Arnika (arnica montana) ni nič manj pomembna kakor ostala zdravila, čeprav homeopatska znanost ne pove veliko več kakor naravno zdravilstvo.  Njeno zdravilno moč poznamo iz zeliščne terapije in tudi Hildegard von Bingen je zelo natančno opisala zdravilne učinke navadne arnike, katere pravo latinsko ime je arnica montana, spada pa v botanično družino astereae. Simptomi, ki so bili pridobljeni iz homeopatskih raziskovanj, dopolnjujejo že znane simptome arnike, njena zdravilna moč je izredna in tudi v homeopatski dozi to zdravilo deluje ne samo na lokalne poškodbe, temveč tudi na psiho in duha, kar je v težjih primerih zelo pomembno za hitro in učinkovito zdravljenje bolnika.


Ta rastlina je doma v Alpah srednje Evrope, najdemo pa jo lahko na planinskih travnikih Slovenije, Avstrije, Švice, Francije in Nemčije, kjer povsod spada med zaščitene rastline, zato je ne pohodite, ko jo boste ugledali! Arniko lahko prepoznamo po njenih rumenih podolgovatih listih, tudi cvet je rumene barve, deblo pa je zeleno in ima kratke podolgovate zelene liste, ki nekoliko spominjajo na regrat, čeprav je le-ta nekoliko manjši. Zelišče dosega višino med 20 cm in 60 cm ter raste med drugimi rastlinami na travnikih in pašnikih.
ArnikaPovpraševanje po tem zdravilu je veliko, saj jo najdemo kot zdravilo v homeopatiji, kjer samo pri nemškem veleproizvajalcu homeopatskih zdravil DHU (Deutsche Homöopathie Union), na leto proizvedejo 1.500 litrov tinkture, kot zdravilo pa je znana tudi v zeliščni terapiji in jo dodajajo skoraj vsakemu kolikor toliko naravnemu mazilu za utrujene noge ali proti bolečinam, pa tudi osvežilnim tonikom. Da lahko sploh zadostimo potrebam po tem zdravilu, so arniko kultivirali, tako da raste tudi v vrtovih ter nasadih farmacevtov, žal pa tista arnika ni arnica montana, temveč druga vrsta arnike, ki se ne uporablja v homeopatski izdelavi, medtem ko za uporabo v drugih medikamentih ta razlika ni pomembna!

Kakor sem že omenil, raste arnika predvsem na planinskih travnikih, zelo rada ima namreč apnenčasta in kisla tla. Takšna tla najdemo zlasti tam, kjer je bil izkrčen gozd, saj se tam tla mešajo s gnilimi rastlinskimi deli in deloma s kamni. Takšna tla so trda in nerodovitna, arnika pa najraje raste kje tam, kjer je narava ranjena. Farmakologija kaže, da cvetovi arnike vsebujejo 0,3 % eteričnega olja (timol), karbonske kisline (jantarjeve, baldrijanove kisline), alkalen, barvila, fenolne kisline (klorogenska kislina, kavna kislina), kumarine, grenčice, flavonoide in ogljikove hidrate. V koreninah najdemo jantarjevo kislino, mlečno kislino, mangan, kalijev sulfat, kalcijev sulfat, železov oksid in magnezijev oksid. V zelo visokih dozah je znano, da moti človeško prebavo in ob uživanju lahko pride do slabosti in bruhanja, še kasneje se lahko pojavi vzburjenje živčnega sistema, strah, delirij, težave z dihanjem in tudi poškodba jeter.

Arnika za poškodbe in rane po operacijahArnika

V ljudskem zdravilstvu ima arnika poseben položaj, saj gre za zdravilo, ki zdravi večino manjših tegob, s katerimi se soočamo v vsakdanjem življenju, ki jih dobimo pri delu ali če se ranimo oziroma ponesrečimo; arnika je torej zdravilo “prve vrste”. Podrobnejše indikacije so vse drobne rane in poškodbe kakor hematomi, krvavitve, preobremenitve, pretres možganov, otrdelost tilnika, kontuzija, zvin, vnetje mišic in podobno. V vseh teh primerih nam uporaba arnike zagotavlja uspeh, ne glede na to ali jo masiramo v tkivo, zaužijemo kot domače žganje ali pa pijemo kot čaj; ta rastlina je “kraljica vseh poškodb”.


Če pa iz nje izdelamo homeopatsko zdravilo, zmore ozdraviti še precej drugih tegob in bolezni, med drugim tudi ognojke, vnetja, drisko, vročino, ječmenčke, kašelj, pike, zlom kosti, glavobol, krvavenje iz nosa, nespečnost, opekline, infekcije in zobobol. S potenciranjem se namreč zdravilna moč snovi poveča in izboljša, tako da homeopatska arnika lahko zdravi celo več kakor zelišče samo. Po Hahnemannovem predpisu za izdelavo zdravila uporabljamo cvetove sveže arnice montane in nobene druge!

Še zlasti je homeopatska arnika koristna po operacijah, saj zelo pospešuje celjenje operirane rane, zato jo lahko s pridom uporabimo tudi po porodu in po izruvanju zoba. Arnika pri tem ni edino zdravilo, ki ga dajemo postoperativno, saj v ta namen uporabljamo tudi zdravili hypericum in staphisagria. Hypericum (šentjanževko). Predpisujemo ju bolj pri poškodbah živcev ali hrbtenice in pri pretresu hrbtnega mozga, staphisagrio pa še posebno po kateterizaciji in kirurških posegih.

Bolniki so pravi deloholiki

Posvetimo se končno še k homeopatski sliki zdravila. Čeprav je bilo o indikacijah že nekaj zapisanega, je potrebno reči, da le-te ne obsegajo celotne simptomatike, saj je treba upoštevati tudi psihično stanje bolnika, katerega je mogoče opredeliti seveda samo tedaj, če je simptomatika zelo močna, recimo da je bolnik preživel šok ali hudo nesrečo. Tudi še dolgo časa po hudih nesrečah lahko arnika pomaga bolniku, ki je doživel hudo prometno nesrečo npr. pred desetimi leti in se še ne počuti dobro.

O osebah tipa arnike lahko povemo, da gre za zelo pridne in delavne ljudi, katerih neizogibni del življenja so delo, napor in stres. Delajo pa, ker pač “morajo”, najdemo jih v poslih, kjer so taki ljudje nenadomestljivi in preprosto “nimajo časa, da bi zboleli”. Tip arnike se torej pogosto čuti bolnega, vendar ignorira svoje težave. Taka oseba je bolj preprostega značaja, navajena vsakdanjega trdega telesnega dela, ne dela si preglavic o eteričnih stvareh tega sveta, temveč je čisto prizemljena. Ker pa ti ljudje tako radi delajo in zaradi tega zanemarjajo telesne signale disharmonije, se psihično bojijo resnih bolezni, kot so rak, srčna kap, aids, hitra smrt itd. Ne glede na to jih je težko spraviti k zdravniku, saj mislijo, da se bodo ozdravili kar sami. Če pa si ne opomorejo več, postajajo zlovoljni, ne zanimajo se za nič, počutijo se napete in delo jim postaja težavno.


Tudi njihovo spanje postaja slabše, ponoči sanjajo o črnih psih in mačkah, o udarih, o bliskih, o smrti in o grobnicah. Eden od simptomov je tudi  občutek, da je njihova postelja pretrda, kar se izraža v tem, da se čez dan pogosto počutijo razbite, ranjene ali kakorkoli drugače poškodovane.
Zdravila iz arnikeHomeopatska arnika močno deluje na kri in krvni obtok, zato lahko nanjo pomislimo tudi pri vseh boleznih, kjer je oviran pretok krvi, npr. srčna kap, tromboze, embolije in podobno. Organsko pa ugotavljamo, da učinkuje predvsem na srce in pljuča, zlasti v primeru otežkočenega dihanja in kašljanja ponoči. Na srce arnika deluje tako, da zviša utrip, saj ima bolnik praviloma precej nizek in neenakomeren krvni tlak. Arnika je tudi zdravilo, ki ga lahko dajemo osebam, ki so bile izpostavljene telesnemu nasilju, saj se bolniki počutijo tako stolčene in pobite, ker so duševno še vedno ranjeni. Arnika je skratka najpomembnejše homeopatsko zdravilo in je prav gotovo nenadomestljiva v vsaki domači lekarni.

Vsakdanje delo homeopata obsega poznavanje najmanj 300 homeopatskih zdravil, čeprav jih je znanih ter bolj ali manj raziskanih celo okoli 5.000. Najpomembnejše homeopatske tipe ste v zadnjih dveh letih lahko spoznali in se seznanili z njihovim delovanjem. Oglejte si še druge zdravilne rastline.

Rumeni cvetovi

Arnika je trajnica in raste po travnikih, košenicah, planinskih tratah in visokih barjih predvsem v nekoliko višjih predelih. Ima značilne svetlo rumene cvetne koške, ki se poleti razcvetejo na visokih dlakavih steblih. Spodnji kratkopecljati koničasti listi so tesno nagneteni v pritlično listno rozeto. Prav cvetovi so tisti deli arnike, ki jih uporabljamo v zdravilne namene. Cvetne koške nabiramo od maja do junija, jih hitro posušimo in uporabljamo za številne pripravke, največkrat tinkture in izvlečke. Arnika vsebuje protivnetne seskviterpenske laktone, med katerimi je najbolj zdravilen helenalin. Poleg tega so v njej tudi flavonoidi, ki ožijo krvne žile, kumarini, derivati kavne kisline in eterično olje.

Le za zaprte rane

Arnika že od nekdaj velja za učinkovito ljudsko zdravilo, ki ga večinoma uporabljamo zunanje.


  • Pomaga pri modricah. Različni laktoni namreč zavirajo izliv krvi pod kožo in s tem preprečujejo vnetje okoliškega tkiva.
  • Njene pripravke lahko uporabljamo tudi pri izpahih in izvinih ter drugih manjših poškodbah, pri katerih prizadeti del oteče, vendar ni krvi.
  • Uporabljajo jo tudi pri zdravljenju bakterijskih in glivičnih okužb.

Pri tem izpostavljamo opozorilo, da doma izdelanih pripravkov nikoli ne uporabljamo notranje. Brez bojazni lahko uživamo le pripravke za homeopatsko zdravljenje (ran, poškodb in šoka), vendar se moramo natančno ravnati po navodilih.

Boris Wakounig, homeopat

VEČ VSEBIN: