0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVišnje proti nespečnosti in kroničnim obolenjem

Višnje proti nespečnosti in kroničnim obolenjem

MORDA VAS ZANIMA

Ljubitelji češenj imate zagotovo radi tudi višnje, čeprav so večinoma nekoliko bolj kisle. Prav večja kislost je pravzaprav razlog za to, da so višnje še posebej osvežilne. V vročih dneh se izjemno prileže višnjev sok, postrežen s kocko ali dvema ledu. Takšen sok pa ni le okusen in osvežilen, ampak tudi zelo zdrav.

- Oglas -

Višnje namreč vsebujejo veliko antioksidantov in protivnetnih snovi. Tako lahko uživanje višenj oziroma pitje višnjevega soka zmanjša tveganje za raka in srčna obolenja, pomaga pa vam lahko tudi pri lajšanju simptomov številnih bolezenskih stanj.

Višnje so zakladnica antocianinov

Podobno kot v drugih vrstah sadja in zelenjave rdeče barve lahko tudi v višnjah najdemo večje količine pigmentov, imenovanih antocianini. Gre za vrsto antioksidantov, ki jih uvršamo med fitokemikalije. Antocianini preprečujejo negativen vpliv škodljivih prostih radikalov na telesne celice, še posebej koristni pa so za pospeševanje prekrvavitve, normalno funkcioniranje živčnega sistema in preprečevanje različnih vrst raka.

Z višnjevim sokom nad kronična obolenja

Učinkovitost višnjevega soka pri preprečevanju kroničnih obolenj potrjujejo tudi znanstvene študije. V okviru ene izmed njih je bilo ugotovljeno, da višnjev sok ščiti pred srčnimi obolenji, rakom in pešanjem kognitivnih sposobnosti, ki so povezane s starostjo. Tako je še posebej koristen za starostnike. Z uživanjem višnjevega soka je mogoče močno zmanjšati verjetnost za oksidativni stres v telesu in s tem za kronična obolenja.

- Oglas -

Antocianini, ki dajejo višnjam značilno temno rdečo barvo, so bili dolgo cenjeni v ljudskem zdravilstvu. Sadje in zelenjava rdeče barve, kamor sodijo tudi višnje, sta se namreč pogosto uživala v primeru težav z jetri in previsokim krvnim tlakom. Klinične študije so kasneje potrdile učinkovitost teh pigmentov in njihov blagodejen vpliv na naše zdravje.

Dodatna zaščita pred rakom

Antocianini pa niso edini razlog, zakaj vas lahko višnjev sok zaščiti pred rakom. V njem najdemo še najmanj tri izjemno pomembne protirakave snovi, in sicer gre za perilil-alkohol, limonen in elaginsko kislino. Naštete snov preprečujejo mutacijo celic, ki v večini primerov privede do rakavih obolenj. Prav v višnjah lahko najdemo povsem edinstveno kombinacijo vseh treh snovi, ki smo jih omenili in ki so izjemno pomembne za preprečevanje raka. Kombinacija je še posebej učinkovita pri preprečevanju raka dojk in jeter ter pljučnega in kožnega raka.

višnje

Kvercetin proti srčnim obolenjem

V višnjah se nahaja še en izjemno pomemben antioksidant. Gre za kvercetin, ki je še posebej koristen za zaviranje negativnega vpliva LDL-ja, pogosto imenovanega kar škodljivi holesterol. Tako lahko pitje višnjevega soka posredno zmanjša tveganje za srčni napad in številna kronična srčno-žilna obolenja. Številne eksperimentalne študije so potrdile tudi pozitiven vpliv kvercetina pri zniževanju povišanega krvnega tlaka. Če vas muči hipertenzija, je na jedilnik zagotovo smiselno uvrstiti tudi višnje oziroma višnjev sok.

Pospešitev regeneracije po športnih aktivnostih

Z višnjevim sokom si pogosto pomagajo tudi maratonci in drugi športniki, ki se ukvarjajo z intenzivnejšimi oblikami športne aktivnosti. Pitje višnjevega soka vsaj teden dni pred večjim fizičnim naporom naj bi namreč bistveno pospešilo regeneracijo, kar pomeni manj bolečine in poškodb mišic. Sok lahko koristi tudi vsem rekreativnim oziroma občasnim športnikom, ne le profesionalcem.

- Oglas -

Varna in povsem naravna rešitev za nespečnost

Spopadanje z nespečnostjo je lahko zelo mučno, saj lahko težava močno vpliva na vaše vsakodnevne zadolžitve. Če ste močno zaspani in utrujeni, le stežka opravljate naloge, ki jih imate, zato lahko nespečnost močno zmanjša kvaliteto vašega življenja. Mnogi ljudje se tako v obupu zatečejo k uspavalom, kar lahko privede do zasvojenosti, zato to ni prava rešitev težave. Priporočljivo je, da poskusite težave s spanjem rešiti čim bolj naravno. Ena od najboljših možnosti je zagotovo redno pitje višnjevega soka.

Višnje so namreč eno redkih živil, v katerih je prisoten melatonin, hormon, ki nadzoruje naše cikle spanja in budnosti. Obstaja tudi kar precej znanstvenih raziskav, v središču katerih je bil prav vpliv višenj oziroma višnjevega soka na ljudi, ki imajo že dlje časa težave z nespečnostjo. Izkazalo se je, da je višnjev sok večini močno pomagal pri izboljšanju spanja, nekaterim pa celo pri popolni odpravi težav. Obenem pa pitje višnjevega soka ni povzročilo nezaželenih zdravstvenih učinkov. Če tudi vas muči nespečnost, je višnjev sok zagotovo ena prvih naravnih rešitev, ki jih je vredno preizkusiti.

.

NAJNOVEJŠE