0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKvercetin – okrepitev imunskega sistema in preprečevanje okužb

Kvercetin – okrepitev imunskega sistema in preprečevanje okužb

MORDA VAS ZANIMA

Kvercetin je povsem naravna, varna snov, ki jo najdemo v mnogih rastlinah. Glavna korist kvercetina je, da okrepi naš imunski sistem in nam pomaga v boju z okužbami, ki so še posebej pogoste v zimskem času. To je tudi razlog za izjemno priljubljenost prehranskih dopolnil, ki vsebujejo omenjeno sestavino. Kvercetin naj bi bil med drugim učinkovit tudi pri preprečevanju okužbe z virusi gripe tipa A in B.

- Oglas -

Zmanjševanje škode zaradi oksidativnega stresa

Flavonoidi, med katere spada tudi kvercetin, veljajo za izjemno močne antioksidante. Kvercetin tako pomaga rastlinam, v katerih ga najdemo, pri soočanju z neugodnimi vremenskimi pogoji, zaradi svojega protibakterijskega delovanja pa je zelo koristen tudi za ljudi. Poleg tega se lahko kvercetin pohvali tudi s protivirusnimi in protiglivičnimi lastnostmi.

Virusi v osnovi delujejo tako, da obremenijo imunski sistem s strupenimi snovmi in povzročijo okužbo, obenem pa črpajo zaloge antioksidantov v našem telesu. Zaradi protivnetnih lastnosti kvercetina, ki obenem krepi imunski sistem in zmanjšuje škodo v telesu, ki je posledica oksidativnega stresa, predstavlja omenjena snov idealno podporo v boju z virusi. Kvercetin preprečuje tudi dodatno razmnoževanje in širjenje virusov, zaradi česar bi se lahko naše zdravstveno stanje še poslabšalo.

Kvercetin iz narave – naše največje zaveznice

Mnogi virusi in bakterije so sicer sposobni mutacij, s čimer postanejo odporni na antibiotike in druga uradna zdravila, vendar pa znanstveniki trdijo, da pri kvercetinu do tega ne pride. Tako je kvercetin poleg vitamina C in resveratrola eden od naših najboljših zaveznikov, kar zadeva uničevanje patogenih organizmov oziroma organizmov, ki veljajo za najpogostejše povzročitelje bolezni.

- Oglas -

V povezavi z učinkovanjem kvercetina je bilo doslej opravljenih že veliko raziskav, ki so potrdile njegovo uspešnost pri uničevanju škodljivih organizmov. Po nekaterih podatkih naj bi bil kvercetin pogosto celo boljša izbira od farmacevtskih zdravil, namenjenih zdravljenju gripe in prehlada oziroma blaženju simptomov.

A ne le pri gripi in prehladu – kvercetin naj bi bil uspešen tudi pri zmanjševanju vnetij v telesu, ki jih povzroča patogen, imenovan Helicobacter pylori. Gre za vrsto bacilov, ki lahko povzročijo rano na želodcu, ta pa se lahko razvije celo v rakavo obolenje. Poleg tega naj bi kvercetin preprečeval tudi vnetja v telesu, ki so posledica prisotnosti salmonele.

Kje najdemo največ kvercetina?

Kot je bilo že omenjeno, so zelo razširjena prehranska dopolnila, ki vsebujejo kvercetin. Njihova priljubljenost se pričakovano poveča vsako leto v zimskem času. A da bi zagotovili svojemu telesu dovolj kvercetina za okrepitev imunskega sistema, vam ni treba posegati po prehranskih dopolnilih. Kvercetin lahko namreč v precej velikih količinah najdete v različnem sadju in zelenjavi. Pri tem je treba še posebej izpostaviti jabolka, grenivke, pomaranče, limone, paradižnik, robide, borovnice in čebulo. Tudi v tem primeru je priporočljivo, da izbirate ekološko pridelana živila, saj boste tako zaužili največ kvercetina, obenem pa se boste s tem izognili zaužitju zdravju škodljivih snovi.

.

NAJNOVEJŠE