Rak na dojki je ena najpogostejลกih oblik raka, ki prizadene ลพenske po vsem svetu. Vsako leto se na tisoฤe ลพensk sooฤa s to diagnozo, ki prinaลกa ลกtevilne izzive in vpraลกanja. Vsak peti novi primer raka je rak na dojki in le-ta zahteva ogromno ลพrtev. Kot v veฤini razvitih drลพav je tudi v Sloveniji rak dojke najpogostejลกi rak neลพnejลกega spola.

โPojavnost raka dojk se ลกe naprej poveฤuje, saj vsako leto pri nas zaznamo vse veฤ primerov invazivne oblike te bolezni. Manj pogosti so neinvazivni raki, ki jih je pribliลพno 100 na leto. Z optimizacijo presejalnih programov upamo, da se bo deleลพ neinvazivnih rakov poveฤal, medtem ko bo ลกtevilo invazivnih primerov postopoma upadalo. Glavni cilj presejanja je pravoฤasno odkriti rakave spremembe, ki jih je mogoฤe uspeลกno zdraviti zgolj s kirurลกkim posegom, saj lahko neinvazivna oblika bolezni sฤasoma napreduje v invazivno,โ nam je v pogovoru povedala Dr. Simona Borลกtnar, dr. med., internistka onkologinja z Onkoloลกkega inลกtituta Ljubljana, specializirana za zdravljenje raka dojk in urogenitalnih rakavih obolenj.
Kljuฤni poudarki:
- Uลพivanje kriลพnic (brokoli, zelje, cvetaฤa) in stroฤnic pomaga zavirati estrogen in zmanjลกuje tveganje za rak dojk.
- Maลกฤobe iz rastlinskih virov in omega-3 maลกฤobne kisline (npr. olivno olje, ribe) so koristne; omejite nasiฤene ลพivalske maลกฤobe.
- Sadje, zelenjava, rastlinske vlaknine in fitoestrogeni (kot v soji, oreลกฤkih) podpirajo hormonsko ravnovesje in celiฤno zdravje.
Kaj je rak na dojki?
Rak na dojki je maligni tumor, ki nastane v celicah dojke. Najpogosteje se zaฤne v mleฤnih kanalih (duktalni karcinom) ali ลพlezah, ki proizvajajo mleko (lobularni karcinom). Rak na dojki se lahko razลกiri (metastazira) na druge dele telesa preko krvnega obtoka in limfnega sistema. ฤeprav je rak na dojki najpogostejลกi pri ลพenskah, se lahko pojavi tudi pri moลกkih, ฤeprav redkeje.
Vzroki in dejavniki tveganja za nastanek raka na dojki
Natanฤen vzrok za nastanek raka na dojki ni znan, vendar obstajajo ลกtevilni dejavniki tveganja, ki lahko poveฤajo verjetnost za razvoj te bolezni:
- Starost: Tveganje za nastanek raka na dojki se poveฤuje s starostjo. Veฤina primerov je diagnosticiranih pri ลพenskah, starejลกih od 50 let.
- Genetske mutacije: Mutacije v genih BRCA1 in BRCA2 znatno poveฤajo tveganje za nastanek raka na dojki in jajฤnikih. Te mutacije so podedovane in se lahko prenesejo iz generacije v generacijo.
- Druลพinska anamneza: ลฝenske, ki imajo bliลพnje sorodnice (mati, sestra, hฤi) z rakom na dojki, imajo veฤje tveganje za razvoj bolezni.
- Hormonski dejavniki: Dolgotrajna izpostavljenost estrogenu in progesteronu, kot je zgodnja menstruacija (pred 12. letom) in pozna menopavza (po 55. letu), poveฤuje tveganje.
- Reproduktivna zgodovina: ลฝenske, ki niso nikoli rodile ali so imele prvi porod po 30. letu starosti, imajo veฤje tveganje za rak na dojki.
- ลฝivljenjski slog: Dejavniki, kot so debelost, pomanjkanje telesne aktivnosti, uลพivanje alkohola in kajenje, lahko poveฤajo tveganje za razvoj raka na dojki.
Rak na dojki je vse pogostejลกi
V Sloveniji se obolevnost za rakom dojke poveฤuje ลพe od leta 1950, v osrednji in zahodni Sloveniji pa zboli veฤ ลพensk kakor v vzhodni. Najuฤinkovitejลกa metoda zmanjลกanja umrljivosti za rakom dojke je preventiva oziroma zgodnje odkrivanje te bolezni ter pravoฤasno zaฤetno zdravljenje. Nekateri ugledni zdravniki pa menijo, da bi lahko s pravilno prehrano prepreฤili celo 50 % raka dojke.
Pri raku dojke je veliko odloฤilnih dejavnikov (dejavniki tveganja za raka dojke so navedeni v tabeli ลกt. 1). V veljavi je mnenje, da je prehrana najpomembnejลกa od vseh. Raziskovalci se podrobno ukvarjajo z vpraลกanji o tem, kako lahko hrana vpliva na dogajanja v celicah, ลกe posebej na estrogen, ki povzroฤa raka dojke.
Simptomi raka na dojki
Simptomi raka na dojki se lahko razlikujejo glede na vrsto in stadij bolezni. Med najpogostejลกe simptome spadajo:
- Kepica ali zatrdlina v dojki: Najpogostejลกi znak raka na dojki je kepica ali zatrdlina, ki se razlikuje od preostalega tkiva dojke.
- Spremembe na koลพi dojke: Koลพa lahko postane nagubana, zadebeljena ali ima videz pomaranฤne lupine.
- Spremembe bradavice: Bradavica se lahko vdre, postane boleฤa ali iz nje izteka izcedek (pogosto krvav).
- Boleฤine v dojki: Boleฤine v dojki ali v obmoฤju pod pazduho, ki ne izginejo, so lahko znak raka na dojki.
- Otekanje ali sprememba oblike dojke: Ena dojka lahko postane oteฤena ali spremeni obliko brez oฤitnega razloga.
Ali se lahko izognemo raku dojke?
Nekaj je jasno ลพe dolgo ฤasa: ฤe se ลพelimo izogniti tej bolezni, se prehranjujmo tako, kot se prehranjujejo ลพenske v Aziji. Japonke obolevajo za rakom dojke le petino toliko kot Ameriฤanke in Evropejke. Pri Japonkah takลกni tumorji tudi poฤasneje napredujejo. ฤe se preselijo drugam, na primer na Havaje, in zaฤnejo uลพivati zahodnjaลกko hrano, se med njimi obolevnost za rakom dojke naglo poveฤa in doseลพe stopnjo, kakrลกna je na Zahodu.
Torej ni niฤ ฤudnega, ฤe strokovnjaki menijo, da azijska prehrana vsebuje snovi, ki prepreฤujejo raka dojke, oziroma da zahodnjaลกka prehrana vsebuje nekaj, kar ga povzroฤa. Oboje je lahko res. Raziskovalci bodo potrebovali ลกe kar nekaj ฤasa, da bodo odgovorili na vsa ta vpraลกanja, nekatere skrivnosti pa se ลพe razkrivajo. ลฝenskam, ki bi se rade izognile raku na dojki, lahko z gotovostjo dokaลพejo, katera ลพivila oziroma jedi jim koristijo in katera lahko ลกkodujejo.

Bistveni estrogen
Tako kot rak maternice in jajฤnikov je tudi rak na dojki odvisen od hormonov. Kaลพe, da prevelike koliฤine estrogena pospeลกujejo razvoj raka. Proti raku lahko torej uฤinkujejo ลพivila, ki vplivajo na metabolizem ali absorpcijo estrogena. Nekatera zdravila prepreฤujejo in zdravijo raka dojke tako, da zmanjลกujejo uฤinke estrogena. Izkazalo se je, da lahko veliko ลพivil vpliva na estrogen v telesu na podoben naฤin kot zdravila.
ลฝivila, ki nasprotujejo estrogenu, vsebujejo mehanizem za prepreฤevanje raka dojke. Estrogen je za ลพenske vse ลพivljenje nevaren, zaradi tega je prehrana pomembna tako pred menopavzo kot po njej. ลฝenske pred menopavzo imajo veฤ estrogena, toda tudi po menopavzi, ko ga jajฤniki prenehajo izloฤati, ga nastaja nekaj v maลกฤobnih celicah, tako da ลกe vedno pomeni nevarnost za nastanek raka dojke.
Nekateri znanstveniki sumijo, da koliฤine estrogena, ki so v telesu v mladosti, lahko povzroฤajo raka dojke v poznejลกih letih. Zaradi tega je pravilna prehrana v mladosti pomembna zaลกฤita. Od estrogena je tudi odvisno, ali se bo rak na dojki ponovil ali bo metastaziral. Zaradi tega je zelo pomembna prehrana, ki uravnava estrogen, tudi ฤe se je rak na dojki ลพe pojavil. Nekatere sestavine v ลพivilih lahko na celice raka dojke vplivajo neposredno toksiฤno, druga ลพivila, na primer razliฤne maลกฤobe, pa lahko spodbujajo rast raka.
Diagnoza raka na dojki
Za diagnozo rak na dojki se uporabljajo razliฤne metode, ki omogoฤajo natanฤno doloฤitev vrste in stadija bolezni. Med najpogosteje uporabljene metode spadajo:
- Mammografija: Rentgenski pregled dojk, ki omogoฤa odkrivanje sumljivih sprememb v tkivu dojke.
- Ultrazvok: Uporablja se za nadaljnjo oceno sumljivih obmoฤij, odkritih pri mamografiji.
- Magnetna resonanca (MRI): Natanฤnejลกi pregled, ki lahko pomaga pri oceni obsega raka na dojki.
- Biopsija: Postopek, pri katerem se odvzame vzorec tkiva iz sumljivega obmoฤja za mikroskopsko analizo.
Hrana, ki varuje pred rakom
Nekatera ลพivila pospeลกujejo odstranjevanje estrogena iz telesa in spodbujajo metabolizem le-tega. Tak uฤinek imajo sestavine v zelju, brokoliju, cvetaฤi, ohrovtu, listih gorjuลกice, repi in brstiฤnem ohrovtu. Raziskava na Institute for Hormone Research v New Yorku je pokazala, da specifiฤni indoli, ki jih lahko najdemo v rastlinah kriลพnicah, pospeลกujejo procese, v katerih telo inaktivira ali izloฤa estrogen, ki lahko povzroฤa raka dojke. Da bi dosegli veฤji uฤinek, moramo uลพivati zelenjavo surovo ali le malo pokuhano. Kuhanje namreฤ indole uniฤuje in tako zmanjลกuje njihov protiestrogenski in protirakav uฤinek.
ฤe nevarnost raka dojke zmanjลกujemo z zniลพevanjem koncentracije estrogena v krvi, lahko poskusimo tudi s pลกeniฤnimi otrobi. Le-ti vsebujejo nekaj, ฤesar drugi otrobi ne premorejo in lahko zelo zniลพajo koncentracijo estrogena v krvi. Vlaknine v pลกeniฤnih otrobih so zelo netopne in bakterije v debelem ฤrevesu imajo dovolj hrane. Zato pride skozi kompleksne nize bioloลกkih procesov v krvni obtok manj estrogena.
Koliฤino vlaknin, ki se je pokazala za uฤinkovito, lahko dobimo v 55 g otrobnih kosmiฤev ali v ลกestih ลพlicah pลกeniฤnih otrobov na dan. Uลพivanje fiลพola nas lahko obvaruje pred rakom dojke, in sicer verjetno zato, ker fiลพol vsebuje fitoestrogene, ki pomagajo zavirati delovanje estrogena, kateri povzroฤa raka. V fiลพolu je ลกe veฤ drugih sestavin, ki zavirajo raka, tudi proteaznih inhibitorjev ter fitatov.
Tudi soja vsebuje snovi, ki lahko vplivajo na koliฤino estrogena. Te snovi neposredno zavirajo rast rakavih celic ter tako zmanjลกujejo nevarnost za raka dojke pri ลพenskah vseh starosti. Sojino zrno je po kemiฤni sestavi zelo podobno zdravilom, ki jih dajejo nekaterim ลพenskam, da bi prepreฤili nastajanje raka dojke ali njegovo ลกirjenje. Zdi se, da soja varuje. To velja za sojo v zrnju, za sojin protein, za sojino mleko, miso, tofu in tempeh, ne pa za sojino omako ali za sojino olje.
Priporoฤena hrana pri raku na dojki
Morska hrana, ลกe posebej plave ribe, lahko pomaga ustaviti raka dojke. Uลพivanje ribjega olja pomaga ustaviti ลกirjenje (metastaziranje) raka dojke. Ribje olje namreฤ prepreฤuje rakavim celicam, da bi se naselile na novih mestih; zaradi tega ne morejo napraviti novih kolonij celic ali metastaz. Obstajajo ลกe novi dokazi, da so starejลกe ลพenske, ki jedo malo ลพivil z vitaminom D, v veฤji nevarnosti, da zbolijo za rakom dojke. To bi lahko sluลพilo kot dokaz, da ribe varujejo pred rakom. Plave ribe so namreฤ polne vitamina D.
Dr. Garland z University of California v San Diegu je ugotovil, da vitamin D, ki ga uลพijemo s hrano, pomaga varovati pred postmenopavzalnim rakom dojke pri ลพenskah, starejลกih od 50 let, ne pa tudi mlajลกih. ลฝenske moramo na dan zauลพiti najmanj 400 IE (10 ฮผg) vitamina D. Najboljลกi vir vitamina D pa so plave ribe (vsebnost vitamina D v posameznih ลพivilih je prikazana v tabeli ลกt. 2).
Uลพivati moramo sadje in zelenjavo, ki vsebujeta veliko vitamina C, saj vitamin C nevarnost za raka dojke zelo zmanjลกa (vsebnost vitamina C v nekaterih ลพivilih je prikazana v tabeli ลกt. 3). Izkazalo se je, da je uลพivanje premajhnih koliฤin vitamina C celo bolj ลกkodljivo kot uลพivanje premastne hrane.
Pretirano uลพivanje maลกฤob lahko vpliva na ลกirjenje in ponovni pojav (recidiv) raka na dojki ter zmanjลกuje moลพnost za preลพivetje. Nekatere raziskave kaลพejo, da se z veฤjimi koliฤinami maลกฤob poveฤuje tudi nevarnost razลกiritve raka v pazduลกne bezgavke, torej njegovo ลกirjenje. ฤim veฤ maลกฤob uลพivamo, veฤjo moลพnost za umrljivost zaradi raka dojke. Morda je prav prehrana z malo maลกฤob pri Japonkah razlog za to, da imajo v petletnem obdobju za 15 % veฤje moลพnosti za preลพivetje kakor Ameriฤanke.
Kaลพe, da je stopnja nevarnosti odvisna tudi od vrste maลกฤobe. Zdi se, da so najbolj ลกkodljive nasiฤene ลพivalske maลกฤobe in omega-6 maลกฤobne kisline, ki se nahajajo v koruznem, sonฤniฤnem olju in olju oljne repice ter v masti in margarini. Nasprotno pa se zdi, da omega-3 ribje olje in oljฤno olje zavirata rast raka dojke. Pri ลพenskah iz Sredozemlja, ki uลพivajo veliko oljฤnega olja, je obolevnost za rakom dojke majhna, podobno je pri Japonkah, ki uลพivajo veliko ribjega olja in malo ลพivalskih maลกฤob.
V deลพelah, kjer jedo veliko ลพivalskih maลกฤob, je tudi rak na dojki pogostejลกi. ฤe imate raka dojke, bi morali biti zelo previdni pri uลพivanju maลกฤob, ลกe posebej sira, masla in mesa. Te maลกฤobe lahko spodbudijo recidiv raka, ki je bil predhodno operativno odstranjen.
Kako se zaลกฤititi
Starodavno izroฤilo, da imajo ลพivila razliฤne farmakoloลกke lastnosti, ki jih je mogoฤe uporabljati za ohranjanje in vraฤanje zdravja, se zdi kot narodopisna zanimivost, za katero pa ni trdnih znanstvenih dokazov, kakrลกne terjamo v 21. stoletju. Toda ko zadevo pogledamo pobliลพe, je podoba drugaฤna. Svetovne raziskave zdravilnih lastnosti hranil niso brez vrednosti.
Iz njih nastaja pomembno znanstveno gradivo, s katerim se ukvarjajo ลกtevilni vodilni znanstveniki in zdravniki. Rojevajo se pomembna spoznanja o zdravilnih lastnostih ลพivil v zvezi s prepreฤevanjem in zdravljenjem ลกtevilnih bolezni, med drugim tudi raka oz. tako imenovane kuge 20. stoletja, ki se ลกiri zaradi neznanja, nespameti in pri nekaterih zgolj zaradi nesreฤnih genetskih kombinacij v telesu.
Najboljลกi recept, kako naj se zaลกฤitimo in izognemo raku dojke, je naslednji:
Prehranjujmo se tako, kot so se vฤasih prehranjevale Japonke: 225 g sadja, 255 g zelenjave, 85 g soje (najveฤ v obliki tofuja), 100 g rib in zelo malo mesa, mleka in alkohola na dan. Omembe vredni kot preventiva pred rakom dojke in tudi kot sredstvi, ki veljata za uspeลกni pri zdravljenju raka dojke, pa sta ลกe dve medicinski gobi, in sicer ฤaga in reishi. Pripravke iz teh dveh gob lahko pri nas kupimo v obliki prehranskih dopolnil, bodisi kot hladno stiskani jedilni olji, kot tinkturo bodisi zmlete v posuลกeni obliki.
Rak na dojki: Dejavniki tveganja za nastanek
- Spol: ฤeprav za rakom dojke zbolijo tudi moลกki, je bolezen stokrat pogostejลกa pri
ลพenskah. - Starost: ฤim starejลกa je ลพenska, veฤja je nevarnost, da zboli za rakom dojke. Tri
ฤetrtine bolnic so starejลกe od 50 let. - Prejลกnji rak na dojki: ลฝenske, ki so se ลพe zdravile zaradi raka dojke, so dva- do trikrat
bolj ogroลพene, da bodo ponovno zbolele za rakom, bodisi na isti dojki, ฤe ni bila v
celoti operativno odstranjena, bodisi na drugi. - Nekatere benigne spremembe v dojki: Ogroลพenost je odvisna od vrste sprememb
in je najveฤja pri tistih z atipiฤno hiperplazijo. - Rak na dojki v druลพini: ลฝenskam, katerih sorodnica prvega kolena (mati ali
sestra) je obolela za rakom dojke, grozi dva- do trikrat veฤja nevarnost, da bodo zbolele tudi
same. Nevarnost je ลกe veฤja, ฤe sta mati ali sestra zboleli mladi in/ali na obeh
dojkah. Tako je sorodnica bolnice, ki je pred menopavzo zbolela za rakom obeh
dojk, kar devetkrat bolj ogroลพena, da bo zbolela za to boleznijo.
Starost ob prvi in zadnji menstruaciji: Z rakom dojke so bolj ogroลพene ลพenske,
ki so dobile prvo menstruacijo pred 11. letom, izgubile pa so jo starejลกe, po 50.
letu starosti. - Rodnost, starost ob prvem porodu in ลกtevilo porodov: Za rakom dojke veฤ zbolevajo ลพenske, ki niso nikoli rodile, in tiste, ki so prviฤ rodile po 30. letu.
- Kontracepcijske tablete in hormonski nadomestki za lajลกanje menopavznih
teลพav: Oboji zmerno veฤajo nevarnost raka dojke, kontracepcijske tablete le v
obdobju jemanja, zdravljenje menopavznih teลพav pa po veฤ letih jemanja. - Debelost: Pomemben dejavnik tveganja po menopavzi, ker v maลกฤevju nastajajo
spolni hormoni. - Alkohol: ลฝenske, ki dnevno popijejo 30 do 60 g alkohola, so 1,4-krat bolj ogroลพene
z rakom dojke kakor abstinentke.
ลฝivila, bogata z vitaminom D
ลฝivilo / Mednarodne enote (IE) na 100 g (za mg mnoลพi z 0,0025)
Jegulje / 4700
Slaniki / 1500
Sardele / 1500
Sledi (sveลพe) / 1000
Losos, rdeฤi / 800
Losos, roลพnati / 500
Skuลกe / 500
Sledi, vloลพene / 225
Tuna / 200
Mleko (nemastno, polmastno, polnomastno, 225 ml) / 100
ลฝivila, bogata z vitaminom C
ลฝivilo / mg na obrok
Peterลกilj (100 g) / 172
Gvajava (1 sadeลพ) / 165
Rdeฤa sladka paprika (1 plod) / 141
Dinja (pol sadeลพa) / 113
Vloลพena paprika (115 g) / 107
Zelena sladka paprika (1 plod) / 95
Papaja (polovica sadeลพa) / 94
Jagode (sveลพe, 140 g) / 84
Brstiฤni ohrovt (6 plodov) / 78
Grenivkin sok (iz enega sadeลพa) / 75
Kivi (1 sadeลพ) / 74
Pomaranฤe (1 sadeลพ) / 70
Paradiลพnik (kuhan, 225 g) / 45
Pomaranฤni sok (iz tetrapaka ali iz koncentrata, 115 ml) / 52
Brokoli (kuhan, 85 g) / 49
Paradiลพnikov sok (225 ml) / 45
Grenivke (polovica sadeลพa) / 42
Brokoli (surov) 85 g / 41
Cvetaฤa (surova) 85 g / 36
Grah (zeleni, surov, 85 g) / 31
Ohrovt (kuhan, 85 g) / 27



