DomovZdravje & prehranaKapsaicin – zdravilna skrivnost čilija

Kapsaicin – zdravilna skrivnost čilija

Kapsaicin je naravna spojina, ki daje pekočim paprikam njihov značilni pikanten okus. Ta alkaloid je odgovoren za vročino in pekoč občutek, ki ga doživimo pri uživanju čilija in drugih vrst pekočih paprik. Čeprav je kapsaicin morda najbolj znan po svojem kulinaričnem učinku, ima tudi številne koristi za zdravje, ki so ga postavile v središče zanimanja znanstvenikov in zdravstvenih strokovnjakov.

- Oglas -

Vsakdo pozna čili – tudi podi imenom feferon ali kajenski poper – le da ga nekateri sovražijo, drugi pa naravnost obožujejo. Za njegovo ostrino in pekočnost je zaslužen alkaloid kapsaicin, ki ima številne blagodejne učinke na zdravje. Čili lahko dodamo vsaki jedi, ki jo želimo narediti bolj pikantno.

Kaj je kapsaicin?

Kapsaicin je aktivna sestavina, ki jo najdemo v vrstah paprik iz rodu Capsicum. Gre za naravni alkaloid, ki se veže na TRPV1 receptorje v ustih in koži ter povzroča občutek vročine in bolečine (pekočine). Ta odziv je pravzaprav obrambni mehanizem rastline, ki se brani pred rastlinojedci. Uporablja se v različnih izdelkih, od prehranskih dopolnil do medicinskih mazil in krem za lajšanje bolečin. Njegove lastnosti so dragocene tako v kulinariki kot tudi v medicini.

Pri kuhi lahko uporabljamo svež čili, posušenega (kot začimbo), njegove omake, tabasco ipd. Kapsaicin v tej majhni pekoči papriki nevronom preprečuje pošiljanje signalov za bolečino. Številne študije so pokazale, da uživanje čilija zato lajša glavobole, migrene in bolečine v sinusih. Zaradi pekočega kapsaicina čili dobro odpira zamašen nos. Deluje tudi protibakterijsko, kar je pri sinusitisu in zamašanem nosu še kako dobrodošlo.

- Oglas -

Zanimivost

Ali ste vedeli, da je Scovillova lestvica uporabljena za merjenje pikantnosti paprik? Kapsaicin je glavna spojina, ki prispeva k vročini, in se uporablja za določanje enot Scoville, ki merijo ostrino paprik.

Kapsaicin

Deluje proti raku

Študije so pokazale, da kapsaicin deluje protirakavo – uničil naj bi kar 80 odstotkov rakavih celic. Dokazano deluje tudi protitumorno – tumor, ki je bil izpostavljen njegovemu delovanju, doseže le petino velikosti tumorja brez delovanja kapsaicina. Posebej učinkovito naj bi zaviral množitev rakavih celic na prostati.

Za srce in ožilje

Kapsaicin ima pozitivne učinke na zdravje srca in ožilja. Raziskave so pokazale, da lahko pomaga znižati raven LDL holesterola in trigliceridov ter povečati raven HDL holesterola. Poleg tega lahko izboljša prekrvavitev in pomaga pri zmanjšanju krvnega tlaka, kar zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni. Redno uživanje te pekoče spojine lahko prispeva k zdravju srca in zmanjšanju tveganja za srčni infarkt in možgansko kap.

V kulturah, ki v svoji tradicionalni kuhinji jejo veliko čilija, je manj srčnih zastojev in kapi. Poleg kapsaicina s čilijem dobimo tudi vitamina A, C in bioflavonoide, ki pomagajo okrepiti žilne stene, da postanejo debelejše in se lažje prilagodijo spremembam krvnega pritiska.

- Oglas -

Kapsaicin deluje protivnetno

Kapsaicin ima močne protivnetne lastnosti, kar je koristno pri zdravljenju vnetnih stanj, kot so artritis, revmatizem in kronična vnetna obolenja. Poleg tega ima še antioksidativne lastnosti, ki pomagajo zaščititi celice pred poškodbami prostih radikalov. Znanstveniki menijo, da bi ga lahko v prihodnosti uporabljali kot zdravilo za diabetsko nevropatijo, luskavico in artritis.

Pospešuje hujšanje in pozitivno vpliva na prebavo

Čeprav se morda zdi, da bi pekoče jedi lahko dražile želodec, lahko kapsaicin dejansko pomaga pri prebavi. Stimulira izločanje želodčnih sokov in encimov, kar izboljša prebavo hrane. Poleg tega spodbuja gibanje črevesja, kar pomaga preprečiti zaprtje in spodbuja zdravje prebavnega sistema.

Znano je, da je debelost lahko povezana tudi z vnetji v telesu. Protivnetno delovanje kapsaicina zato pomaga tudi pri hujšanju. Poleg tega je termogeničen – ko ga presnavljamo, se sprošča toplota, telo pa »kuri« kalorije.

Ugodno vpliva na črevesje

Študija, opravljena na univerzi Duke v Severni Karolini je pokazala, da kapsaicin pomaga zdraviti tudi črevesna vnetja. Poleg tega ubija bakterijo H. Pylori, ki je odgovorna za nastanek čira na želodcu.

Uporaba kapsaicina

Kapsaicin se lahko uporablja na različne načine, od uporabe v kuhinji do zdravilnih pripravkov.

  • Kulinarika: Je glavna sestavina v pekočih paprikah, ki se uporabljajo v številnih jedeh po vsem svetu. Uživanje pekoče hrane lahko ne le popestri jedi, ampak je lahko tudi koristno za zdravje.
  • Lokalna mazila in kreme: Pogosto ga najdemo lokalnih mazil in krem za lajšanje bolečin. Te izdelke lahko nanesemo neposredno na kožo za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih.
  • Prehranska dopolnila: Na voljo je tudi v obliki prehranskih dopolnil, ki so lahko v obliki kapsul ali tablet. Ta dopolnila se najpogosteje uporabljajo za podporo metabolizmu, uravnavanje telesne teže.

Posadite svoj čili

Čili lahko posadite tudi sami – na domačem vrtu ali balkonu. Semena naj v začetku februarja klijejo v toplem prostoru. Čez teden ali dva jih premestite k oknu ali pod luč, kjer pa ne sme biti pretoplo. Ko požene tretja vrsta listov, sadike presadite v večje lončke. Počasi jih privajajte na zunanji svet in na vedno močnejše sonce. Maja jih presadite v zemljo – kmalu lahko pričakujete prve zrele plodove čilija.

- Oglas -
Tanja Žuvela
Tanja Žuvela
Tanja Žuvela je samostojna novinarka, ki ji nobena tematika našega portala ni tuja in se z veseljam poglobi tako v lahkotnejše kot tudi zahtevnejše članke.

NAJNOVEJŠE