Zdravje & prehranaKapsaicin – zdravilna skrivnost čilija

Kapsaicin – zdravilna skrivnost čilija

MORDA VAS ZANIMA

Vsak pozna čili – tudi podi imenom feferon ali kajenski poper – le da ga nekateri sovražijo, drugi pa naravnost obožujejo. Za njegovo ostrino in pekočnost je zaslužen alkaloid kapsaicin, ki ima številne blagodejne učinke na zdravje. Čili lahko dodamo vsaki jedi, ki jo želimo narediti bolj pikantno.

- Oglas -

Pri kuhi lahko uporabljamo svež čili, posušenega (kot začimbo), njegove omake, tabasco ipd. Kapsaicin v tej majhni pekoči papriki nevronom preprečuje pošiljanje signalov za bolečino. Številne študije so pokazale, da uživanje čilija zato lajša glavobole, migrene in bolečine v sinusih. Zaradi pekočega kapsaicina čili dobro odpira zamašen nos. Kapsaicin deluje tudi protibakterijsko, kar je pri sinusitisu in zamašanem nosu še kako dobrodošlo.

kapsaicin - čili

Deluje proti raku

Študije so pokazale, da kapsaicin deluje protirakavo – uničil naj bi kar 80 odstotkov rakavih celic. Dokazano deluje tudi protitumorno – tumor, ki je bil izpostavljen njegovemu delovanju, doseže le petino velikosti tumorja brez delovanja kapsaicina. Posebej učinkovito naj bi zaviral množitev rakavih celic na prostati.

Za srce in ožilje

Ta kemikalija v čiliju ščiti srce in ožilje, saj pomaga zmanjševati holesterol v krvi. Raziskave so pokazale, da pomaga pri razkroju fibrina, sestavnega dela krvnih strdkov. V kulturah, ki v svoji tradicionalni kuhinji jejo veliko čilija, je manj srčnih zastojev in kapi. Poleg kapsaicina s čilijem dobimo tudi vitamina A, C in bioflavonoide, ki pomagajo okrepiti žilne stene, da postanejo debelejše in se lažje prilagodijo spremembam krvnega pritiska.

Deluje protivnetno

- Oglas -

Kapsaicin zavira nastajanje substance, ki je odgovorna za širjenje vnetij v telesu. Znanstveniki menijo, da bi lahko kapsaicin iz čilija v prihodnosti uporabljali kot zdravilo za diabetsko nevropatijo, luskavico in artritis.

Pospešuje hujšanje

Znano je, da je debelost povezana z vnetji v telesu. Protivnetno delovanje kapsaicina zato pomaga tudi pri hujšanju. Poleg tega je termogeničen – ko ga presnavljamo, se sprošča toplota, telo pa »kuri« kalorije.

Ugodno vpliva na črevesje

Študija, opravljena na univerzi Duke v Severni Karolini je pokazala, da kapsaicin pomaga zdraviti tudi črevesna vnetja. Poleg tega ubija bakterijo H. Pylori, ki je odgovorna za nastanek čira na želodcu.

Posadite svoj čili

Čili lahko posadite tudi sami – na domačem vrtu ali balkonu. Semena naj v začetku februarja klijejo v toplem prostoru. Čez teden ali dva jih premestite k oknu ali pod luč, kjer pa ne sme biti pretoplo. Ko požene tretja vrsta listov, sadike presadite v večje lončke. Počasi jih privajajte na zunanji svet in na vedno močnejše sonce. Maja jih presadite v zemljo – kmalu lahko pričakujete prve zrele plodove čilija.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×