Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaKvercetin – okrepitev imunskega sistema in preprečevanje okužb

Kvercetin – okrepitev imunskega sistema in preprečevanje okužb

MORDA VAS ZANIMA

Kvercetin je povsem naravna, varna snov, ki jo najdemo v mnogih rastlinah. Glavna korist kvercetina je, da okrepi naš imunski sistem in nam pomaga v boju z okužbami, ki so še posebej pogoste v zimskem času. To je tudi razlog za izjemno priljubljenost prehranskih dopolnil, ki vsebujejo omenjeno sestavino. Kvercetin naj bi bil med drugim učinkovit tudi pri preprečevanju okužbe z virusi gripe tipa A in B.

- Oglas -

Kvercetin

Zmanjševanje škode zaradi oksidativnega stresa

Flavonoidi, med katere spada tudi kvercetin, veljajo za izjemno močne antioksidante. Kvercetin tako pomaga rastlinam, v katerih ga najdemo, pri soočanju z neugodnimi vremenskimi pogoji, zaradi svojega protibakterijskega delovanja pa je zelo koristen tudi za ljudi. Poleg tega se lahko kvercetin pohvali tudi s protivirusnimi in protiglivičnimi lastnostmi.

Virusi v osnovi delujejo tako, da obremenijo imunski sistem s strupenimi snovmi in povzročijo okužbo, obenem pa črpajo zaloge antioksidantov v našem telesu. Zaradi protivnetnih lastnosti kvercetina, ki obenem krepi imunski sistem in zmanjšuje škodo v telesu, ki je posledica oksidativnega stresa, predstavlja omenjena snov idealno podporo v boju z virusi. Kvercetin preprečuje tudi dodatno razmnoževanje in širjenje virusov, zaradi česar bi se lahko naše zdravstveno stanje še poslabšalo.

Kvercetin iz narave – naše največje zaveznice

Mnogi virusi in bakterije so sicer sposobni mutacij, s čimer postanejo odporni na antibiotike in druga uradna zdravila, vendar pa znanstveniki trdijo, da pri kvercetinu do tega ne pride. Tako je kvercetin poleg vitamina C in resveratrola eden od naših najboljših zaveznikov, kar zadeva uničevanje patogenih organizmov oziroma organizmov, ki veljajo za najpogostejše povzročitelje bolezni.

- Oglas -

V povezavi z učinkovanjem kvercetina je bilo doslej opravljenih že veliko raziskav, ki so potrdile njegovo uspešnost pri uničevanju škodljivih organizmov. Po nekaterih podatkih naj bi bil kvercetin pogosto celo boljša izbira od farmacevtskih zdravil, namenjenih zdravljenju gripe in prehlada oziroma blaženju simptomov.

A ne le pri gripi in prehladu – kvercetin naj bi bil uspešen tudi pri zmanjševanju vnetij v telesu, ki jih povzroča patogen, imenovan Helicobacter pylori. Gre za vrsto bacilov, ki lahko povzročijo rano na želodcu, ta pa se lahko razvije celo v rakavo obolenje. Poleg tega naj bi kvercetin preprečeval tudi vnetja v telesu, ki so posledica prisotnosti salmonele.

Kje najdemo največ kvercetina?

Kot je bilo že omenjeno, so zelo razširjena prehranska dopolnila, ki vsebujejo kvercetin. Njihova priljubljenost se pričakovano poveča vsako leto v zimskem času. A da bi zagotovili svojemu telesu dovolj kvercetina za okrepitev imunskega sistema, vam ni treba posegati po prehranskih dopolnilih. Kvercetin lahko namreč v precej velikih količinah najdete v različnem sadju in zelenjavi. Pri tem je treba še posebej izpostaviti jabolka, grenivke, pomaranče, limone, paradižnik, robide, borovnice in čebulo. Tudi v tem primeru je priporočljivo, da izbirate ekološko pridelana živila, saj boste tako zaužili največ kvercetina, obenem pa se boste s tem izognili zaužitju zdravju škodljivih snovi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×