Rdeče čilijevo olje je eden tistih starodavnih pripravkov, ki so jih naše babice vedno imele v kuhinji in domači lekarni. Na prvi pogled je videti kot preprosto olje, v katerem so se namakale pekoče paprike ali čiliji, a v resnici gre za izjemno vsestranski pripravek, ki se uporablja tako v kulinariki kot v ljudskem zdravilstvu. Današnje raziskave potrjujejo, kar so ljudje vedeli že stoletja: kapsaicin, glavna učinkovina v rdeči papriki, pozitivno vpliva na prekrvavitev, segreje mišice in pomaga pri številnih vrstah bolečin.
Rdeče čilijevo olje (ang. Red Pepper Oil ali Capsicum Oil) je gladko, dišeče olje z izrazito toplim učinkom. Uporablja se za masažo, pri športnih poškodbah, pri bolečih sklepih, lahko pa tudi kot dodatek jedem, ko želimo izrazitejšo rdečo barvo in naravno pikantnost. Mnogi, ki ga uporabljajo redno, pravijo, da gre za enega najpreprostejših tradicionalnih pripravkov, ki dejansko deluje in se ga da pripraviti z minimalnimi sestavinami.
Kaj je rdeče čilijevo olje in zakaj deluje tako dobro?
Rdeče čilijevo olje nastane, ko v kakovostno rastlinsko olje (najpogosteje olivno, sončnično ali sezamovo) namočimo rdeče feferone, sušene rdeče pekoče paprike ali zmlete posušene čilije. Med namakanjem se iz plodov v olje sproščajo:
- kapsaicin – naravna učinkovina z močnim segrevalnim in protibolečinskim delovanjem,
- karotenoidi – pigmenti, ki dajejo olju značilno rdečo barvo,
- eterična olja – prispevajo k aromi in učinkovitosti,
- antioksidanti – ščitijo celice pred oksidativnim stresom.
Kapsaicin sproži reakcijo, pri kateri se živčni končiči najprej odzovejo z občutkom toplote ali rahlega žarenja, nato pa postanejo manj občutljivi na bolečino. Zato ga uporabljajo že dolgo časa pri:
- bolečinah v mišicah in sklepih,
- bolečinah v križu,
- revmatičnih težavah,
- mrzlih nogah in slabi prekrvavitvi,
- napetosti zaradi sedečega dela.
V kombinaciji z masažo deluje še izraziteje, saj toplota prodre globlje.
Kako rdeče čilijevo olje tradicionalno uporabljamo?
Rdeče čilijevo olje lahko uporabljate na dva osnovna načina – zunanje (za zdravje) in kulinarično (za okus).
Zunanja uporaba
Rdeče čilijevo olje se uporablja za:
- masažo bolečih mišic in sklepov,
- izboljšanje prekrvitve,
- ogrevanje pred telesno aktivnostjo,
- lajšanje občutka »težkih nog«,
- prehladne dlani in stopala pozimi.
Pri prvi uporabi se vedno priporoča preizkus na majhni površini, saj je olje lahko močno. Koža bo občutila toploto – to je normalen, pričakovan učinek.
V kulinariki
Rdeče čilijevo olje je tradicionalno prisotno v balkanski, italijanski, mehiški in mediteranski kuhinji. Najpogosteje se uporablja:
- kot dodatek omakam,
- za prelivanje pic, testenin in pečene zelenjave,
- v marinadah,
- za aromatična olja za pomakanje kruha,
- v juhah in enolončnicah za barvo in pikantnost.
Dovolj je že zelo majhna količina, saj je olje zelo intenzivno.
Kako pripraviti domače rdeče čilijevo olje (preprosta tradicionalna metoda)
Domača priprava je izjemno preprosta in zahteva le nekaj osnovnih sestavin. Pomembno je, da uporabite rokavice, saj je kapsaicin močan in se zlahka prenese na kožo.
Sestavine:
- 3–5 suhih pekočih paprik (čilijev) ali 2 žlici čilija v prahu,
- 250 ml kakovostnega olivnega, sončničnega ali sezamovega olja,
- steklena posodica s tesnim pokrovom.
Postopek:
- Feferone narežite ali zdrobite, da sprostijo kapsaicin in pigment.
- V kozarec nalijte olje in dodajte papriko.
- Pustite na toplem mestu 2–3 tedne.
- Vsakih nekaj dni kozarec nežno pretresite.
- Ko olje postane izrazito rdeče, ga precedite skozi gazo.
Dobljeno olje ima čudovito barvo, močan vonj in topel učinek.
Če želite nežnejši učinek, feferone najprej kratko prelijte z vročo vodo in pustite, da se posušijo – tako se sprosti manj kapsaicina.
Katera olja so najboljša osnova?
Različna olja dajo različne vrste ekstraktov:
- Olivno olje – najbolj aromatično, rahlo “mediteransko”.
- Sončnično olje – nevtralno, zato paprika pride bolj do izraza.
- Sezamovo olje – daje orientalski priokus, uporablja se pri masažah.
- Grahovo ali arašidovo olje – tradicionalno v azijskih receptih.
Za masažo je najboljše olivno ali sezamovo olje, saj kožo lepo ogrejeta in nahranita.
Kako deluje rdeče čilijevo olje na bolečine?
Kapsaicin deluje na receptor TRPV1 (termalni receptor), ki zaznava toploto in bolečino. Ko pride v stik s kožo:
- aktivira TRPV1 receptor,
- sproži občutek toplote,
- nato »utrudi« živčni receptor,
- občutek bolečine se zmanjša.
Zato čutimo toploto, nato pa olajšanje.
To delovanje potrjujejo tudi raziskave pri:
- artritisu,
- kronični bolečini v križu,
- nevropatskih bolečinah,
- napetosti mišic.
Redna uporaba blagodejno vpliva na prekrvavitev, kar poveča dotok kisika in pospeši regeneracijo.
Previdnost pri uporabi: kdaj olje ni primerno?
Ker je kapsaicin močan, ni primeren za:
- občutljivo kožo,
- odprte rane ali razpoke,
- uporabo okrog oči in ustnic,
- uporabo pri otrocih.
Po masaži si je treba roke dobro umiti. Če pride v stik s kožo preveč intenzivno, pomaga mleko ali jogurt (nevtralizirata kapsaicin).
Domača različica »močnega« terapevtskega olja
Za bolj intenzivno masažno olje lahko pripravite močnejšo verzijo:
- 2 žlici ostre mlete rdeče čili paprike
- 250 ml sezamovega olja
- nežno segrevajte na nizki temperaturi (do 45 °C) 30 minut
- precedite
Toplota pospeši sproščanje kapsaicina. To olje se uporablja izključno za zunanjo masažo.
Preberite tudi:
- Mazilo iz brinovih jagod: naravna pomoč za sklepe in sprostitev mišic
- Liste lovorja namočite v olivnem olju – naravna rešitev za boleče sklepe, ki ga poznajo naše babice


