DomovZdravje & prehranaRak na dojki: Kako nam lahko proti raku pomaga...

Rak na dojki: Kako nam lahko proti raku pomaga hrana?

Rak na dojki je ena najpogostejลกih oblik raka, ki prizadene ลพenske po vsem svetu. Vsako leto se na tisoฤe ลพensk sooฤa s to diagnozo, ki prinaลกa ลกtevilne izzive in vpraลกanja. Vsak peti novi primer raka je rak na dojki in le-ta zahteva ogromno ลพrtev. Kot v veฤini razvitih drลพav je tudi v Sloveniji rak dojke najpogostejลกi rak neลพnejลกega spola.

dr. Simona Borลกtnar
Dr. Simona Borลกtnar, dr. med., internistka onkologinja

โ€œPojavnost raka dojk se ลกe naprej poveฤuje, saj vsako leto pri nas zaznamo vse veฤ primerov invazivne oblike te bolezni. Manj pogosti so neinvazivni raki, ki jih je pribliลพno 100 na leto. Z optimizacijo presejalnih programov upamo, da se bo deleลพ neinvazivnih rakov poveฤal, medtem ko bo ลกtevilo invazivnih primerov postopoma upadalo. Glavni cilj presejanja je pravoฤasno odkriti rakave spremembe, ki jih je mogoฤe uspeลกno zdraviti zgolj s kirurลกkim posegom, saj lahko neinvazivna oblika bolezni sฤasoma napreduje v invazivno,โ€ nam je v pogovoru povedala Dr. Simona Borลกtnar, dr. med., internistka onkologinja z Onkoloลกkega inลกtituta Ljubljana, specializirana za zdravljenje raka dojk in urogenitalnih rakavih obolenj.

Kljuฤni poudarki:

  • Uลพivanje kriลพnic (brokoli, zelje, cvetaฤa) in stroฤnic pomaga zavirati estrogen in zmanjลกuje tveganje za rak dojk.
  • Maลกฤobe iz rastlinskih virov in omega-3 maลกฤobne kisline (npr. olivno olje, ribe) so koristne; omejite nasiฤene ลพivalske maลกฤobe.
  • Sadje, zelenjava, rastlinske vlaknine in fitoestrogeni (kot v soji, oreลกฤkih) podpirajo hormonsko ravnovesje in celiฤno zdravje.

Kaj je rak na dojki?

Rak na dojki je maligni tumor, ki nastane v celicah dojke. Najpogosteje se zaฤne v mleฤnih kanalih (duktalni karcinom) ali ลพlezah, ki proizvajajo mleko (lobularni karcinom). Rak na dojki se lahko razลกiri (metastazira) na druge dele telesa preko krvnega obtoka in limfnega sistema. ฤŒeprav je rak na dojki najpogostejลกi pri ลพenskah, se lahko pojavi tudi pri moลกkih, ฤeprav redkeje.

Vzroki in dejavniki tveganja za nastanek raka na dojki

Natanฤen vzrok za nastanek raka na dojki ni znan, vendar obstajajo ลกtevilni dejavniki tveganja, ki lahko poveฤajo verjetnost za razvoj te bolezni:

  • Starost: Tveganje za nastanek raka na dojki se poveฤuje s starostjo. Veฤina primerov je diagnosticiranih pri ลพenskah, starejลกih od 50 let.
  • Genetske mutacije: Mutacije v genih BRCA1 in BRCA2 znatno poveฤajo tveganje za nastanek raka na dojki in jajฤnikih. Te mutacije so podedovane in se lahko prenesejo iz generacije v generacijo.
  • Druลพinska anamneza: ลฝenske, ki imajo bliลพnje sorodnice (mati, sestra, hฤi) z rakom na dojki, imajo veฤje tveganje za razvoj bolezni.
  • Hormonski dejavniki: Dolgotrajna izpostavljenost estrogenu in progesteronu, kot je zgodnja menstruacija (pred 12. letom) in pozna menopavza (po 55. letu), poveฤuje tveganje.
  • Reproduktivna zgodovina: ลฝenske, ki niso nikoli rodile ali so imele prvi porod po 30. letu starosti, imajo veฤje tveganje za rak na dojki.
  • ลฝivljenjski slog: Dejavniki, kot so debelost, pomanjkanje telesne aktivnosti, uลพivanje alkohola in kajenje, lahko poveฤajo tveganje za razvoj raka na dojki.

Rak na dojki je vse pogostejลกi

V Sloveniji se obolevnost za rakom dojke poveฤuje ลพe od leta 1950, v osrednji in zahodni Sloveniji pa zboli veฤ ลพensk kakor v vzhodni. Najuฤinkovitejลกa metoda zmanjลกanja umrljivosti za rakom dojke je preventiva oziroma zgodnje odkrivanje te bolezni ter pravoฤasno zaฤetno zdravljenje. Nekateri ugledni zdravniki pa menijo, da bi lahko s pravilno prehrano prepreฤili celo 50 % raka dojke.

Pri raku dojke je veliko odloฤilnih dejavnikov (dejavniki tveganja za raka dojke so navedeni v tabeli ลกt. 1). V veljavi je mnenje, da je prehrana najpomembnejลกa od vseh. Raziskovalci se podrobno ukvarjajo z vpraลกanji o tem, kako lahko hrana vpliva na dogajanja v celicah, ลกe posebej na estrogen, ki povzroฤa raka dojke.

Simptomi raka na dojki

Simptomi raka na dojki se lahko razlikujejo glede na vrsto in stadij bolezni. Med najpogostejลกe simptome spadajo:

  • Kepica ali zatrdlina v dojki: Najpogostejลกi znak raka na dojki je kepica ali zatrdlina, ki se razlikuje od preostalega tkiva dojke.
  • Spremembe na koลพi dojke: Koลพa lahko postane nagubana, zadebeljena ali ima videz pomaranฤne lupine.
  • Spremembe bradavice: Bradavica se lahko vdre, postane boleฤa ali iz nje izteka izcedek (pogosto krvav).
  • Boleฤine v dojki: Boleฤine v dojki ali v obmoฤju pod pazduho, ki ne izginejo, so lahko znak raka na dojki.
  • Otekanje ali sprememba oblike dojke: Ena dojka lahko postane oteฤena ali spremeni obliko brez oฤitnega razloga.

Ali se lahko izognemo raku dojke?

Nekaj je jasno ลพe dolgo ฤasa: ฤe se ลพelimo izogniti tej bolezni, se prehranjujmo tako, kot se prehranjujejo ลพenske v Aziji. Japonke obolevajo za rakom dojke le petino toliko kot Ameriฤanke in Evropejke. Pri Japonkah takลกni tumorji tudi poฤasneje napredujejo. ฤŒe se preselijo drugam, na primer na Havaje, in zaฤnejo uลพivati zahodnjaลกko hrano, se med njimi obolevnost za rakom dojke naglo poveฤa in doseลพe stopnjo, kakrลกna je na Zahodu.

Torej ni niฤ ฤudnega, ฤe strokovnjaki menijo, da azijska prehrana vsebuje snovi, ki prepreฤujejo raka dojke, oziroma da zahodnjaลกka prehrana vsebuje nekaj, kar ga povzroฤa. Oboje je lahko res. Raziskovalci bodo potrebovali ลกe kar nekaj ฤasa, da bodo odgovorili na vsa ta vpraลกanja, nekatere skrivnosti pa se ลพe razkrivajo. ลฝenskam, ki bi se rade izognile raku na dojki, lahko z gotovostjo dokaลพejo, katera ลพivila oziroma jedi jim koristijo in katera lahko ลกkodujejo.

Rak na dojki

Bistveni estrogen

Tako kot rak maternice in jajฤnikov je tudi rak na dojki odvisen od hormonov. Kaลพe, da prevelike koliฤine estrogena pospeลกujejo razvoj raka. Proti raku lahko torej uฤinkujejo ลพivila, ki vplivajo na metabolizem ali absorpcijo estrogena. Nekatera zdravila prepreฤujejo in zdravijo raka dojke tako, da zmanjลกujejo uฤinke estrogena. Izkazalo se je, da lahko veliko ลพivil vpliva na estrogen v telesu na podoben naฤin kot zdravila.

ลฝivila, ki nasprotujejo estrogenu, vsebujejo mehanizem za prepreฤevanje raka dojke. Estrogen je za ลพenske vse ลพivljenje nevaren, zaradi tega je prehrana pomembna tako pred menopavzo kot po njej. ลฝenske pred menopavzo imajo veฤ estrogena, toda tudi po menopavzi, ko ga jajฤniki prenehajo izloฤati, ga nastaja nekaj v maลกฤobnih celicah, tako da ลกe vedno pomeni nevarnost za nastanek raka dojke.

Nekateri znanstveniki sumijo, da koliฤine estrogena, ki so v telesu v mladosti, lahko povzroฤajo raka dojke v poznejลกih letih. Zaradi tega je pravilna prehrana v mladosti pomembna zaลกฤita. Od estrogena je tudi odvisno, ali se bo rak na dojki ponovil ali bo metastaziral. Zaradi tega je zelo pomembna prehrana, ki uravnava estrogen, tudi ฤe se je rak na dojki ลพe pojavil. Nekatere sestavine v ลพivilih lahko na celice raka dojke vplivajo neposredno toksiฤno, druga ลพivila, na primer razliฤne maลกฤobe, pa lahko spodbujajo rast raka.

Diagnoza raka na dojki

Za diagnozo rak na dojki se uporabljajo razliฤne metode, ki omogoฤajo natanฤno doloฤitev vrste in stadija bolezni. Med najpogosteje uporabljene metode spadajo:

  • Mammografija: Rentgenski pregled dojk, ki omogoฤa odkrivanje sumljivih sprememb v tkivu dojke.
  • Ultrazvok: Uporablja se za nadaljnjo oceno sumljivih obmoฤij, odkritih pri mamografiji.
  • Magnetna resonanca (MRI): Natanฤnejลกi pregled, ki lahko pomaga pri oceni obsega raka na dojki.
  • Biopsija: Postopek, pri katerem se odvzame vzorec tkiva iz sumljivega obmoฤja za mikroskopsko analizo.

Hrana, ki varuje pred rakom

Nekatera ลพivila pospeลกujejo odstranjevanje estrogena iz telesa in spodbujajo metabolizem le-tega. Tak uฤinek imajo sestavine v zelju, brokoliju, cvetaฤi, ohrovtu, listih gorjuลกice, repi in brstiฤnem ohrovtu. Raziskava na Institute for Hormone Research v New Yorku je pokazala, da specifiฤni indoli, ki jih lahko najdemo v rastlinah kriลพnicah, pospeลกujejo procese, v katerih telo inaktivira ali izloฤa estrogen, ki lahko povzroฤa raka dojke. Da bi dosegli veฤji uฤinek, moramo uลพivati zelenjavo surovo ali le malo pokuhano. Kuhanje namreฤ indole uniฤuje in tako zmanjลกuje njihov protiestrogenski in protirakav uฤinek.

ฤŒe nevarnost raka dojke zmanjลกujemo z zniลพevanjem koncentracije estrogena v krvi, lahko poskusimo tudi s pลกeniฤnimi otrobi. Le-ti vsebujejo nekaj, ฤesar drugi otrobi ne premorejo in lahko zelo zniลพajo koncentracijo estrogena v krvi. Vlaknine v pลกeniฤnih otrobih so zelo netopne in bakterije v debelem ฤrevesu imajo dovolj hrane. Zato pride skozi kompleksne nize bioloลกkih procesov v krvni obtok manj estrogena.

Koliฤino vlaknin, ki se je pokazala za uฤinkovito, lahko dobimo v 55 g otrobnih kosmiฤev ali v ลกestih ลพlicah pลกeniฤnih otrobov na dan. Uลพivanje fiลพola nas lahko obvaruje pred rakom dojke, in sicer verjetno zato, ker fiลพol vsebuje fitoestrogene, ki pomagajo zavirati delovanje estrogena, kateri povzroฤa raka. V fiลพolu je ลกe veฤ drugih sestavin, ki zavirajo raka, tudi proteaznih inhibitorjev ter fitatov.

Tudi soja vsebuje snovi, ki lahko vplivajo na koliฤino estrogena. Te snovi neposredno zavirajo rast rakavih celic ter tako zmanjลกujejo nevarnost za raka dojke pri ลพenskah vseh starosti. Sojino zrno je po kemiฤni sestavi zelo podobno zdravilom, ki jih dajejo nekaterim ลพenskam, da bi prepreฤili nastajanje raka dojke ali njegovo ลกirjenje. Zdi se, da soja varuje. To velja za sojo v zrnju, za sojin protein, za sojino mleko, miso, tofu in tempeh, ne pa za sojino omako ali za sojino olje.

Priporoฤena hrana pri raku na dojki

Morska hrana, ลกe posebej plave ribe, lahko pomaga ustaviti raka dojke. Uลพivanje ribjega olja pomaga ustaviti ลกirjenje (metastaziranje) raka dojke. Ribje olje namreฤ prepreฤuje rakavim celicam, da bi se naselile na novih mestih; zaradi tega ne morejo napraviti novih kolonij celic ali metastaz. Obstajajo ลกe novi dokazi, da so starejลกe ลพenske, ki jedo malo ลพivil z vitaminom D, v veฤji nevarnosti, da zbolijo za rakom dojke. To bi lahko sluลพilo kot dokaz, da ribe varujejo pred rakom. Plave ribe so namreฤ polne vitamina D.

Dr. Garland z University of California v San Diegu je ugotovil, da vitamin D, ki ga uลพijemo s hrano, pomaga varovati pred postmenopavzalnim rakom dojke pri ลพenskah, starejลกih od 50 let, ne pa tudi mlajลกih. ลฝenske moramo na dan zauลพiti najmanj 400 IE (10 ฮผg) vitamina D. Najboljลกi vir vitamina D pa so plave ribe (vsebnost vitamina D v posameznih ลพivilih je prikazana v tabeli ลกt. 2).

Uลพivati moramo sadje in zelenjavo, ki vsebujeta veliko vitamina C, saj vitamin C nevarnost za raka dojke zelo zmanjลกa (vsebnost vitamina C v nekaterih ลพivilih je prikazana v tabeli ลกt. 3). Izkazalo se je, da je uลพivanje premajhnih koliฤin vitamina C celo bolj ลกkodljivo kot uลพivanje premastne hrane.

Pretirano uลพivanje maลกฤob lahko vpliva na ลกirjenje in ponovni pojav (recidiv) raka na dojki ter zmanjลกuje moลพnost za preลพivetje. Nekatere raziskave kaลพejo, da se z veฤjimi koliฤinami maลกฤob poveฤuje tudi nevarnost razลกiritve raka v pazduลกne bezgavke, torej njegovo ลกirjenje. ฤŒim veฤ maลกฤob uลพivamo, veฤjo moลพnost za umrljivost zaradi raka dojke. Morda je prav prehrana z malo maลกฤob pri Japonkah razlog za to, da imajo v petletnem obdobju za 15 % veฤje moลพnosti za preลพivetje kakor Ameriฤanke.

Kaลพe, da je stopnja nevarnosti odvisna tudi od vrste maลกฤobe. Zdi se, da so najbolj ลกkodljive nasiฤene ลพivalske maลกฤobe in omega-6 maลกฤobne kisline, ki se nahajajo v koruznem, sonฤniฤnem olju in olju oljne repice ter v masti in margarini. Nasprotno pa se zdi, da omega-3 ribje olje in oljฤno olje zavirata rast raka dojke. Pri ลพenskah iz Sredozemlja, ki uลพivajo veliko oljฤnega olja, je obolevnost za rakom dojke majhna, podobno je pri Japonkah, ki uลพivajo veliko ribjega olja in malo ลพivalskih maลกฤob.

V deลพelah, kjer jedo veliko ลพivalskih maลกฤob, je tudi rak na dojki pogostejลกi. ฤŒe imate raka dojke, bi morali biti zelo previdni pri uลพivanju maลกฤob, ลกe posebej sira, masla in mesa. Te maลกฤobe lahko spodbudijo recidiv raka, ki je bil predhodno operativno odstranjen.

Rak na dojki

Kako se zaลกฤititi

Starodavno izroฤilo, da imajo ลพivila razliฤne farmakoloลกke lastnosti, ki jih je mogoฤe uporabljati za ohranjanje in vraฤanje zdravja, se zdi kot narodopisna zanimivost, za katero pa ni trdnih znanstvenih dokazov, kakrลกne terjamo v 21. stoletju. Toda ko zadevo pogledamo pobliลพe, je podoba drugaฤna. Svetovne raziskave zdravilnih lastnosti hranil niso brez vrednosti.

Iz njih nastaja pomembno znanstveno gradivo, s katerim se ukvarjajo ลกtevilni vodilni znanstveniki in zdravniki. Rojevajo se pomembna spoznanja o zdravilnih lastnostih ลพivil v zvezi s prepreฤevanjem in zdravljenjem ลกtevilnih bolezni, med drugim tudi raka oz. tako imenovane kuge 20. stoletja, ki se ลกiri zaradi neznanja, nespameti in pri nekaterih zgolj zaradi nesreฤnih genetskih kombinacij v telesu.

Najboljลกi recept, kako naj se zaลกฤitimo in izognemo raku dojke, je naslednji:
Prehranjujmo se tako, kot so se vฤasih prehranjevale Japonke: 225 g sadja, 255 g zelenjave, 85 g soje (najveฤ v obliki tofuja), 100 g rib in zelo malo mesa, mleka in alkohola na dan. Omembe vredni kot preventiva pred rakom dojke in tudi kot sredstvi, ki veljata za uspeลกni pri zdravljenju raka dojke, pa sta ลกe dve medicinski gobi, in sicer ฤaga in reishi. Pripravke iz teh dveh gob lahko pri nas kupimo v obliki prehranskih dopolnil, bodisi kot hladno stiskani jedilni olji, kot tinkturo bodisi zmlete v posuลกeni obliki.

Rak na dojki: Dejavniki tveganja za nastanek

  • Spol: ฤŒeprav za rakom dojke zbolijo tudi moลกki, je bolezen stokrat pogostejลกa pri
    ลพenskah.
  • Starost: ฤŒim starejลกa je ลพenska, veฤja je nevarnost, da zboli za rakom dojke. Tri
    ฤetrtine bolnic so starejลกe od 50 let.
  • Prejลกnji rak na dojki: ลฝenske, ki so se ลพe zdravile zaradi raka dojke, so dva- do trikrat
    bolj ogroลพene, da bodo ponovno zbolele za rakom, bodisi na isti dojki, ฤe ni bila v
    celoti operativno odstranjena, bodisi na drugi.
  • Nekatere benigne spremembe v dojki: Ogroลพenost je odvisna od vrste sprememb
    in je najveฤja pri tistih z atipiฤno hiperplazijo.
  • Rak na dojki v druลพini: ลฝenskam, katerih sorodnica prvega kolena (mati ali
    sestra) je obolela za rakom dojke, grozi dva- do trikrat veฤja nevarnost, da bodo zbolele tudi
    same. Nevarnost je ลกe veฤja, ฤe sta mati ali sestra zboleli mladi in/ali na obeh
    dojkah. Tako je sorodnica bolnice, ki je pred menopavzo zbolela za rakom obeh
    dojk, kar devetkrat bolj ogroลพena, da bo zbolela za to boleznijo.
    Starost ob prvi in zadnji menstruaciji: Z rakom dojke so bolj ogroลพene ลพenske,
    ki so dobile prvo menstruacijo pred 11. letom, izgubile pa so jo starejลกe, po 50.
    letu starosti.
  • Rodnost, starost ob prvem porodu in ลกtevilo porodov: Za rakom dojke veฤ zbolevajo ลพenske, ki niso nikoli rodile, in tiste, ki so prviฤ rodile po 30. letu.
  • Kontracepcijske tablete in hormonski nadomestki za lajลกanje menopavznih
    teลพav: Oboji zmerno veฤajo nevarnost raka dojke, kontracepcijske tablete le v
    obdobju jemanja, zdravljenje menopavznih teลพav pa po veฤ letih jemanja.
  • Debelost: Pomemben dejavnik tveganja po menopavzi, ker v maลกฤevju nastajajo
    spolni hormoni.
  • Alkohol: ลฝenske, ki dnevno popijejo 30 do 60 g alkohola, so 1,4-krat bolj ogroลพene
    z rakom dojke kakor abstinentke.

ลฝivila, bogata z vitaminom D

ลฝivilo / Mednarodne enote (IE) na 100 g (za mg mnoลพi z 0,0025)
Jegulje / 4700
Slaniki / 1500
Sardele / 1500
Sledi (sveลพe) / 1000
Losos, rdeฤi / 800
Losos, roลพnati / 500
Skuลกe / 500
Sledi, vloลพene / 225
Tuna / 200
Mleko (nemastno, polmastno, polnomastno, 225 ml) / 100

ลฝivila, bogata z vitaminom C

ลฝivilo / mg na obrok
Peterลกilj (100 g) / 172
Gvajava (1 sadeลพ) / 165
Rdeฤa sladka paprika (1 plod) / 141
Dinja (pol sadeลพa) / 113
Vloลพena paprika (115 g) / 107
Zelena sladka paprika (1 plod) / 95
Papaja (polovica sadeลพa) / 94
Jagode (sveลพe, 140 g) / 84
Brstiฤni ohrovt (6 plodov) / 78
Grenivkin sok (iz enega sadeลพa) / 75
Kivi (1 sadeลพ) / 74
Pomaranฤe (1 sadeลพ) / 70
Paradiลพnik (kuhan, 225 g) / 45
Pomaranฤni sok (iz tetrapaka ali iz koncentrata, 115 ml) / 52
Brokoli (kuhan, 85 g) / 49
Paradiลพnikov sok (225 ml) / 45
Grenivke (polovica sadeลพa) / 42
Brokoli (surov) 85 g / 41
Cvetaฤa (surova) 85 g / 36
Grah (zeleni, surov, 85 g) / 31
Ohrovt (kuhan, 85 g) / 27

Prijava
Bara Hieng
Bara Hieng
Bara Hieng je strokovnjakinja za zdravilne rastline. Pravi, da je glavna naloga vsakega ฤloveka, ki teลพi k znanju in osebni preobrazbi svojega pravega jaza, vrnitev k Svetlobi in harmoniji, ki nam je podarjena ob rojstvu. Posebej blizu so ji rastline in starodavna znanja iz hladne Sibirije.
Prejลกnji ฤlanek
Naslednji ฤlanek

NAJNOVEJล E