0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBromelain: Naravni čudežni encim iz ananasa

Bromelain: Naravni čudežni encim iz ananasa

MORDA VAS ZANIMA

Bromelain je naravni encim, ki se nahaja v ananasu in že nekaj časa velja za naravno orožje za ohranjanje zdravja. Encim bromelain se pridobiva iz različnih delov ananasa, to je iz stebla in sadeža. Čeprav je bromelain najbolj znan po svojih koristih na prebavni sistem, ima tudi številne druge koristi za zdravje.

- Oglas -

Kaj je bromelain?

Bromelain je kompleks encimov, ki jih najdemo v ananasu (Ananas comosus), eksotičnem sadežu, ki izvira iz Južne Amerike. Ta encimski kompleks vključuje proteaze, ki pomagajo pri razgradnji beljakovin, kar prispeva k lažji prebavi. Poleg tega pa bromelain vsebuje tudi encime, imenovane ksilanaze in celulaze, ki pomagajo pri razgradnji vlaknin in škroba, kar še dodatno poveča prebavno učinkovitost.

Koristni učinki bromelaina

 1. Izboljšana prebava: Bromelain pomaga pri razgradnji beljakovin, kar lahko olajša prebavo in zmanjša tveganje za prebavne težave, kot so napenjanje, zaprtje in želodčne težave.
 2. Zmanjšanje vnetja: Bromelain ima protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo pri zmanjšanju vnetja in bolečine pri različnih stanjih, vključno z artritisom, revmatoidnim artritisom in osteoartritisom.
 3. Podpora imunskemu sistemu: Bromelain lahko okrepi imunski sistem, saj pomaga pri zmanjševanju vnetja in posledično ohranja telo bolj odporno proti okužbam. Tudi ananas je znan po svoji vsebnosti vitaminov.
 4. Lajšanje alergij: Bromelain lahko pomaga pri lajšanju simptomov alergij, saj zmanjšuje vnetje in sprošča dihalne poti.
 5. Zdrava koža: Uporaba bromelaina v kozmetičnih izdelkih lahko pomaga pri zmanjševanju aken, saj ima protivnetne in antibakterijske lastnosti.
 6. Podpora pri hujšanju: Bromelain pomaga pri razgradnji maščob in beljakovin, kar lahko pripomore k hitrejšemu metabolizmu in izgubi telesne teže.
 7. Lajšanje prehlada in gripe: Bromelain pomaga pri lajšanju simptomov prehlada in gripe, kot so zamašen nos, kašelj in vneto grlo.
 8. Zmanjšanje tveganja za srčne bolezni: Bromelain lahko pomaga pri raztapljanju krvnih strdkov in zmanjšanju tveganja za srčne bolezni.
 9. Olajšanje sindroma razdražljivega črevesja (IBS): Bromelain lahko pomaga pri lajšanju simptomov IBS, kot so bolečine v trebuhu, napenjanje in driska.
 10. Podpora zdravju sklepov: Zaradi svojih protivnetnih lastnosti lahko bromelain pomaga pri ohranjanju zdravih sklepov in zmanjšanju tveganja za razvoj bolezni, kot je artritis.

Kako vključiti bromelain v vašo prehrano

 1. Sveži ananas: Najboljši način za vnos bromelaina je s svežim ananasom. Lahko ga dodate k sadni solati, napitkom ali ga uživate kot prigrizek.
 2. Prehranska dopolnila: Na voljo so tudi prehranska dopolnila z bromelainom, ki vam omogočajo enostavno vključitevencima v vašo prehrano.
 3. Marinade in omake: Bromelain se pogosto uporablja v marinadah za meso, saj pomaga pri razgradnji beljakovin in mehča meso. Prav tako ga lahko dodate v omake za ribe ali perutnino.
 4. Kozmetični izdelki: Bromelain se uporablja tudi v številnih kozmetičnih izdelkih, kot so kreme za obraz, maske in losjoni za telo.

Opozorila: Kljub številnim zdravstvenim prednostim bromelaina je pomembno, da upoštevate nekaj previdnostnih ukrepov:

 • Prekomerna količina bromelaina lahko povzroči prebavne težave, zato ga ne uživajte v prevelikih količinah.Če jemljete zdravila za redčenje krvi ali imate težave z želodcem (pogosta zgaga, gastrofagealni refluks, …) se posvetujte z zdravnikom, preden začnete jemati bromelain.
 • Poskrbite, da boste kupili visokokakovostne prehranske dodatke z bromelainom, da se izognete morebitnim neželenim učinkom.
.

NAJNOVEJŠE