Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.
Zdravje & prehranaPospešite svoj metabolizem in začnite hujšati

Pospešite svoj metabolizem in začnite hujšati

MORDA VAS ZANIMA

Če želite shujšati, morate pospešiti svoj metabolizem. Kako to storiti? Predstavljamo vam nekaj znanstveno dokazanih načinov, s katerimi vam to lahko uspe.

- Oglas -

Kaj pravzaprav je metabolizem? S to besedo označujemo proces, v katerem telo razgrajuje hrano in pijačo v energijo. Kombinacija kalorij v hrani in pijači ter kisika, do katere pride v tem zapletenem biokemičnem procesu, je nujna za sprostitev energije, ki jo naše telo potrebuje za delovanje. Če energije, ki se sprosti, ne porabimo, se ta začne nabirati v telesu v obliki maščobnih oblog.

Telo konstantno porablja energijo za dihanje, pretok krvi, delovanje organov, prebavo itd. Tudi, kadar počivamo, telo porablja kalorije za svoje delovanju. Temu pravimo bazalni metabolizem.

Mit, da je »počasen metabolizem« krivec za nabiranje kilogramov, ne drži. Čeprav metabolizem vpliva na osnovne energetske potrebe telesa, tisto, kar pijemo in jemo, na koncu odloča o tem, koliko smo težki. Še tako počasen metabolizem pa lahko pospešimo z nekaj spremembami življenjskega sloga. Če želimo shujšati, moramo ob tem seveda paziti tudi na uravnoteženo prehrano.

Kofein

Če pijete kavo, je vaš metabolizem verjetno hitrejši kot pri nekom, ki je ne pije. Kofein dokazano pospešuje metabolizem. V nedavni študiji so opazovali delovanje metabolizma pri ljudeh, ki so dnevno uživali 8 mg/kg kofeina. Primerjava s kontrolno skupino je pokazala, da se je tistim, ki so uživali kofein, povečala presnova za do tri ure. Opažena je bila tudi večja oksidacija maščob. Velja pripomniti, da se telo sčasoma navadi na kofein in njegovega učinka ne zazna več. Zato z njim ne pretiravajte.

Spanje

- Oglas -

Ste vedeli, da pomanjkanje spanja »redi«? Kronično pomanjkanje spanja zmanjšuje sposobnost uravnavanja sladkorja v krvi – zviša namreč raven beljakovine nevropeptida Y (NYP), kar upočasni metabolizem in poveča lahkoto. Zmanjša se tudi raven serotonina in dopamina, kar poveča željo po uživanju ogljikovih hidratov. Povečan stres pospeši izločanje hormona kortizola, ki vpliva na shranjevanje maščobe v predelu trebuha. Večina odraslih potrebuje vsaj 7 do 8 ur spanja na noč. Najbolje je, če se držite enakega spalnega urnika, tudi med vikendi. Tukaj pa je poleg kvantitete pomembna tudi kvaliteta. Pol ure preden se odpravite v posteljo izklopite vse naprave, ki oddajajo modro svetlobo (TV, računalnik, pametni telefoni …), saj boste tako lažje dosegli globok spanec.

Prehranjevanje

Prehranjevanje spodbuja delovanje metabolizma. Če se ne prehranjujemo, ga zatremo. Če telo zazna, da vanj vnašamo malo hrane (oziroma »stradamo«), začne delovati v »načinu preživetja«. Takrat upočasni svoje delovanje, saj se pripravlja na to, da bo moralo preživeti ob manj kalorijah. Prav zato nizkokalorične diete vodijo v pridobivanje kilogramov namesto v njihovo izgubo. Telesu dovajajte redne obroke, da bo vedelo, da ima dovolj energije za lastno delovanje in da lahko začne porabljati energijske zaloge (maščobne blazinice). Raziskave so pokazale, da prehrana z več beljakovinami vpliva na večjo porabo energije v času počitka.

Telovadba

Telovadba oziroma gibanje je eden najboljših načinov za pospešitev delovanja metabolizma. Katera vadba pa je najprimernejša za to? Če je kardio telovadba predolga, to bolj duši metabolizem kot ga spodbuja. Ko prenehate s tako vadbo, telo preneha kuriti tudi kalorije. Če želite, da metabolizem pospešeno deluje še po vadbi, se odločite za metabolični trening. Ta oblika treninga ni primerna za začetnike, saj spada med napornejše. Lotite se je postopoma. gre za izjemno intenziven trening, sestavljen iz kompleksnih vaj (z utežmi, z lastno težo, kardio), med katerimi so kratki počitki. Ker vadimo v intervalih, tak trening imenujemo tudi visokointenzivni intervalni trening (HIIT). Poraba kalorij se lahko nadaljuje še 30 ur po takem treningu.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×