0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaResnica o bioidentičnih hormonih

Resnica o bioidentičnih hormonih

MORDA VAS ZANIMA

V preteklosti so bili bioidentični progesteron in sintetični progestini obravnavani skupaj, glede na njihove  značilnosti, čeprav se zelo razlikujejo v svoji molekularni strukturi in učinkih. V znanstevni literaturi ni dokazanih primerov raka, ki je posledica zdravljenja z bioidentičnim progesteronom, na žalost pa je vrsta dokazanih tveganj in obolenj raka ob uporabi sintetičnih progestinov . Študije dokazujejo vrhunsko varnost bioidentičnih hormonov in velike prednosti v primerjavi s sintetičnimi progestini.

- Oglas -
Bioidenticni hormoni in naravni progesteron

Razlikovati moramo med progesteronom, ki je molekularno enak progesteronu v človeškem telesu in le ta, se lahko tako imenuje – bioidentični progesteron. Progestini in progestageni so sintetično pridobljeni hormoni, ki so laboratorijsko ustvarjeni zato, da bi učinkovali kot bioidentični progesteron, vendar se njihova molekularna struktura razlikuje od progesterona v našem telesu.
Naravni progesteron se razlikuje od sintetičnega progestina na recept. Sintetični progestini so kemično predelani progesteroni in to samo zato, da so lahko patentirani in se lahko prodajajo kot zdravila. Predelana molekula progesterona je patentirana kot zdravilo in farmacevtski industriji prinaša velike dobičke. Velikim podjetjem, ki tržijo in prodajajo sintetične hormone seveda ni v interesu v zadnjih letih vedno večja uporaba naravnih, bioidentičnih hormonov. Naravni progesteron ima veliko pozitivnih učinkov na telo. Med predelavo naravne molekule progesterona v sintetični progestin, so se nekateri pozitivni učinki progesterona ohranili, veliko pa se jih je porazgubilo oz. imajo negativne učinke na telo. (Npr. progesteron je glavni hormon, ki se izloča med nosečnostjo in ohranja plod. Po drugi strani pa bi sintetični progestin plod ubil. Vsaka jutranja tabletka za prekinitev nosečnosti vsebuje sintetični progestin.)

Klinične študije so zelo drage. Ker farmacevtske družbe nimajo interesa prodaje naravnih hormonov, ki jih ni mogoče patentirati, so klinične raziskave in veliki denarni vložki padli na pleča pogumnih zdravnikov, ki se zavedajo njihove prednosti. Ti predani zdravniki, ki jih je po svetu vedno več,  so res pravi pionirji in junaki, katerih trdo delo in predanost bosta na koncu koristila na milijonu žensk in moškim.

Bio identični hormon pomeni hormon, ki je identično enak hormonu v telesu. Bioidentični naravni progesteron je torej brez stranskiega učinka, saj progesteron v telesu skrbi za normalno hormonsko ravnovesje, uravnava večni presežek estrogena glede na progesteron, poskrbi za dobro delovanje nadledvičnih žlez, ščitnice in slinavke. Prav tako je adptogen, kar pomeni, da zavira prekomerno izločanje estrogena in je odličen pri preprečevanju rakavih obolenj. Bioidentični progesteroni v oralni obliki so registrirani kot zdravila, naravne bioidentične progesteronske kreme pa so registrirane kot kozmetika in so v Evropi v uporabi že več kot 50 let.

- Oglas -

Ti naravni hormoni nimajo stranskih učinkov, kot jih imajo sintetični hormoni. Na žalost se mnogi zdravniki ne zavedajo prednosti naravnih, biološko identičnih hormonov.  Ker naravni hormoni ne morejo biti patentirani, proizvajalci nimajo finančne spodbude za financiranje stroškov raziskav in razvoja za komercialno trženje teh snovi, posledično zdravniki dobivajo premalo informacij o biološko enakih hormonih. Predvsem ženske se vedno bolj zavedajo stranskih učinkov sintetičnih hormonov in iščejo varnejše alternative. Vse nove raziskave in študije potrjujejo, da so bioidentični progesteroni varni in veliko bolj priporočljivi za naše zdravje. (Številne študije, ki so vsem javno dostopne, najdete na PUBMED, ki je iskalni sistem, ki omogoča dostop do 20 milijonov izvlečkov iz področja medicine, zdravstvenega varstva, zobozdravstva, veterine in predkliničnih znanosti.)

V Franciji in v drugih delih Evrope ženske in moški že desetletja uporabljajo bioidentične hormone, za oralno oz. transdermalno uporabo. Obstaja več velikih, odličnih evropskih in svetovnih raziskav, ki zagotavljajo trdne dokaze o njihovi učinkovitosti in popolni varnosti. Nasprotno pa te iste raziskave kažejo, da imajo sintetični hormoni, tudi progestini, dokazane stranske učinke. Bioidentično hormonsko zdravljenje uvrščamo v alternativno medicino in opredeljuje izraz, ki vključuje uporabo hormonov, ki so molekularno enaki hormonom v našem telesu. Vključuje tudi analizo hormonov iz sline.

Progesteron je naravni hormon, ki ga proizvaja telo in ki se zdaj pridobiva iz rastlinskih izvlečkov diosgeninov. Progestagen in progestin, na drugi strani, sta sintetična hormona, ki jih farmacevtske družbe uporabljajo v peroralnih kontraceptivih in v HNT v komercialne namene. Kontraindikacije in neželeni učinki teh sintetičnih hormonov so grozljivi za branje. (dr. Lee)

Ker naravnega progesterona ni mogoče patentirati, saj je pridobljen iz narave iz mehišgega gomolja Yam (kar je pridobljeno iz narave se ne da patentirati kot zdravilo), je nemogoče, da bi bile naravne kreme licencirane kot zdravilo. Kreme spadajo v kozmetični razred po vsem svetu, prav tako v vseh evropskih državah, zavzemajo podrobno dokumentacijo ter so podprte s kliničnimi preizkušanji, ki utemeljujejo kakovost izdelkov, kljub temu, da kozmetični izdelki ne zahtevajo kliničnih preizkušanj, da dokažejo svoje kvalitete. Kreme ne vključujejo predpisov, ki jih morajo zagotavljati zdravila, saj ne spadajo med zdravila. Kreme, namenjene za komercialno uporabo, so izdelane iz diosgenina iz mehiškega gomolja Yam. Sintetični hormoni za oralno ali transdermalno uporabo so na voljo le kot zdravilo oz. preko recepta.

- Oglas -

Progesteron je hormon, znan že okoli 500 milijonov let in je zaradi tega najstarejši hormon na svetu. Progesteron je bistvenega pomena za vse vretenčarje: ribe, plazilce, ptice in sesalce, vključno z ljudmi. Ima številne funkcije v obeh spolih in v vseh starostih- ureja krvni sladkor, skrbi za razvoj inteligence, za izgradnjo kosti, za aktivnost možganov in še veliko več. Progesteron je predhodnik vseh hormonov, tako ženskih kot tudi moških.

Naravni progesteron je enak hormonu, ki se proizvaja v človeškem telesu. Narejen je iz naravnih rastlinskih steroidov iz koreninice divjega yama. Ne gre za sintetično različico, ki je običajno kupljena v obliki tablet na recept. Proizvaja se s fermentacijo mehiškega gomolja yam in z njim na naravni način telo ponovno vzpostavi hormonsko ravnovesje. To snov rastlinskega izvora (iz mehiškega gomolja yam) dandanes uporablja že na tisoče žensk in moških v razvitih državah, ki se zavedajo njegovega pomena. V prosti prodaji je kot krema, ki si jo vtremo v kožo.

Učinki na zdravje so presenetljivi in ne povzročajo nobenih stranskih učinkov. Na žalost se mnogi zdravniki ne zavedajo pozitivnih učinkov teh naravnih, biološko identičnih hormonov.  Ker naravni hormoni ne morejo biti patentirani, proizvajalci nimajo finančne spodbude za financiranje stroškov raziskav in razvoja za komercialno trženje teh snovi in posledično zdravniki dobivajo premalo oz. nič informacij o biološko enakih hormonih.

Veliko zdravnikov in farmacevtov trdi, da so sintetični hormoni in bioidentični hormoni popolnoma enaki in imajo popolnoma enake učinke. To preprosto ni res, saj se njihova molekularna struktura razlikuje. (Dr. Wright in številni drugi)

Umetni hormoni in kontracepcijske-tablete

Najprej so bili v uporabi bioidentični hormoni

Pred letom 1930 so uporabljali le bioidentični progesteron iz jajčnikov svinje. V letih med 1930 in 1940 je mlad, podiplomski študent fizikalne kemije, Russell Marker, oblikoval način za pretvorbo kemične spojine, diosgenin, ki se nahajajo v mehiškem gomolju jam, v pogesteron z natančno enako molekularno strukturo progesterona, ki je proizveden v jajčnikih ženske. Ker je biološko identični progesteron pridobljen iz narave, ga ni moč registrirati kot zdravilo, ne da se ga patentirati in od njega ni velikih dobičkov. Ni trajalo dolgo, da so velike farmacevtske družbe spoznale, da lahko ta prvi, bioidentični progesteron kemično spremenijo in ustvarijo sintetično različico, ki jo lahko patentirajo.

Takrat so se začele ostre bitke med velikimi podjetji, ki so začela proizvajati patentiran, sintetični progesteron ter med tistimi, ki so tržili bioidentičnega, popolnoma naravnega. Za razliko od kemično spremenjene molekularne strukture sintetičnih hormonov, biološko identični hormoni vsebujejo enako molekularno strukturo kot tisti, ki jih proizvaja človeško telo. Zaradi tega naše telo bioidentične hormone prepozna kot svoje in tako v telesu tudi delujejo. Sintetični hormoni pa so kemično spremenjene oblike molekul, ki jih naše telo ne sprejme kot sebi enake in imajo dokazane, škodljive stranske učinke.

Medtem, ko velika farmacevtska podjetja in nekateri zdravniki prepričujejo, da so biološko identični hormoni enaki, kot sintetični hormoni, niso. Sintetično proizvedeni hormoni niso pravi hormoni, so umetna zdravila, ki imajo negativne stranske učinke. (povzeto iz pubmed)

Progestine so ustvarili znanstveniki v laboratorijih in ne obstajajo v naravi, povzročajo zmedo v telesu in imajo neželene stranske učinke. Če vaši zdravniki vztrajajo, da so progestini in progesteroni enaki in imajo enake učinke, potem jih vprašajte, zakaj se ravni progesterona ne povečajo po zaužitju progestina? Zakaj se progestini ne uporabljajo pri zdravljenju neplodnosti? Zakaj progestini povzročajo okvaro ploda, če je progesteron glavni hormon nosečnosti?
Sintetične progestine so izumili zaradi možnosti patentiranja in posledično velikih zaslužkov. (dr. Wright)

Vse pisanje je podprto s številnimi laboratorijskimi raziskavami in zdravniki, ki že vrsto let uporabljajo bioidentične hormone. Preberite si tudi številne knjige, ki so napisane o tej temi.

John R. Lee, MD je bil mednarodni začetnik v uporabi naravne progesteronske kreme za naravno hormonsko ravnovesje. Bil je iskan govornik, pa tudi najbolje prodajani avtor in urednik. Je ustanovitelj mednarodne agencije za naravni progesteron. Več kot desetletje nazaj, je Dr. John Lee prvič objavil svoje osupljive ugotovitve o konvencionalnih hormonskih nadomestnih zdravljenjih (HNZ). John R. Lee, MD je bil mednarodno priznan strokovnjak za preučevanje in uporabo hormona progesterona in na temo hormonsko nadomestnega zdravljenja. Tudi izraz estrogenska prevlada je njegov in pomeni relativno pomanjkanje progesterona v primerjavi z estrogenom, ki povzroča seznam negativnih simptomov. Dr. Lee je diplomiral na Harvardu in se po 30 letni praksi upokojil ter začel pisati, potovati in izobraževati zdravnike, laike in druge strokovnjake o pomenu naravnega progesterona. Dr Lee je napisal številne knjige: Smernice optimalnega zdravja, Naravni Progesteron, Kaj vam zdravnik ni povedal…in številne druge.

Dr. Lee je spoznal, da ima naravni progesteron pozitiven učinek na zdravje. Preden kupite katero koli od krem na tržišču se zavedajte, da različne kreme vsebujejo različne količine naravnega progesterona USP. Progesteronska informacijska služba za Evropo in Veliko Britanijo zagotovlja informacije o vseh vidikih uporabe naravne progesteronske kreme za ženske, moške, zdravnike in druge zdravstvene ustanove. Na voljo so tudi številne knjige, kasete, video posnetki in znanstveni članki, povezani z pozitivno uporabo naravnega progesterona

Sintetični hormoni ne delujejo, kot oglašujejo in napovedano, vendar še huje, predstavljajo nevarnost za zdravje žensk. Njegove ugotovitve so sprožile val polemik, vendar so nadaljne raziskave potrdile njegove ugotovitve. Zdaj je na milijone žensk zaskrbljenih zaradi staranja in iščejo alternative za HNT. Ravno zaradi Dr. Leeja najdejo učinkovit pristop in pomoč k ponovnemu hormonskemu ravnovesju, v obliki naravnih progestreonskih krem. Čeprav je dr. Lee umrl oktobra leta 2003, njegovo delo živi naprej v najbolje prodajanih knjigah, v njegovih avdio in video kasetah, dvd-jih in na spletu. O njegovih ugotovitvah je prepričanih vedno več zdravnikov, farmacevtov in drugih strokovnjakov, ki podajajo njegovo znanje naprej.

Kaj o naravni progesteronski kremi pravijo strokovnjaki?

“Obstaja veliko pristopov za blaženje težav v menopavzi in pred njo. Progesteronska krema je najboljši način pri premagovanju tovrstnih težav.”
Modrost Mene, Christiane Northrup, MD, 2001

“Neuravnotežena ravni hormonov prispeva k tako imenovanim menstrualnim migrenam. Ta vrsta glavobola običajno prihaja tik pred menstruacijo, ko lahko obe ravni estrogena in progesterona dramatično padeta. Ženske si z uporabo naravne progesteronske kreme lahko zelo pomagajo.”
Modrost Mene, Christiane Northrup, MD, 2001

“V večini primerov so simptomi estrogenske dominance odpravljeni. Nisem naletel na kakršno koli snov, ki je bolj učinkovita kot naravna progesteronska krema.”
Dr Louis Marx, Psihiater

Izdelki, tablete in tudi kreme, ki vsebujejo sintetične hormone, morajo biti registrirane kot zdravilo. Kreme, ki vsebujejo naravno pridobljene hormone iz diosgenina – snov v mehiškem gomolju Yam, ne morejo biti registrirane kot zdravilo. Ker naravnega progesterona ni mogoče patentirati, saj je pridobljen iz narave iz mehišgega gomolja Yam (kar je pridobljeno iz narave se ne da patentirati kot zdravilo), je nemogoče, da bi bile naravne kreme licencirane kot zdravilo.

 • ( Podprto s številnimi študijami neodvisnih laboratorijev, zdravnikov in farmacevtov.
 • Campagnoli C, Abba C, Ambroggio S, Peris C, Nosečnost, progesteron in progestini glede na tveganje raka dojke.  J steroidov Biochem Mol Biol, 2005 december, 97 (5) :441-50.
 • de Lignières B, de Vathaire F, Fournier S et al, “kombinirano hormonsko nadomestno zdravljenje in tveganje za raka na dojki v francoski študiji kohorte 3175 žensk,” klimakteričnih.  2002 december, 5 (4) :332-40.
 • Fournier, Berrino F et al, “neenaki tveganja za raka dojke, povezanega z različnimi terapijami nadomestnih hormonov: Rezultati študije kohortni E3N» Breast Cancer Treat Res 2007 Feb 27.

Ali so bioidentični hormoni boljši od sintetičnih hormonov?

Hormonsko neravnovesje

Že zdavnaj smo ugotovili, da je odgovor na to vprašanje pritrdilen. (povzeto iz evropske študije)

Ali so bioidentični hormoni varnejši od sintetike? Evropske medicinske raziskave kažejo, da je odgovor pritrdilen, saj so bioidentični hormoni varni za uporabo z razliko od sintetičnih hormonov. (dr. Wright)

Zdravnik, ki je pionir na področju uporabe naravnega hormonskega- nadomestnega zdravljenja, Jonathan V. Wright, MD, je pridobil izjemne rezultate na svojih bolnikih.  V članku, Life Extension, preučuje programa za pomoč pri staranju žensk z obnovitijo njihovega hormonskega ravnovesja brez zatekanja k sintetičnim hormonom z dokazanimi stranskimi učinki.

Študije, ki vključujejo ženske, ki so jemale kemično modificirane hormone na recept, so pokazale, da so imele povišano tveganje za raka na dojki, skupaj z večjim tveganjem za srčni infarkt, možgansko kap in pljučno embolijo. Glede na te študije so izdali huda opozorila, da je sintetična hormonska terapija nevarna. Po mnenju dr. Wrighta, si z uporabo naravnih hormonovlahko vzpostavimo optimalno hormonsko ravnovesje na popolnoma varen in učinkovit način.

“Za obnovo hormonskega ravnovesja morate uporabiti naravna sredstva in le tako se boste izognili stranskim učinkom sintetičnih hormonov. Bioidentični hormoni so natančne kopije hormonom vašega telesa, učinkujejo boljše od deformiranih, patentiranih sintetičnih hormonov.

Dr Wright ima več kliničnih izkušenj pri hormonskem nadomestnem zdravljenju, kot katerikoli drug zdravnik.  On in Ed Thorpe sta bila ena izmed prvih, ki sta ženskam ponudila alternativno terapijo konvecionalnim sintetičnim hormonom.

Dopolnjevanje z naravnim progesteronom zmanjša negativne posledice upadanja ravni hormonov.
(John Lee, MD, izvira klinično uporabo bioidentical progesterona. Številne študije so pokazale, da bioidentične progesteronske kreme učinkovito vplivajo v boju proti staranju.)

Sintetična zdravila, progestini, ne delujejo na enak način kot naravni progesteron.  Bioidentični progesteron dokazano zmanjša pogostost raka na dojki.  Raziskovalci na National University Hospital na Tajvanu.

Pozitivni učinki naravnega progesterona

Transdermalni Progesteron je varna alternativa sintetičnim progestinom: učinki na simptome menopavze – Stephenson K, Neuenschwander PF, Kurdowska AK, Pinson B, C
Int J Pharm mešanju 2008; 12 (4) :295-304.

Hormonska terapija – je čas za drugo mnenje Collins JJ, Ahlgrimm M.
Int J Pharm mešanju 2008, 12 (7) :123-127.
Ta dokument poudarja neetičnost ravnanja zdravnikov, ginekologov in farmacevtov, ki nasprotujejo uporabi bioidentičnih hormonov ter dokazujejo njihovo škodljivost. V dokumentu je razvidno, da ljudje več brezglavno ne verjmejo bogatim farmacevtskim družbam in prepričevanjem, da so bioidentični hormoni enaki sintetičnim. Ljudje vedno več berejo klinične raziskave neodvisnih laboratorijev.

Bolezni srca in učinki bioidentičnega progesterona in progestina: primer napačne identitete Hermsmeyer RK, Thompson TL, Pohost GM, Kaski JC?.
Pregled zajema dokaze, da naravni progesteron dejansko izboljšuje kardiovaskularno funkcijo v nasprotju z uporabo sintetičnega progesterona.

Članek o PubMed
Transdermalni estradiol + Progesteron varneje pomagata v menopavzi L’Hermite M, Simoncini T, Fuller S, Genazzani AR.
Maturitas 2008, 60 (3-4) :185-201.
Ta podroben pregled preučuje, kako različne vrste hormonskega nadomestnega zdravljenja vpliva na kardiovaskularni sistem, možgane in na tveganje za raka na dojki.  Obravnava raziskave obravnava prednosti uporabe naravnega progesterona, namesto sintetičnih progestinov. Naravni progesteron blagodejno vpliva na krvne žile in možgane in ne povzroča tveganja za raka dojke, v primerjavi s sintetičnimi progestini.

Članek o PubMed
Nove perspektive bioidentičnega progesterona v hormonskem nadomestnem zdravljenju, s posebnim poudarkom na živčni sistem Schumacher M, Guennoun R, Ghoumari, Massaad C, Robert F, El-ETR M, Y Akwa, Rajkowski K, Baulieu EE..
Endocr Rev 2007, 28 (4) :387-439.
Avtorji podrobno opisujejo živčne učinke naravnega progesterona, kadar se uporabljajo v menopavzi.  Poudarjajo, da se lastnosti naravnega, bioidentičnega progesterona močno razlikujejo od sintetične različice, ki ima tudi negativne učinke.

Članek o PubMed
Popravljanje napačnih predstav o bioidentičnih hormonih: Paoletti J..
Int J Pharm mešanju 2007; 11 (4) :269-272.
Obstaja veliko dokazov, objavljenih za varnost bioidentičnega progesterona, v primerjavi z njihovimi sintetičnimi alternativami.

Ali je Bio-Identično Hormonsko nadomestno zdravljenje varnejše od tradicionalnega hormonskega nadomestnega zdravljenja?  Kritična ocena kardiovaskularnih tveganj v menopavzi. Curcio JJ, Wollner DA, Schmidt JW, Kim LS.

Privoščite Endocrinol.  2006; 5 (6) :367-374.
Ta pregled obravnava bioidentične hormone, ki se uporabljajo kot alternativa konvencionalnemu hormonskemu zdravljenju.  Avtorji priznavajo, da je klinično dokazano, da je naravni progesteron veliko  boljši od sintetičnih progestinv, saj ima več pozitivnih učinkov na lipide, živčni sistem in splošno kakovost življenja ter nima negativnih stranskih učinkov. Članek o PubMed

Celovit pregled varnosti in učinkovitosti bioidentičnih hormonov za upravljanje z menopavzo in tveganji, povezanimi z zdravstvom Moskowitz D..
Altern Med Rev september 2006, 11 (3) :208-23.
Ta pregled opisuje delovanje in stranske učinke različnih sintetičnih estrogenov in progestinov, ki se uporabljajo v hormonskem nadomestnem zdravljenju. Obravnava varnost uporabe naravne alternative z bioidentičnimi hormoni. Prav tako bioidentični hormoni zmanjšajo tveganje raka dojke in kardiovaskularne bolezni.

Članek o PubMed
Nosečnost, Progesteron in progestini v zvezi z rakom dojke tveganja Campagnoli C, Abba C, Ambroggio S, Peris C..
J steroidov Biochem Mol Biol 2005, 97 (5) :441-50.
Nedavne ugotovitve kažejo, da uporaba bioidentičnega progesterona med nosečnostjo ščiti plod ter ščiti pred razvojem raka dojk.

Članek o PubMed
Bioidentična USP progesteronska krema kaže veliko pozitivnih učinkov v primerjavi z uporabo sintetičnih progestinov – AC, Nafziger, Zmaga J, Kulawy R, Rocci ML Jr, Bertino JS Jr.
J besede: Streptococcus Pharmacol 2005; 5 (6) :614-9.

Negativni učinki sintetičnih progestinov

 • Rak dojk
 • Možganska kap
 • Presežek LDL holesterola
 • Povišan pritisk
 • Srčna obolenja
 • Nihanje teže
 • Nihanje razpoloženja

(Dixie Mills, MD –  Na Harvardu usposobljena kirurginja, specializirana za nego dojk, soustanoviteljica osebnega programa za ženske. Je soustanovitelicaj Breast Cancer High-Risk klinike  v Bostonu.

Na žalost na naši medicinski fakulteti ne pridobimo znanja o vzporedni, alternativni medicini, s tem pa tudi ničesar o bioidentičnih hormonih ter o razlikah med sintetičnimi. Tisti, ki se ukvarjamo na področju alternativne medicine, se po znanje odpravljamo v tujino, kjer je veliko govora in dokazanih, izvedenih študij, ki dokazujejo razlike med sintetičnimi in bioidentičnimi hormoni. Dokler ne bomo začeli v šole uvajati izobraževanj o alternativnih, naravnih pristopih k zdravju, bomo obtičali v obliki medicine, ki ji kraljujuje pravilo dobička.

Preberite tudi članek: Hujšanje s pomočjo hormonov.

Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtka, center Holistic

Drugi viri:

 1. Colditz GA, Hankinson SE, Hunter DJ, et al.  Uporaba estrogenov in progestini in tveganje za raka dojke pri ženskah po menopavzi.  N Engl J Med.  1995 junij 15, 332 (24) :1589-93.
 2.  Rossouw JE, Anderson GL, Prentice RL, et al.  Tveganja in koristi estrogena plus progestina pri zdravih ženskah po menopavzi: glavnih rezultatov iz pobude za ženske zdravje randomizirani kontrolirani raziskavi.  JAMA.2002 julij 17, 288 (3) :321-33.
 3. Heersche JN, Bellows CG, ki Ishida Y. zmanjšanje kostne mase, povezane s staranjem in menopavzi.  J Prosthet Dent.  1998 Jan, 79 (1) :14-6.
 4. Leonetti HB, Longo S, Anasti JN.  Transdermalni progesteron krema za vazomotoričnih simptomov in po menopavzi izgube kostne mase.  Obstet Gynecol.  1999 avgust, 94 (2) :225-8.
 5. Leonetti HB, Wilson KJ, Anasti JN.  Aktualni progesteron krema ima antiproliferacijsko vpliva na estrogena endometrij stimulirane.  Gnojil Steril.  2003 Jan, 79 (1) :221-2.
 6. Chang KJ, Lee TT, Linares-Cruz G, S Fournier, de Lignieres B. Vplivi perkutane dajanja estradiola in progesterona na človekovo dojk epithe-lial cikel celic in vivo.  Gnojil Steril.  1995 april, 63 (4) :785-91.
 7. Cowan LD, Gordis L, Tonascia JA, Jones GS.  Incidenca raka dojk pri ženskah z anamnezo pomanjkanja progesterona.  Am J Epidemiol.  1981 avgust, 114 (2) :209-17.
 8. Mohr PE, Wang DY, Gregory WM, Richards MA, Fentiman IS.  Serum progesteron in prognoza v operativnem prsi can-cer.  Br J Rak.  1996 junij, 73 (12) :1552-5.
 9.  Head KA.  Estriol: varnosti in učinkovitosti.  Altern Med Rev april 1998, 3 (2) :101-13.
 10. Sitieri PK, Sholtz PI, Cirillo PM, et al.  Možnostna študija estrogenov med preg-Nancy in tveganje za raka na dojki.  Unpub-no študija, izvedena v na Inštitut za varovanje zdravja v Oaklandu v Kaliforniji, in ki ga financira US Army Medical Research in materiala poveljevanjem pod DAMD 17 – 99-1-9358.
 11. Tzingounis VA, Aksu MF, Greenblatt RB.  Estriol pri upravljanju menopavzi.  JAMA.  21 april 1978; 239 (16) :1638-41.
 12. Lauritzen C. Rezultati 5 let prospektivni študiji estriol sukcinat zdravljenja pri bolnikih z klimakteričnih pritožb.  Horm Metab Res.  1987 november, 19 (11) :579-84.
 13. Gaby AR.  Dehydroepiandrosterone: biološki učinki in klinični pomen.  Spremeni sredozemska Rev 1996, 1 (2) :60-9.
 14. Cutolo M. spolni hormon adjuvans terapija pri revmatoidnem artritisu.  Rheum Dis besede: Streptococcus North Am.  2000 november, 26 (4) :881-95.
 15. Kipper-Galperin M, Galilly R, Danenberg HD, Brenner T. Dehydroepiandrosterone selektivno zavira nastajanje tumorjev nekrotizirajočega faktorja alfa in interlevkin-6 [OR-strateško usmeritev iz interlukin-6] v astrocitov.  Int J Dev Neurosci.  1999 december, 17 (8) :765-75.
 16. Haden ST, Glowacki J, S Hurwitz, Rosen C, LeBoff MS.  Vpliv starosti na serumu sulfata Dehydroepiandrosterone, IGF-I, in IL-6 ravni pri ženskah.  Calcif tkiva Int.  2000 junij, 66 (6) :414-8.
 17.  Morales AJ, Nolan JJ, Nelson JC, Yen SS.  Učinki odmerka zamenjave Dehydroepiandrosterone pri moških in ženskah z starostjo.  J besede: Streptococcus Endocrinol Metab.  1994 junij, 78 (6) :1360-7.
 18.  Morales AJ, Haubrich RH, Hwang JY, Asakura H, Yen SS.  Učinek šestih mesecih zdravljenja z 100 mg dnevni odmerek Dehydroepiandrosterone (DHEA), ki kroži na spolni steroidi, telesno sestavo in mišično moč v starosti naprednih moških in žensk.  Besede: Streptococcus Endocrinol (Oxf).  Oktober 1998, 49 (4): 421-32.
 19.  Jesse RL, Loesser K, Eich DM, et al.  Dehy droepiandrosterone zavira človekovo agregacijo trombocitov in vitro in in vivo.  Ann NY Acad Sci.  29. december 1995; 774:281-90.
 20. Bloch M, Schmidt PJ, Danaceau MA, Adams LF, Rubinow DR.  Dehydroepiandrosterone zdravljenje srednjih let dysthymia.  Biol Psihiatrija.  15. junij 1999, 45 (12) :1533-41.
 21. Hastings LA, Pashko LL, Lewbart ML, Schwartz AG.  Dehydroepiandrosterone in dve strukturni analogi zavira 12-O-tetrade canoylphorbol-13-acetat stimulacijo prostaglandina E2 vsebin na kožo miške.  Karcinogeneza.  1988 junij, 9 (6) :1099-102.
 22. Rako S. Testosteron pomanjkljivost: ključni dejavnik za povečano kardiovaskularno tveganje za ženske po histerektomija ali z naravnim staranjem?  J Žensko zdravje.  1998 september, 7 (7) :825-9.
 23. Dimitrakakis C, Zhou J, Wang J, et al.  Fiziološka vloga testosterona pri omejevanju estrogene stimulacijo prsi.  Menopavza.  Julij 2003; 10 (4) :292-8.
 24. Shifren JL, Braunstein GD, Simon JA, et al.  Transdermalni testosterona zdravljenja pri ženskah z motnjami spolno delovanje po ooforektomija.  N Engl J Med.  7. september 2000, 343 (10) :682-8.
 25. Davis SR.  Androgeni in ženski sexuality.J Gend POSEBEN sredozemskega.  2000 Jan; 3 (1) :36-40.
 26. Davis SR, Tran J. Testosteron vpliva na libido in dobro počutje pri ženskah.  Trendi Endocrinol Metab.  2001 Jan, 12 (1) :33-7.
 27. Chang HJ, Lee TTY et al. Influences of percutaneous administration of estradiol and progesterone on human breast epithelial cell cycle in vivo. Fertil Steril.  1995; 63:785-791.
 28. Fitzpatrick La et al. Comparison of regimens containing oral micronized progesterone of medroxyprogesterone acetate on quality of life in postmenopausal women: a cross-sectional survey. J Women’s Health Gen Based Med 2000 Mayu;9(4):381-7
 29. Gompel et al. Antiestrogen action of progesterone in breast tissue. Breast cancer Res Treat 1986; 8(3):179-88.
 30. Van der Burg et al. Effects of progestins on the proliferation of estrogen-dependent human breast cancer cells under growth factor-defined conditions. J Steroid Biochem Mol Biol 1992 Jun;42(5):457-65.
 31. Mol JA; van Garderen E; Rutteman GR; Rijnberk A. New insights in the molecular mechanism of progestin-induced proliferation of mammary epithelium: induction of the local biosynthesis of growth hormone (GH) in the mammary glands of dogs, cats and humans. J Steroid Biochem Mol Biol 1996 Jan; 57(1-2):67-71.
 32. Hulka BS, Links between hormone replacement therapy and neoplasia. Fertil Steril 1994 Dec;62(6 Suppl 2):168S-175S.
 33. Hofseth LJ; Raafat AM; Osuch JR; Pathak DR; Slomski CA; Haslam SZ Hormone replacement therapy with estrogen or estrogen plus medroxyprogesterone acetate is associated with increased epithelial proliferation in the normal postmenopausal breast. J Clin Endocrinol Metab 1999 Dec;84(12):4559-65.
 34. Foidart JM; Colin C; Denoo X; Desreux J; Beliard A; Fournier S; de Lignieres B. Estradiol and progesterone regulate the proliferation of human breast epithelial cells. Fertil Steril 1998 May;69(5):963-9
 35. Colditz GA; Rosner B Cumulative risk of breast cancer to age 70 years according to risk factor status: data from the Nurses’ Health Study. Am J Epidemiol 2000 Nov 15;152(10):950-64
 36. Ross RK; Paganini-Hill A; Wan PC; Pike MC. Effect of hormone replacement therapy on breast cancer risk: estrogen versus estrogen plus progestin. J Natl Cancer Inst 2000 Feb 16;92(4):328-32.
 37. Estrogen Replacement therapy and Heart Disease: A Discussion of the PEPI Trial. Women’s Health Information Center.
 38. Miyagawa K; Rosch J; Stanczyk F; Hermsmeyer K. Medroxyprogesterone interferes with ovarian steroid protection against coronary vasospasm. Nat Med 1997 Mar;3(3):324-7.
 39. Rosano GM; Webb CM; Chierchia S; Morgani GL; Gabraele M; Sarrel PM; de Ziegler D; Collins P. Natural progesterone, but not medroxyprogesterone acetate, enhances the beneficial effect of estrogen on exercise-induced myocardial ischemia in postmenopausal women. J Am Coll Cardiol 2000 Dec;36(7):2154-9.
 40. Clarkson TB. Progestogens and cardiovascular disease. A critical review. J Reprod Med 1999 Feb;44(2 Suppl):180-4
 41. Feeman WE. Thrombotic stroke in an otherwise healthy middle-aged female related to the use of continuous-combined conjugated equine estrogens and medroxyprogesterone acetate. J Gend Specif Med 2000 Nov-Dec;3(8):62-4; discussion 64-5.
 42. Sitruk-Ware R. Progestins and cardiovascular risk markers. Steroids 2000 Oct-Nov;65(10-11):651-8.
 43. Scarabin PY; Alhenc-Gelas M; Plu-Bureau G; Taisne P; Agher R; Aiach M. Effects of oral and transdermal estrogen/progesterone regimens on blood coagulation and fibrinolysis in postmenopausal women. A randomized controlled trial Arterioscler Thromb Vasc Biol 1997 Nov;17(11):3071-8
 44. Colditz Ga. Hormones and breast cancer: evidence and implications for consideration of risks and benefits of hormone replacement therapy. J Women’s Health 1999 Apr;8(3):354-7.
 45. Zhang F; Chen Y; Pisha E; Shen L; Xiong Y; van Breemen RB; Bolton JL. The major metabolite of equilin, 4-hydroxyequilin, autoxidizes to an o-quinone which isomerizes to the potent cytotoxin 4-hydroxyequilenin-o-quinone. Chem Res Toxicol 1999 Feb;12(2):204-13.
 46. Pisha E; Lui X; Constantinou AI; Bolton JL Evidence that a metabolite of equine estrogens, 4-hydroxyequilenin, induces cellular transformation in vitro. Chem Res Toxicol 2001 Jan;14(1):82-90
 47. Zhang F; Swanson SM; van Breemen RB; Liu X; Yang Y; Gu C; Bolton JL. Equine estrogen metabolite 4-hydroxyequilenin induces DNA damage in the rat mammary tissues: formation of single-strand breaks, apurinic sites, and stable adducts, and oxidized bases. Chem Res Toxicol 2001 Dec;14(12):1654-9
 48. Tzingounis VA; Aksu MF; Greenblatt RB Estriol in the management of the menopause JAMA 1978 Apr 21;239(16):1638-41.
 49. Lemon HM; Kumar PF; Peterson C; Rodriguez-Sierra JF; Abbo KM Inhibition of radiogenic mammary carcinoma in rats by estriol or tamoxifen. Cancer 1989 May 1;63(9):1685-92.
 50. Lemon HM; Wotiz HH; Parsons L; Mozden PJ Reduced estriol excretion in patients with breast cancer prior to endocrine therapy. JAMA 1966 Jun 27;196(13):1128-36.
 51. Lemon, HM Pathophysiologic considerations tin the treatment of menopausal patients with oestrogens; the role of oestriol in the prevention of mammary carcinoma. Acta Endocrinol Suppl 1980 233:17-27. DNH
 52. Follingstad AH Estriol, The Forgotten Estrogen. JAMA Jan 2 1978, 239(1) p29-30
 53. Kim S; Liva SM; Dalal MA; Verity MA; Voskuhl RR Estriol ameliorates autoimmune demyelinating disease: implications for multiple sclerosis. Neurology 1999 Apr 12;52(6):1230-8.
 54. Bansil S; Lee HJ; Jindal S; Holtz CR; Cook SD. Correlation between sex hormones and magnetic resonance imaging lesions in multiple sclerosis. Acta Neurol Scand 1999 Feb;99(2):91-4
 55. Cowan LD; Gordis L; Tonascia JA; Jones GS. Breast cancer incidence in women with a history of progesterone deficiency. Am J Epidemiol 1981 Aug;114(2):209-17
 56. Inoh A; Kamiya K; Fujii Y; Yokoro K Protective effects of progesterone and tamoxifen in estrogen-induced mammary carcinogenesis in ovariectomized W/Fu rats. Jpn J Cancer Res 1985 Aug;76(8):699-704
 57. Otsuki M; Saito H; Xu X; Sumitani S; Kouhara H; Kishimoto T; Kasayama S. Progesterone, but not medroxyprogesterone, inhibits vascular cell adhesion molecule-1 expression in human vascular endothelial cells. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2001 Feb;21(2):243-8.
 58. Braunsberg HA; Coldham NG; Wong W. Hormonal therapies for breast cancer: can progestogens stimulate growth?. Cancer Lett 1986 Feb;30(2):213-8
 59. Effects of estrogen or estrogen/progestin regimens on heart disease risk factors in postmenopausal women. The Postmenopausal Estrogen/Progestin Interventions (PEPI) Trial. The Writing Group for the PEPI Trial. JAMA 1995 Jan 18;273(3):199-208
 60. News conference at the American Heart association Annual Meeting, Nov 17, 1994.
 61. Hargrove JT, et al. menopausal hormone replacement therapy with continuous daily oral mircronized progesterone. Obstet Gyn 1989;73:606-12.
 62. Hargrove, Osteen KG. An alternative method of hormone replacement therapy using the natural sex steroids. Infertile Repro Med Clinics north Am. 1995;6:563-674.DNH
 63. Hargrove JT, Eisenberg E. Menopause.  Med. Clinics North Am 1995;79:1337-1356.
 64. Lemon Hm. Antimammary carcinogenic activity of 17-alpha-ethnyl estriol. Cancer 1987;60:2873-81.
 65. Schneider J, Huh MM, Bradlow HL, Fishman J. (1984), Antiestrogen action of 2-hydroxyestrone on MCF-7 human breast cancer cells. J Biol Chem 259:4840-4845.
 66. Vandewalle B, Lefebvre J. (1989), Opposite effects of estrogen and catechol estrogen on hormone-sensitive breast cancer cell growth and differentiation. Mol Cell Endocrinol 61:239-246.
 67. Bradlow HL, Telang NT, Sepkovic DW, Osborne MP. (1996), 2-hydroxyestrone: the ‘good’ estrogen. J Endocrinol 150:Suppl: S259-S265.
 68. Fishman J, Martucci C. (1980), Biological properties of 16alpha-hydroxyestrone: Implications in estrogen physiology and pathophysiology. J Clin Endocrinol Metab 51:611-615. DNH
 69. Schneider J, Kinne D, Fracchia A, Pierce V, Anderson KE, Bradlow HL, Fishman J. (1982), Abnormal oxidative metabolism of estradiol in women with breast cancer. Proc Natl Acad Sci ,USA 79:3047-3051.DNH
 70. Osborne MP, Bradlow HL, Wong GYC, Telang NT. (1993), Upregulation of estradiol C16 alpha-hydroxylation in human breast tissue: a potential biomarker of breast cancer risk. J Natl Cancer Inst 85:1917-1920.
 71. Bradlow HL, Hershcopf RJ, Martucci CP,Fishman J. (1985), Estradiol 16a-hydroxylation in the mouse correlates with mammary tumor incidence and presence of murine mammary tumor virus: A possible model for the hormonal etiology of breast cancer in humans. Proc Natl Acad Sci ,USA 82:6295-6299.
 72. Telang NT, Suto A, Wong GY, Osborne MP, Bradlow HL. (1992), Induction by estrogen metabolite 16 alpha-hydroxyetrone of genotoxic damage and aberrant cell proliferation in mouse mammary epithelial cells in culture. J Natl Cancer Inst 82:634-638.
 73. Kabat GC, Chang CJ, Sparano JA, Sepkovic DW, Hu XP, Khalil A, Rosenblatt R, Bradlow HL. (1997), Urinary estrogen metabolites and breast cancer: a case-control study. Cancer Epidemiol Biomark Prev 6: 505-509.
 74. de Lignieres B. Oral micronized progesterone. Clin Ther 1999. jan;21(1):41-60.
 75. Fitzpatrick LA, Good A. Micronized progesterone: clinical indications and comparison with current treatment. Fertil Steril 1999 Sept;72(3):389-97.
 76. Adams MR; Register TC; Golden DL; Wagner JD; Williams JK Medroxyprogesterone acetate antagonizes inhibitory effects of conjugated equine estrogens on coronary artery atherosclerosis Arterioscler Thromb Vasc Biol 1997 Jan;17(1):217-21 (ISSN: 1079-5642
 77. Wagner JD; Martino MA; Jayo MJ; Anthony MS; Clarkson TB; Cefalu WT. The effects of hormone replacement therapy on carbohydrate metabolism and cardiovascular risk factors in surgically postmenopausal cynomolgus monkeys. Metabolism 1996 Oct;45(10):1254-62
 78. Levine RL; Chen SJ; Durand J; Chen YF; Oparil S. Medroxyprogesterone attenuates estrogen-mediated inhibition of neointima formation after balloon injury of the rat carotid artery. Circulation 1996 Nov 1;94(9):2221-7.
 79. Register TC; Adams MR; Golden DL; Clarkson TB. Conjugated equine estrogens alone, but not in combination with medroxyprogesterone acetate, inhibit aortic connective tissue remodeling after plasma lipid lowering in female monkeys. Athrioscler Thromb Vasc Biol 1998 Jul;18(7):1164-71.
 80. Pike MC, Ross RK. Progestins and menopause: epidemiological studies of risks of endometrial and breast cancers. Steroids 2000;65:659-64.
 81. MacMahon B; Cole P; Brown JB; Aoki K; Lin TM; Morgan RW; Woo N. Oestrogen profiles of Asian and North American women. Lancet 1971 Oct 23;2(7730):900-2.
 82. Lemon HM. Genetic predisposition to carcinoma of the breast: multiple human genotypes for estrogen 16 alpha hydroxylase activity in Caucasians. J Surg Oncol 1972;4(3):255-73
 83. Lemon Hm. Oestriol and prevention of breast cancer. Lancet 1973;march 10:546-7.
 84. Bulbrook RD; Swain MC; Wang DY; Hayward JL; Kumaoka S; Takatani O; Abe O; Utsunomiya J. Breast cancer in Britain and Japan: plasma oestradiol-17beta, oestrone and progesterone,and their urinary metabolites in normal British and Japanese women. Eur J Cancer 1976 Sep;12(9):725-35.
 85. Speroff L. The breast as an endocrine target organ. Contemp Obst Gyn 1977 9:69-72. DNH
 86. Adams MR et al. Inhibition of coronary artery athrosclerosis by 17-beta estradiol in ovariectomized monkeys: Lack of an effect of added progesterone. Arteriosclerosis 1990;10:1051-7.
 87. Spellacy WN. A review of carbohydrate metabolism and the oral contraceptives. Am J Obstet Gynecol 1969 Jun 1;104(3):448-60.
 88. Tikkanen MJ; Kuusi T; Nikkila EA; Sipinen S. Post-menopausal hormone replacement therapy: effects of progestogens on serum lipids and lipoproteins. A review. Maturitas 1986 Mar;8(1):7-17.
 89. Newham HH. Oestrogens and atherosclerotic vascular disease: lipid factors. Baillieres Clin Endo Metab 1993;7:61-93.
 90. Lobo RA. The role of progestins in hormone replacement therapy. Am J Obstet Gynecol 1992 Jun;166(6 Pt 2):1997-2004
 91. Bolaji II; Grimes H; Mortimer G; Tallon DF; Fottrell PF; O’Dwyer EM. Low-dose progesterone therapy in oestrogenised postmenopausal women: effects on plasma lipids, lipoproteins and liver function parameters. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 1993 Jan;48(1):61-8.
 92. Moorjani S; Dupont A; Labrie F; De Lignieres B; Cusan L; Dupont P; Mailloux J; Lupien PJ. Changes in plasma lipoprotein and apolipoprotein composition in relation to oral versus percutaneous administration of estrogen alone or in cyclic association with utrogestan in menopausal women. J Clin Endocrinol Metab 1991 Aug;73(2):373-9.
 93. Minshall RD; Miyagawa K; Chadwick CC; Novy MJ; Hermsmeyer K. In vitro modulation of primate coronary vascular muscle cell reactivity by ovarian steroid hormones. FASEB J 1998 Oct;12(13):1419-29
 94. Minshall RD; Stanczyk FZ; Miyagawa K; Uchida B; Axthelm M; Novy M; Hermsmeyer K. Ovarian steroid protection against coronary artery hyperreactivity in rhesus monkeys. J Clin Endocrinol Metab 1998 Feb;83(2):649-59.
 95. Fahraeus L; Larsson-Cohn U; Wallentin L. L-norgestrel and progesterone have different influences on plasma lipoproteins. Eur J Clin Invest 1983 Dec;13(6):447-53.
 96. Jensen J; Riis BJ; Strom V; Nilas L; Christiansen C. Long-term effects of percutaneous estrogens and oral progesterone on serum lipoproteins in postmenopausal women. Am J Obstet Gynecol 1987 Jan;156(1):66-71.
 97. Ottosson UB; Johansson BG; von Schoultz B. Subfractions of high-density lipoprotein cholesterol during estrogen replacement therapy: a comparison between progestogens and natural progesterone. Am J Obstet Gynecol 1985 Mar 15;151(6):746-50.
 98. Elkind-Hirsch KE; Sherman LD; Malinak R. Hormone replacement therapy alters insulin sensitivity in young women with premature ovarian failure. J Clin Endocrinol Metab 1993 Feb;76(2):472-5.
 99. Bush TL; Barrett-Connor E; Cowan LD; Criqui MH; Wallace RB; Suchindran CM; Tyroler HA; Rifkind BM. Cardiovascular mortality and noncontraceptive use of estrogen in women: results from the Lipid Research Clinics Program Follow-up Study. Circulation 1987 Jun;75(6):1102-9.
 100. Godsland IF; Gangar K; Walton C; Cust MP; Whitehead MI; Wynn V; Stevenson JC. Insulin resistance, secretion, and elimination in postmenopausal women receiving oral or transdermal hormone replacement therapy. Metabolism 1993 Jul;42(7):846-53.
 101. Morey AK; Pedram A; Razandi M; Prins BA; Hu RM; Biesiada E; Levin ER. Estrogen and progesterone inhibit vascular smooth muscle proliferation. Endocrinology 1997 Aug;138(8):3330-9.
 102. Lee WS; Harder JA; Yoshizumi M; Lee ME; Haber E. Progesterone inhibits arterial smooth muscle cell proliferation. Nat Med 1997 Sep;3(9):1005-8.
 103. Colditz GA; Hankinson SE; Hunter DJ; Willett WC; Manson JE; Stampfer MJ; Hennekens C; Rosner B; Speizer FE. The use of estrogens and progestins and the risk of breast cancer in postmenopausal women. N Engl J Med 1995 Jun 15;332(24):1589-93.
 104. Von Schoultz B; Soderqvist G; Cline M; von Schoultz E; Skoog L Hormonal regulation of the normal breast Maturitas 1996 May;23 Suppl:S23-5.
 105. Chen Y; Liu X; Pisha E; Constantinou AI; Hua Y; Shen L; van Breemen RB; Elguindi EC; Blond SY; Zhang F; Bolton JL. A metabolite of equine estrogens, 4-hydroxyequilenin, induces DNA damage and apoptosis in breast cancer cell lines. Chem Res Toxicol 2000 May;13(5):342-50
 106. Desreux J; Kebers F; Noel A; Francart D; Van Cauwenberge H; Heinen V; Thomas JL; Bernard AM; Paris J; Delansorne R; Foidart JM. Progesterone receptor activation. an alternative to SERMs in breast cancer. Eur J Cancer 2000 Sep;36 Suppl 4:S90-
.

NAJNOVEJŠE