0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaFolna kislina je pomembna za naše telo in razvoj

Folna kislina je pomembna za naše telo in razvoj

MORDA VAS ZANIMA

Folna kislina je imenovana tudi vitamin B9 ali folacin, katerega potrebuje naše telo, da lahko proizvaja nove celice. Zato vsi potrebujemo folno kislino. Ime izhaja iz latinske besede folium, kar pomeni list. Listnata zelenjava je tudi glavni vir folne kisline v prehrani. Pomembna pa je tudi zato, ker pomaga preprečevati večje prirojene okvare v možganih in hrbtenici otrok. To pa seveda pomeni, da je nujno za nosečnice, da dnevno zaužijejo dovolj folne kisline (400 mikrogramov na dan). Raziskovlaci pravijo, da folna kislina lahko tudi zniža tveganje srčne kapi in ostalih srčnih bolezni.

- Oglas -

Kot že omenjeno, folna kislina pomaga pri preprečevanju napak na možganih zarodkov, zato je priporočljivo za nosešnice, da začnejo redno jemati vitamin B vsaj en mesec pred začetkom nosečnosti ter s tem nadaljevati skozi vso obdobje nosečnosti. Prehranska dopolnila, ki jih ponavadi jemljejo noseče ženske, so pokazala, da zmanjšujejo stopnjo aminokislin, ki so povezane s kardiovaskularnimi boleznimi.

Pomembna odkritja

Homocistein je amino kislina v krvi. Epidemiološke raziskave so potrdile, da se prevelika količina homocisteina v krvi navezuje na povečano tveganje za koronarno bolezen srca, možgansko kap in bolezen perifernega ožilja. Na ravni homocisteina v krvni plazmi močno vpliva prehrana, kot tudi genetski dejavniki. Prehrambene učinkovine z najmočnejšim vplivom so folna kislina in vitamina B6 in B12. Folna kislina in drugi vitamini skupine B pomagajo pri razgradnji homocisteina v telesu. Več študij je potrdilo, da so višje ravni vitaminov skupine B povezane, vsaj deloma, z nižjimi koncentracijami homocisteina.

To pa ne pomeni, da ostalim ni potrebno zaužiti dovolj te kisline na dan, saj je ta nujno potrebna za rzvijanje novih celic, ki jih telo proizvede vsak dan. Kako torej dobiti zadostno količino vitamina B?

- Oglas -
Folna kislina

Kako olajšati absorpcijo folne kisline

Najbolje je, če folno kislino uživamo s hrano, pri boljši absorpciji pa pomagajo vitamini B-kompleksa, zlasti vitamin B-12. Absorpcijo folne kisline zavira čezmerno uživanje alkohola, prav tako aspirin, kontracepcijske tabletke, metformin (zdravilo, namenjeno sladkornim bolnikom, ki imajo težave z inzulinsko rezistenco). Dolgotrajno jemanje velikih odmerkov folne kisline lahko negativno vpliva na absorpcijo cinka v telesu. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko folna kislina negativno vpliva na učinkovanje zdravil za epilepsijo, zato naj se epileptiki pred začetkom jemanja o tem posvetujejo s svojim zdravnikom specialistom.

Folna kislina v zelenjavi

Vsekakor jejte veliko listnate zelenjave, saj je odličen vir folne kisline. Človeški organizem ne more sam proizvajati folne kisline, zato jo mora pridobiti s hrano. Bogat vir folata je zelena zelenjava, na primer zelena solata, špinača, brokoli, brstični ohrovt. Večje količine se nahajajo tudi v cvetači, fižolu, grahu, repi, sončničnih semenih in sadju (banane, jagode, grenivke, maline, pomaranče). Veliko ga vsebujejo še jetra in kvas.

Hrana s folno kislino

Vitaminski nadomestki

Veliko multivitaminov, katere lahko kupimo v vsaki lekarni, vsebuje zadostno količino folne kisline. Pri tem se vseeno prej prepričajte, da ti vitamini vsebujejo 100% priporočljive dnevne doze vitamina B.

Pojejte skledo žitaric

Folna kislina se nahaja tudi v  žitaricah in kosmičih, vendar pa se je tudi tu potrebno o tem najprej prepričati. Zato enostavno poglejte na deklaracijo na škatli žitaric, in se prepričjte o tem, ali ta vrsta vsebuje folno kislino.

- Oglas -

Stanja in bolezni, pri katerih so povečane potrebe po folni kislini:

 • nosečnost in dojenje
 • obdobje rasti
 • alkoholizem
 • malabsorpcija
 • jetrne bolezni
 • določene vrste anemij

Koliko je preveč?

Če se odločite, da boste skušali zanositi in prekinete jemanje kontracepcijskih tablet, začnite ta vitamin jemati takoj, ko opustite oralno kontracepcijo, saj je vaša raven folne kisline takrat še posebej nizka. Med prekinitvijo in zanositvijo naj bodo vsaj trije meseci, zato se v tem času poslužujte drugačne zaščite. Sladkorne bolnice, ženske z epilepsijo, revmatoidnim artritisom, boleznimi jeter in ledvic ali vnetnimi črevesnimi boleznimi naj obiščejo ginekologa, ki jim bo prepisal zdravilo na recept, saj potrebujejo veliko večji odmerek.

Kot vsake dobre stvari pa je lahko tudi folne kisline preveč. Sicer je nemogoče, da bi je dobili preveč iz hrane, ki jo uživate, pač pa je lahko preveč vnesete z dodatki. Zato bodite previdni, da je ne vnesete več kot 1000 mikrogramov (oziroma 1 miligram) na dan, razen če vam vaš zdravnik to predpiše. Če je namreč pojeste preveč, lahko zakrije dejstvo, da vam primanjkuje vitamina B12, kar lahko povzroči poškodbo živcev. A kar mirno, pomanjkanje tega vitamina ni pogosto pri ženskah, ki so v rodni dobi, pač pa je bolj pogosto pri ljudeh nad petdesetimi leti. Sledite seznamom in podatkom, ki so zapisani na škatlici. Če piše 400 mcg ali 100 %, ste popolnoma varni.

Nosečnost in folna kislina

Vnos folne kisline je posebej pomemben za ženske, ki zanosijo. Raven folata v krvi nosečnice pade posebej v prvem trimesečju nosečnosti, ko zaradi povečane sinteze rdečih krvnih celic zaradi zahtev ploda, dovolj potrebujejo pa jo vso nosečnost. V prvih štirih tednih nosečnosti je folat potreben za pravilen razvoj možganov, lobanje in hrbtenjače. Ob pomanjkanju folne kisline se zarodkova nevralna cev ne zapre pravilno. Znanstveniki so dokazali, da jemanje 400 – 600 mikrogramov folne kisline dnevno od časa tik pred zanositvijo do tretjega meseca nosečnosti zmanjša tveganje za nastanek omenjene nepravilnosti razvoja.

Študije prav tako dokazujejo, da zadosten vnos folne kisline v zgodnji nosečnosti zmanjšuje tveganje za srčno-žilne okvare, zajčjo ustnico, malformacije udov in nepravilnosti urinarnega trakta.

Jemanje folne kisline med nosečnostjo

Folna kislina za zdrav razvoj ploda

Folna kislina prav tako učinkovito odpravlja nepravilnosti v razvoju hrbtenične cevi pri zarodku ter vpliva na tvorbo rdečih in belih krvničk. Hkrati naj bi tudi zniževala  raven homocisteina, ki poveča tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja.

Folna kislina je pomembna za pravilen razvoj zarodkove hrbtenjače v prvih treh mesecih po spočetju in tako preprečuje okvaro, imenovano spina bifida. Skupaj z vitaminom B12 pospešuje nastajanje hormona noradrenalina, ki je odgovoren za dobre kognitivne sposobnosti, zagotavlja pa tudi uravnovešenost in notranji mir.

Folno kislino najdemo tako v živilih rastlinskega kot živalskega izvora, vendar je slednjo težje izkoristiti. Največ folne kisline je v fižolu, zelenolistni zelenjavi (solati, peteršilju, špinači), pomarančah, jetrih, kvasu, lešnikih, rdeči pesi. Folna kislina je močno občutljiva na visoke temperature in svetlobo, zato sadje in zelenjavo, ki vsebujeta folno kislino, uživamo presno ali pa jih kuhamo res zelo kratek čas.

Pomen jemanja folne kisline pred nosečnostjo

Jemanje folne kisline pred spočetjem je zelo pomembno, saj ta preprečuje različne možganske poškodbe ter poškodbe hrbtenjače (prej omenjeno spino bifido). Vendar zakaj jemati folno kislino, še preden zanosite? Živčni sistem je tisti, ki se pri zarodku najprej razvije. Že nekaj tednov po spočetju se v zarodku začnejo razvijati posebne celice. Pri zarodku se zapira nevralna cev in če telesu primanjkuje folne kisline, se lahko ne zapre pravilno, kar lahko povzroči okvare v predelu glave in hrbtenice. Če pride do tovrstnih okvar, plod v večini primerov ne preživi, če pa se otrok vendarle rodi, pa ga prizadenejo motnje v telesnem in duševnem razvoju. Ženske, ki jim primanjkuje vitamina B9, imajo lahko tudi težave s ponavljajočimi se spontanimi splavi.

Zelena zelenjava je vir vitaminov skupine B

Koliko folne kisline potrebujem?

 • Če ste noseči ali se trudite zanositi.
  Nosečnice potrebujejo od 400 do 800 mcg folne kisline v zelo zgodnjem obdobju nosečnosti, pogosto celo preden sploh vedo, da so že noseče. Čeprav najbolj deluje v prvem tromesečju, pa jo jemljite skozi vso nosečnost in se o njej pogovorite tudi s svojim zdravnikom ali ginekologom. Če bo potrebno, vam bo predpisal prenatalne vitamine, ki vsebujejo več folne kisline.
 • Če dojite.
  Doječe matere potrebujejo 500 mcg. Nekateri zdravniki priporočajo, da še vedno jemljejo prenatalne vitamine, da dobijo dovolj folne kisline.
 • Rodili ste otroka s prirojeno napako v možganih ali hrbtenici in si želite ponovno zanositi.
  Zdravnik vam bo morda predpisal 4000 mcg folne kisline, kar je desetkratna normalna doza. To lahko zmanjša tveganje, da bi imel vaš drugi otrok podobne prirojene napake.
 • Imate člana v družini, ki trpi za spino bifido (stanje, v katerem se vretenca ne razvijejo popolno) ali za njo trpite sami, pa si želite zanositi.
  Zdravnik vam bo morda predpisal 4000 mcg folne kisline, vendar se prej vsekakor pogovorite z njim.

Drugi pozitivni učinki folne kisline na zdravje

Bolezni srca: Po nekaterih podatkih naj bi z jemanjem folne kisline smrt zaradi bolezni srca pri moških zmanjšali za 7 odstotkov, pri ženskah pa za 5 odstotkov.

Slabokrvnost: Zaradi slabokrvnosti postanemo utrujeni in izčrpani, a je to mogoče odpraviti z jemanjem dodatkov, ki vsebujejo folno kislino. Če ima tovrstne težave nosečnica, te zdravijo s kombinacijo vitamina B12, folne kisline in železa.

Rak na materničnem vratu: Ženske, ki jemljejo kontracepcijske tabletke in imajo tudi težave z nizko ravnjo folne kisline v telesu, lahko tvegajo spremembe v cervikalnih celicah, zaradi česar lahko pride do rakavega obolenja. Jemanje folne kisline v obliki prehranskega dopolnila izvid biopsije občutno izboljša.

Osteoporoza: Raven homocisteina se v času menopavze občutno zviša, kar slabo vpliva na kostno gostoto, zaradi česar je močno povečano tveganje za nastanek osteoporoze. Z rednim jemanjem folne kisline to lahko uspešno preprečimo.

Depresija: Višja raven homocisteina predstavlja tudi večjo nevarnost za potrtost ali depresijo. Z jemanjem folne kisline raven homocisteina spet pade, mi pa se počutimo bolje.

Preberite tudi: Vitamini B kompleks za dobro presnovo in veliko energije

.

NAJNOVEJŠE