0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBolečine v mišicah: najboljša pomoč pri razbolelih mišicah

Bolečine v mišicah: najboljša pomoč pri razbolelih mišicah

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno ste že kdaj občutili napetost in bolečine v mišicah. Mnogi ljudje imajo zelo pogosto težave z neprostovoljnim krčenjem mišic, ki povzroča bolečine, spet pri drugih pa se krči pojavijo le občasno. Mišični krči in bolečine se lahko pojavljajo v različnih delih telesa, najpogosteje v okončinah in v trebušnem predelu, velikokrat pa tudi v ramenih ali hrbtu.

- Oglas -

Zakaj se pojavijo bolečine v mišicah?

Bolečine v mišicah so pogost pojav, ki ga lahko povzročajo številni dejavniki. Med najpogostejše vzroke mišične bolečine spadajo preobremenitev mišic zaradi telesne vadbe ali fizičnega dela, mišični krči, poškodbe mišic, napetost in stres. Nekateri pogoji, kot so fibromialgija, mialgija in vnetje mišic, lahko prav tako povzročijo bolečino v mišicah. Poleg tega lahko mišične bolečine in krče povzročijo nekatera zdravila, dehidracija in pomanjkanje mineralov, kot sta magnezij in kalij.

Za lajšanje bolečin v mišicah je pomembno, da najprej prepoznamo vzrok bolečine in ga poskušamo odpraviti. Če je bolečina posledica preobremenitve ali vadbe, je morda potrebno zmanjšati intenzivnost telesne aktivnosti ali se ji za nekaj dni orečin in se odpočiti. Prav tako je koristna upora toplotne terapije, kot so tople kopeli, obkladki ali grelne blazinice, ki lahko pomagajo sprostiti napete mišice in zmanjšati bolečino.

Druga učinkovita metoda za lajšanje mišičnih bolečin je masaža, ki lahko pomaga izboljšati prekrvavitev in sprostiti mišične vozle. Masažo naj izvaja strokovnjak, kot je npr. fizioterapevt ali terapevt z licenco za določeno vrsto masaže. Pri lažjih težavah si lahko sami zmasiramo prizadete mišice z uporabo rok ali posebnih masažnih pripomočkov. Prav tako je koristno izvajati lahke raztezne vaje, ki lahko pomagajo izboljšati prožnost mišic in zmanjšati napetost.

- Oglas -

Bolečine v mišicah v nosečnosti

Nosečnice velikokrat doživljajo bolečine v mišicah oziroma mišične krče zaradi hitrega povečevanja telesne teže. S krči imajo ženske pogosto težave tudi med menstruacijo, ko prihaja do krčenja maternice in s tem povezanih bolečin. Mišični krči pa so lahko med drugim tudi simptom različnih bolezni, na primer multiple skleroze, mišične distrofije ali McArdlove bolezni. V večini primerov bolečine v mišicah niso posebej nevarne, vendar pa so lahko krči zelo neprijetni. Če se z njimi pogosto spopadate tudi sami, vam svetujemo, da preizkusite spodnje metode za naravno odpravljanje bolečin v mišicah in krčev.

Eterično olje kamilice lahko omili bolečine v mišicah

Kamilica velja za izjemno vsestransko koristno zelišče oziroma rastlino. Med drugim je lahko zelo učinkovita tudi za ublažitev bolečin v mišicah. Vsebuje skoraj 40 različnih vrst flavonoidov, ki delujejo protivnetno. Priporočamo vam, da prizadeto območje zmasirate z mešanico kokosovega olja in eteričnega olja kamilice. To bo umirilo krče in bolečine ter pomagalo pri sproščanju mišic.

Eterično olje kamilice

Višnjev sok

Udeleženci maratonov si pri blaženju mišičnih bolečin po napornih treningih pogosto pomagajo z višnjevim sokom. Ta namreč poskrbi za protivnetni učinek in umiri bolečine v mišicah. Tako je nevarnost, da bi se naslednje jutro po treningu zbudili s povsem razbolelim telesom, precej manjša. Seveda pa lahko višnjev sok pomaga tudi »navadnim smrtnikom«, ki se spopadajo z bolečinami v mišicah in s krči. Antioksidanti in protivnetne sestavine v višnjah poskrbijo za hitro olajšanje.

Borovnice

Še ena sladka rešitev za vaše težave z mišičnimi krči so borovnice. Še posebej priporočljivo je uživanje borovnice pred napornejšimi športnimi aktivnostmi in po njih, saj s tem pospešite obnovo mišic. Borovnice vsebujejo veliko antioksidantov in tako preprečujejo oksidativni stres v telesu, poleg tega pa zavirajo vnetja. Tudi mnoge klinične študije dokazujejo, da so lahko borovnice zelo dobra naravna rešitev za premagovanje bolečin v mišicah.

- Oglas -

Kajenski poper blaži bolečine v mišicah

Kapsaicin, aktivna sestavina kajenskega popra, poskrbi za naravno sproščanje mišic. Tako se kapsaicin pogosto priporoča tudi ljudem s fibromialgijo ali revmatoidnim artritisom. Ko se spopadate z bolečinami v mišicah, si tako lahko privoščite malce bolj pekoče jedi kot običajno. Še ena možnost pa je, da si priskrbite hladilno mazilo za razbolele mišice in sklepe, ki vsebuje kapsaicin.

Vitamin D

Pri ljudeh, ki pogosto doživljajo mišične krče, obstaja velika verjetnost pomanjkanja vitamina D, pogosto imenovanega kar sončni vitamin. Vaše težave lahko tako reši že malce več sončne svetlobe. Če imate kljub temu težave z doseganjem priporočenih vrednosti vitamina D, pa si lahko pomagate tudi s prehranskimi dopolnili. To bo imelo pozitiven vpliv na vaše celostno zdravje, pomagalo pa vam bo tudi pri ublažitvi bolečin v mišicah.

Magnezij – univerzalna pomoč za boleče mišice

Med številnimi pomembnimi funkcijami, ki jih ima magnezij, še posebej izstopa ohranjanje normalo delujočih živcev in mišic. Simptom pomanjkanja magnezija so tako pogosto prav mišični krči oziroma bolečine v mišicah. Priporočamo vam, da v svojo prehrano vključite več banan, mandljev, stročnic in rjavega riža. Vse to so namreč živila, ki so bogata z magnezijem.

NAJNOVEJŠE