DomovZdravje & prehranaZakaj so jagode tako zdrave?

Zakaj so jagode tako zdrave?

Jagode so ena najbolj priljubljenih sadeลพev v visokem poletju. Zaradi svoje velike priljubljenosti โ€“ okusa, barve โ€ฆ jih v mnogih deลพelah sveta imenujejo ยปkraljica poletjaยซ.

Jagode
Jagode nas razvajajo s svojimi okusnimi sadeลพi od maja do konca junija, nekatere vrste pa tudi dlje.

Danes jagode gojijo in uลพivajo skoraj po vsem svetu. Znani so trije tipi:

  • enkrat rodne jagode, ki skoraj vse plodove oblikujejo pozno spomladi ali zgodaj poleti
  • meseฤne jagode, ki nas razvajajo v poletnih mesecih in kratek ฤas ลกe jeseni
  • gozdne jagode, ki svoje drobne, vendar izredno aromatiฤne plodove ponujajo le enkrat letno, in to pozno spomladi ali zgodaj poleti. Ravno te jagode so dobro poznali naลกi predniki, ki so jih nabirali po obลกirnih gozdovih.

S kriลพanjem je nastalo veฤ razliฤnih vrst jagod. Med najbolj priljubljene vrste sodita marmolada in gardena. Jagode vrste marmolada so velike, z znaฤilno pravilno koniฤasto obliko in svetleฤe rdeฤe barve. Jagode vrste gardena so srednje debele, tudi koniฤaste, intenzivno rdeฤe barve in zelo svetleฤe. Sadeลพi pri obeh vrstah so sladkega, aromatiฤnega in polnega okusa. Obe vrsti nas razvajata s svojimi okusnimi sadeลพi od maja do konca junija. Od sorte jagod je odvisna tudi barva, ki je lahko v vseh odtenkih rdeฤe. Od sorte sta odvisna tudi trdota mesa in aromatiฤnost plodu. Najbolj aromatiฤne so seveda sveลพe jagode, zamrznjene izgubijo velik del arome, ker ob zamrzovanju/odtajanju popokajo celiฤne stene in se aroma izgubi.

Gojenje jagod

Sadike jagod najbolj uspevajo v rahlo kiselkasti in dobro izsuลกeni zemlji. Zemlja, ki je okoli rastline mokra oziroma ฤe je okoli korenin veliko vode, povzroฤi razliฤne bolezni in v konฤni fazi tudi odmrtje rastline. Za bogat pridelek naj bo zemlja dobro pognojena. Ob uporabi organskih gnojil je priporoฤeno, da rastlino gnojimo jeseni! V zimskem ฤasu je priporoฤljivo, da rastline pokrijemo s senom, slamo ali s smrekovimi vejicami, kar pa zgodaj spomladi odstranimo. V tem ฤasu je primerno odstraniti tudi stare, rjave liste. Med cvetenjem rastline, ฤe je suลกa, ne pozabite zalivati! Istoฤasno je dobro dodati s kalijem bogato vodotopno gnojilo. Pred zorenjem jagod lahko okoli rastline poloลพite folijo, da sadeลพi ostanejo ฤisti. Preden jagode zauลพijete, jih pod tekoฤo vodo dobro umijte, nikar jih pa ne namakajte v vodi! Velja pa, da jagode oplaknemo, preden jih zaฤnemo ฤistiti, ker ฤe ยปmuhoยซ odstranimo pred umivanjem, v sadeลพ vstopi voda in ga zaฤne luลพiti.

ฤŒe nimate vrta, lahko jagode vzgajate tudi na terasi, balkonu โ€ฆ v veฤjih loncih. Vaลก balkon bo imel poseben ฤar, ฤe se boste odloฤili za vzgojo viseฤih jagod. Tudi pri tej vzgoji morate biti pozorni na odvajanje odveฤne vode, na primerno zemljo โ€“ zemlja za jagode, na gnojenje in seveda na sonฤno lego, kjer bodo sadeลพi lepo in enakomerno dozoreli.

V prostem ฤasu, ob rekreaciji, si pa privoลกฤite nabiranje drobnih, okusnih, aromatiฤnih gozdih jagod. Pri tem lahko sodeluje vsa druลพina in prav vsi boste zelo, zelo zadovoljni, ko bodo v domaฤi kuhinji zadiลกali ti majhni, omamni sadeลพi in se boste sladkali z njimi!

Jagode lahko kupujemo ฤez vse leto, vendar so boljลกega okusa tiste, ki so zrasle na prostem, bolj zdrave so pa tiste, ki rastejo na domaฤem vrtu, ฤe pa to ni moลพno, pa vsaj v bliลพnjem okoliลกu. Najboljลกe so jagode ยปz vrta na kroลพnikยซ, ฤe jih pa kupujemo, jih pojejmo ฤim prej, shranjujmo jih v hladilniku, vendar le za dan do najveฤ dva. Pri shranjevanju v hladilniku jih ne zauลพijmo mrzle, ker take nimajo polnega okusa!

Preberite si tudi, kako zdravimo jagode.

Kako jemo jagode

Najboljลกe je, da zrele, zdrave in aromatiฤne plodove zauลพijemo surove brez slehernih dodatkov. Zelo okusne so tudi z razliฤnimi vrstami sladkorja, ฤokolado, smetano, sladoledom,ย ย  jogurtom ali v musli meลกanicah. Iz njih lahko skuhamo odliฤne marmelade, dลพeme (tudi z dodatkom drugega sadja), speฤemo okusne pite, torte, rulade, narastke โ€ฆ naredimo sladoled, ponudimo jih s poprom ali balzamiฤnim kisom, oblijemo s ฤokolado, pomakamo v kvalitetno rdeฤe vino ali penino โ€“ skratka, njihova uporaba je odvisna od naลกe gastronomske in kuharske iznajdljivosti.

Jagode so zdrave in nizkokaloriฤne

Jagode vsebujejo veliko vitamina C, nekaj vitamina A in K, beta karotena, razliฤne sadne kisline, nekaj folne kisline, veliko pa ลพeleza, natrija, kalija, mangana, fosforja, nekaj kalcija โ€ฆ

100 g jagod nam da le 27โ€“30 kalorij! ลฝivilo je zelo primerno za shujลกevalno kuro! ฤŒe po obroku zelenjave ali rdeฤega mesa, ki vsebuje veliko ลพeleza, zauลพijemo jagode, ki so bogat, vir vitamina C, izboljลกamo absorbcijo ลพeleza, kar je bistveno pri slabokrvnosti.
ลฝe v antiฤnem Rimu so verjeli v zdravilno/mistiฤno moฤ jagod. Pripisali so jim moฤ pri zdravljenju melanholije, vseh vrstah vnetij, odpravi ledviฤnih kamnov, vroฤinskem stanju, slabem zadahu, bolezni krvi โ€ฆ Velik pomen so pripisovali sanjam o jagodah; ฤe je dekle sanjalo o jagodah, je pomenilo, da bo imelo veliko otrok, kar je v tistem ฤasu pomenilo boลพji dar!

Tudi dvorne dame in prelestne gospe so bile jagodam naklonjene; uporabljale so jih v kozmetiฤne namene โ€“ kopale so se v soku jagod! Tudi danes imajo jagode pomemben pomen v tradicionalni medicini. Uporabljajo jih za ฤiลกฤenje prebavnega sistema, delovale naj bi tudi kot blag tonik za jetra in imele protibakterijske lastnosti.

Alergijske reakcije

  • Nekateri ljudje so alergiฤni na jagode. Povzroฤajo lahko srbeฤ izpuลกฤaj, znan kot koprivnica. Ta je posledica poveฤanega izloฤanja histamina v telesu, ki ga sproลพi neka snov v sadeลพu.
  • Jagode vsebujejo tudi veliko salicilatov. Teh spojin se morajo izogibati ljudje, ki so preobฤutljivi na aspirin!
  • Jagod naj ne uลพivajo tudi ljudje s kolitisom, ker lahko drobna semena vzdraลพijo ฤrevesje.
Robide
Robide najdemo v naravi, gojene pa so nekoliko veฤje.

Robide

V naravi rastejo tako imenovane divje robide, ki imajo veliko trnov in manjลกe sadeลพe kot gojene, vendar so izredno okusne. Zaradi tega jih ljudje radi nabirajo v naravi. Te samonikle robide so lahko onesnaลพene s svincem in pesticidi, ฤe so nabrane ob cesti ali ลพivi meji ob njivi. Gojene robide nimajo trnov; obstaja jih veฤ sort, nekatere so zgodne, druge poznejลกe, zato je sezona v njihovem uลพivanju prav dolga. Kot povsod so tiste robide, ki dozorijo prve, najbolj debele, tiste proti koncu pa manj. Tudi ko postanejo ฤrne, ni nujno, da so ลพe zrele, poฤakati moramo, da so jagode napete in ob dotiku roke same ostanejo v roki โ€“ tedaj so najboljลกe!

Dober vir zdravja

Robide so znane kot dober vir zdravja. Zreli, soฤni plodovi so prava karotenska bomba, vsebujejo tudi veliko vitamina C, ki krepi imunski sistem, in folno kislino, katere uลพivanje moฤno priporoฤajo v ฤasu naฤrtovanja noseฤnosti in v sami noseฤnosti. Rekonvalescentom, izฤrpanim in hudo utrujenim je sveลพi sok iz robid odliฤno okrepฤilo, ker zagotavlja ogljikove hidrate za energijo in bioflavonide za dobro poฤutje. Uฤinkovine iz robid prav gotovo krepijo vezivna tkiva in stene ลพil ter tako prispevajo k upoฤasnjevanju znakov staranja.

Raziskava, izvedena v Oslu, je (s podobnimi vrstami sadja) pokazala, da robide vsebujejo najveฤ antioksidantov. Raziskave, ki jih je objavilo ameriลกko ministrstvo za kmetijstvo, pa potrjuje, da meลกanica snovi v robidah zavira razvoj koลพnih tumorjev, rast raka na pljuฤih โ€ฆ
Robide vsebujejo tudi veliko mangana โ€“ so torej hrana, ki pomirja; razen tega vsebujejo nekaj kalija, ลพeleza โ€ฆ

Kdor ne prenese aspirina, lahko priฤakuje reakcijo po uลพivanju robid. Robide namreฤ vsebujejo salicilno kislino (naravni aspirin), ki pri obฤutljivih ljudeh sproลพi hiperaktivnost.
Robide najraje uลพivajte sveลพe! V hladilniku jih shranite najveฤ dan ali dva, lahko jih pa zamrznete, ker zamrzovanje kar dobro prenesejo.

Robide v kulinariki

Robide so zelo primerne kot sveลพe za sadne solate, ลพeleje, sokove โ€ฆ termiฤno obdelane pa za pripravo marmelad, dลพemov, sokov, raznih tort, kolaฤkov, iz njih lahko naredimo okusen liker, sladoled, kreme โ€ฆ

Pri presni uporabi jih lahko nekoliko posladkamo z akacijevim ali cvetliฤnim medom, zaradi polnega okusa lahko dodamo tudi drugo jagodiฤevje, cimet โ€ฆ
Sam sok robide je zelo gost, zaradi tega vam svetujem, da ga pripravite skupaj s kvalitetnimi jabolki, citrusi, ananasom โ€ฆ

Najboljลกa ยปdamska pijaฤaยซ je iz robidnic narejen liker, ki vsebuje sladkasto rdeฤe vino, rum, sladkor, cimet in seveda odliฤen sok robid.
Marmelada in dลพem iz robid je ฤudovite barve in boลพanskega okusa. Lahko ju naredite skupaj s peลกkami ali pa peลกke zadrลพite na pasirki. Marmeladi lahko dodate tudi drugo sadje (jabolka) in celo buฤe โ€ฆ

Borovnice
Borovnice so polne antioksidantov.

Borovnice

Ti okusni, temno vijoliฤasti sadeลพi si zasluลพijo, da jih pogosteje uลพivamo. Danes to niti ni teลพko, saj imamo na razpolago velike nasade, kupimo jih tudi zelo dolgo v trgovini โ€“ iz uvoza, vฤasih pa je bilo bolj priljubljeno nabiranje borovnic v naravi. Odlikuje jih enkraten sveลพ okus.

Vpliv na zdravje

Borovnice vsebujejo veliko flavonidov, ki krepijo krvne kapilare in izboljลกujejo krvni obtok. Ta lastnost lahko prepreฤi in zdravi teลพave, kot so ozebline, pokanje ลพilic, krฤne ลพile in ลกibek obtok pri sladkornih bolnikih.

Borovniฤev ekstrakt zanesljivo pomaga pri vrsti teลพav z oฤmi. Raziskave so pokazale, da borovniฤev ekstrakt, ki ga dnevno zauลพijemo skupaj z 20 mg beta-karotena, izboljลกa vid ponoฤi in prilagajanje oฤi na spremembe koliฤine svetlobe.
Antocianinski flavonidi v borovnicah delujejo antioksidantno, proti okuลพbi in proti vnetju. Tako kot brusnice vsebujejo tudi borovnice neko spojino, ki prepreฤi bakterijam, da bi se naselile na steni seฤnega mehurja.

Borovnice so tudi tradicionalno zdravilo proti driski. Uลพivanje sveลพih ali suhih borovnic je staro zdravilo proti driski.
Borovnice bodo ne glede na zauลพito koliฤino pomagale okrepiti kapilare, pa naj ji zauลพijemo presne ali kuhane. Za prepreฤevanje ali zdravljenje priporoฤajo naturopati dnevno porcijo sveลพih sadeลพev ali dva majhna kozarca soka ali nekaj kozarcev ฤaja, pripravljenega iz15 g suhih ali 60 g sveลพih borovnic na 2,5 dl vode.
Sveลพe borovnice so najboljลกe poleti. ฤŒe jih zamrznemo, se dolgo ฤasa ohranijo. Z meลกalnikom jih lahko hitro spenimo v sok. Sveลพe borovnice imajo najboljลกi okus pri sobni temperaturi.

Borovnice v kulinariki

Sveลพe borovnice so odliฤnega okusa tudi brez dodatkov, lahko pa jih uporabimo v sadni solati ali kot priljubljen namaz za palaฤinke. Dodajamo jih lahko sladoledu, raznim kremam, sadnim juham, pitam, pecivu โ€ฆ

Brusnice
Najboljลกe so doma pripravljene jedi iz brusnic, saj kupljeni izdelki po veฤini vsebujejo preveฤ dodanega sladkorja.

Brusnice

Brusnice so ลพe stoletja cenjene kot hrana in zdravilo. Ameriลกki domorodci so jih uporabljali pri zastrupitvah krvi. Pripadajo isti druลพini kot borovnice. Shranimo jih dalj ฤasa, zato so bile nekoฤ pomemben vir vitamina C v zimskem ฤasu. Ena njihovih najizrazitejลกih kulinariฤnih odlik je sijajna rdeฤa barva.

Prehrana in zdravje

Brusnice pomagajo prepreฤevati in zdraviti okuลพbe seฤil, zlasti cistitis pri ลพenskah. Bakterija, ki je najpogostejลกi povzroฤitelj vnetja seฤil, Escherichia coli, pritrjena na stene mehurja in ฤrevesja, lepo uspeva. Neznana snov v brusnicah ji prepreฤi, da bi se pritrdila. Pri poskusnih osebah, ki so redno pile brusniฤni sok iz trgovine, se je zmanjลกalo ลกtevilo omenjenih bakterij v urinu. Od 60 ljudi, ki so popili 450 ml soka dnevno v trajanju 21 dni, se je stanje izboljลกalo 40. Manjลกa koliฤina jagod ali soka, denimo pol kozarca dnevno, lahko prepreฤi vnetje celo pri kroniฤnih bolnikih.

Brusnice krepijo telesno obrambo, torej delujejo protigliviฤno in protivirusno. Lahko pomagajo tudi pri ledviฤnih kamnih, ker zmanjลกajo koliฤino kalcija v urinu in s tem moลพnost za nastajanje novih kamnov.

Za preventivno delovanje pri vnetju seฤil pojejte pribliลพno 75 g presnih brusnic na dan ali popijte 300 ml soka (33%). Za zdravljenje vnetja seฤil pojejte 170 g brusnic dnevno in popijte 340โ€“500 ml soka.

Brusnice v kulinariki

Najboljลกe so doma pripravljene jedi iz brusnic, saj kupljeni izdelki po veฤini vsebujejo preveฤ dodanega sladkorja. Toplotna obdelava ne prizadene bistveno uฤinkov brusnic, drลพi pa, da se zmanjลกajo pri stiskanju za sok in pri suลกenju. Sveลพe brusnice se na hladnem obdrลพijo tudi teden dni, pa tudi zamrzovanje dobro prenesejo.
Zelo priljubljena je priprava brusnic v pikantni omaki, ki jo postreลพemo k mesu, divjaฤini in jedem iz mastnih rib. Brusniฤna omaka je lahko sladka kot marmelada ali pa pripravljena z manj sladkorja kot slastna omaka. Sesekljane ali pretlaฤene brusnice dodajajo barvo in ยปลพivahnostยซ slajลกim sadeลพem, denimo hruลกkam, breskvam, kiviju โ€ฆ

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJล E