih, lahko poskusimo težave odpraviti tudi z naravnimi sredstvi. Seveda se vedno o tem prej posvetujte s svojim zdravnikom.

- Oglas -
Krčne žile

Kaj so krčne žile in kako nastanejo

Kronična bolezen ven oziroma kronično vensko popuščanje, ki nastane zaradi povišanega tlaka v venah spodnjih okončin, je precej razširjeno obolenje. Med prebivalstvom razvitega sveta se z njim spopada 25 do 35 odstotkov prebivalstva, po 60. letu starosti pa že kar polovica. Razširjene in poškodovane vene spodnjih okončin ali krčne žile (varice) nikakor niso samo lepotna nevšečnost, temveč resno obolenje s hudimi posledicami, če niso pravočasno in pravilno zdravljene.

Po venah odteka uporabljena, s kisikom in hranili osiromašena kri iz tkiv nazaj proti srcu in pljučem. Da kri teče v pravi smeri in ne pride do povratnega toka, skrbijo venske zaklopke in mišična črpalka nog. Venske zaklopke so na vsakih štiri do pet centimetrov vene. Ločimo globok in povrhnji venski sistem; med seboj sta povezana z manjšimi prehodnimi venami, ki prehajajo skozi mišično ovojnico.

Povijanje krčnih žil

Kateri so dejavniki tveganja za nastanek krčnih žil?

Natančen mehanizem nastanka krčnih žil oziroma kronične bolezni ven še ni povsem pojasnjen. Znano je, da so simptomi in znaki kronične bolezni ven posledica popuščanja venskih zaklopk zaradi vnetnega procesa na samih zaklopkah in na žilni steni ter razširitve venske stene in svetline vene. Zato pride do povratnega toka venske krvi nazaj od srca proti obrobnim delom telesa in povišanega tlaka v venah in kapilarah.

- Oglas -

K nastanku prispeva tudi dedna nagnjenost

Od dejavnikov tveganja za nastanek krčnih žil ali kronične bolezni ven je pomembna dedna nagnjenost. Če ste ženska in je imel bolezen eden od staršev, je verjetnost, da boste krčne žile imeli tudi vi, trikrat večja kot sicer. Če sta bolezen imela oba starša, je verjetnost celo štirikrat večja.

Premalo gibanja, preveč sedenja

K nastanku kronične venske bolezni poleg dednosti prispeva današnji način življenja s premalo gibanja, veliko sedenja in nepravilna prehrana. Pomembni so tudi hormoni. Simptomi in znaki venskega popuščanja se pogosto pojavijo ali poslabšajo med nosečnostjo ali jemanjem hormonskih kontracepcijskih sredstev in seveda pri preveliki telesni teži. Pripomorejo tudi razvade, kot je kajenje. Kronična venska bolezen je lahko tudi posledica vnetja ven (flebitis) in zamašitve ven s strdkom (venska tromboza).

Vas grabijo krči?

Simptomi, ki jih opazi posameznik, se običajno pojavijo pred vidnimi kliničnimi znaki. Med njimi so značilni:

  • občutki težkih in oteklih nog
  • topa in pekoča bolečina
  • srbenje
  • krči v mirovanju in
  • nemirne noge.

Kmalu se jim pridružijo še klinični znaki:

  • zvite, razširjene podkožne vene
  • otekanje nog
  • obarvanost kože in
  • v težjih primerih tudi zelo boleče razjede.
Krčne žile

Krčne žile: Od otekanja do vnetja

Značilno za otekanje pri kronični bolezni ven je, da oteklina vsaj na začetku čez noč splahni. Otekanje nastane zaradi iztekanja z beljakovinami bogate serumske tekočine iz majhnih žil (kapilar) v medcelični prostor v tkivih. Zaradi tega lahko nastane kronično vnetje (hipostatični dermatitis). Včasih je oteklina tako huda, da tekočina mezi iz kože.

- Oglas -

Spremembe v obarvanosti kože nastanejo zaradi izstopanja rdečih krvničk (eritrocitov) in hemoglobina iz kapilar v kožo in podkožje. Če vnetje traja dlje, pride do razraščanja veziva (fibroze), belih brazgotin in otrdelosti kože (lipodermatoskleroza). Ljudje s kronično boleznijo ven so zaradi slabšega krvnega pretoka tudi bolj nagnjeni k glivičnim okužbam stopal in kože v dimljah. Otekle in boleče noge se lahko pojavijo tudi pri drugih obolenjih, na primer pri boleznih srca, ledvic in ščitnice. Zdravnik mora torej najprej izključiti možnost le-teh. Lahko se pojavijo tudi ob oviranem pretoku limfe iz okončin, pogosto po poškodbah nog ali operacijah v trebuhu.

Povijanje krčnih žil

Najučinkovitejše za krčne žile je povijanje

V primeru, da ima kdo v vaši družini kronično vensko bolezen, je smiselno, da se z zdravnikom specialistom že ob pojavu prvih simptomov pogovorite o ustreznem preprečevanju napredovanja bolezni.

Najpomembnejši in najučinkovitejši način zdravljenja krčnih žil  je ustrezno stisnjenje (kompresija) ven, ki ga dosežemo s pravilnim povijanjem nog z elastičnimi povoji oziroma nošenjem ustreznih medicinskih kompresijskih nogavic, za katere je najbolje, da so narejene po meri. Tako pomagamo mišični črpalki, da učinkoviteje potiska vensko kri v pravi smeri. Elastične povoje in kompresijske nogavice je treba namestiti že takoj zjutraj, preden prizadeta oseba vstane.

Ukrepajte še preden bodo simptomi krčnih žil premočni?

Že pred nastankom kliničnih znakov, ob prvih pojavih občutka težkih nog, nočnih krčev, pekoče bolečine in drugih simptomov, ki nakazujejo razvoj kronične bolezni ven, je smiselno začeti tudi z jemanjem venoaktivnih zdravil. Uporabljajo jih tudi kot podporno zdravljenje pri napredovalih oblikah kronične bolezni ven. Vsebujejo prečiščene mikronizirane frakcije flavonoidov, ki zmanjšujejo vnetje venske stene v venah spodnjih okončin, zmanjšujejo prepustnost kapilar in povečujejo elastičnost venske stene. Klinično je dokazano, da upočasnijo napredovanje kronične bolezni ven in otekanje nog ter pospešujejo celjenje golenje razjede.

Jemati jih je treba dvakrat na dan, najmanj tri mesece, lahko tudi dlje, saj ni dokazanih resnejših stranskih učinkov in medsebojnega delovanja z drugimi zdravili. Včasih je smiselno tudi jemanje venoaktivnih zdravil le v toplejših mesecih, nekako od konca aprila do konca septembra. Previdnost je potrebna pri ljudeh z obolenji jeter in ledvic in nosečnicah, ker še ni dovolj dokazov o varnosti zarodka pri uživanju venoaktivnih snovi.

Ali geli in kreme za krčne žile delujejo?

Za venoaktivne snovi v lokalnih pripravkih, kot so geli ali kreme za krčne žile, za zdaj ni kliničnih dokazov o znatnem vplivu na potek kronične bolezni ven. Verjetno so manj učinkovite zaradi slabšega vsrkanja v kožo in podkožje. Občutek zmanjšanja težav je najverjetneje le posledica hladilnega učinka same podlage (na primer gela). Če torej uživamo venoaktivne snovi v tabletah, zdravilne učinkovine zanesljiveje dosežejo svoje mesto delovanja. Poleg navedenega je možno tudi operativno zdravljenje kronične bolezni ven, lasersko zdravljenje in zdravljenje z sklerozantnimi sredstvi v obliki injekcij.

Zdravljenje krčnih žil s homeopatijo

Homeopatsko zdravilo Aesculus Hippocastaneum se uporablja pri napihnjenih vijoličnih žilah, ki povzročajo vročo in zbadajočo bolečino. Simptomi se poslabšajo, ko se oseba zbudi ali ko je mraz. Arnica montana, priljubljeno in vsestransko uporabno zdravilo, se uporablja tudi pri težavah s krčnimi žilami. Predvsem takrat, ko žile dajejo občutek udarnine in so vene  zatekle in boleče na otip.

Hamamelis je homeopatsko zdravilo, ki se uporablja, ko je v nogah izrazit občutek teže in ko noge kažejo videz udarnine z zatekanjem; takrat lahko vene povzročajo tudi občutek srbečice in se z dotikom ali pritiskom simptomi poslabšajo, z gibanjem pa poboljšajo. Bellis perenis se navadno priporoča pri krčnih žilah, ki se pojavijo med nosečnostjo in ženski otežujejo hojo. Prisotna je globinska bolečina. Vipera redi, homeopatsko zdravilo, uravnava pretočnost krvi v venah in se priporoča pri zatekanju nog. Uporabi se lahko po potrebi.

Uživanje gemoterapevtskih pripravkov

Poleg homeopatskih zdravil je učinkovito tudi uživanje gemoterapevtskih pripravkov, ki so narejeni iz vršičkov različnih rastlin. Sorbus domestica (jerebika), na primer, deluje protivnetno in tonificira, Castanea vesca (kostanj) vpliva na limfatično tkivo, ki ima pomembno vlogo pri preprečevanju nastajanja krčnih žil, in Citrus limonum (limona)  povečuje pretočnost skozi venski sistem. Kostanj in limona sta sicer že iz ljudskega zdravilstva cenjena plodova za poživitev krvnega obtoka.

Priporočila in nasveti

Primerna in harmonična telesna vadba je najboljša preventiva in tudi kurativa za krčne žile. Priporočljivo je kolesarjenje. Med daljšimi obdobji sedenja ali stanja je dobro narediti kratek premor s sprehodom. Znano je, da olajšanje prinese dvig nog višje od višine glave v sedečem ali ležečem položaju. Pri povečani telesni teži je zaželeno, da jo zmanjšamo, kolikor je možno. Odsvetovana so tesna oblačila, ki bi ovirala cirkulacijo krvi.

Kot prehranski dodatek se priporoča ekstrakt grozdnih pešk in esencialnih maščobnih kislin (hladno stiskano oljčno olje) ter zelene alge (clorella, spirulina), ki izboljšajo delovanje jeternih funkcij. Pri uživanju alg bodite pozorni, da jih vzamete z dovolj tekočine in dve uri pred obrokom ali po njem ter ločeno od drugih prehranskih dodatkov ali zdravil.

.

NAJNOVEJŠE