0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZmerna količina kofeina zmanjša verjetnost za nosečniški diabetes

Zmerna količina kofeina zmanjša verjetnost za nosečniški diabetes

MORDA VAS ZANIMA

Študija, ki je bila pred nedavnim objavljena v medicinski reviji JAMA Network Open, prinaša dobro novico za nosečnice, ki se težko odpovedo kavi. Raziskovalci so namreč odkrili, da lahko manjša/zmerna količina kofeina zmanjša verjetnost za t. i. gestacijski oziroma nosečniški diabetes.

- Oglas -

Največja priporočena količina med nosečnostjo običajno 200 mg dnevno

Pri tem je treba opozoriti, da je bila pozitivna korelacija odkrita samo pri količinah, ki ne presegajo splošnih priporočil, povezanih z uživanjem kofeina med nosečnostjo. Običajno se kot zgornja še varna meja navaja 200 mg kofeina dnevno. Gre za količino kofeina, ki ustreza približno dvema skodelicama kave. Večje količine kofeina torej ne pomenijo nujno dodatnega zmanjšanja verjetnosti za gestacijski diabetes, seveda pa lahko po drugi strani povečajo nevarnost za nemalo zapletov. Čezmerno uživanje kofeina med nosečnostjo lahko med drugim poveča verjetnost za spontani splav in za upočasnjeno rast ploda, kot so razkrile pretekle raziskave. Za večino nosečnic tako ni nujna popolna odpoved kofeinu, saj ima lahko kofein med nosečnostjo celo določene pozitivne učinke, vendar je pomembno, da pri tem upoštevate priporočila glede zgornje meje.

Analizirani podatki za približno 2500 nosečnic

Raziskovalci, ki so pripravili uvodoma omenjeno študijo o povezavi med uživanjem kofeina med nosečnostjo in gestacijskim diabetesom, so se do ugotovitev dokopali s pomočjo analize podatkov za 2529 nosečnic, ki so bili zbrani na 12 ameriških klinikah, in sicer med letoma 2009 in 2013. Tako med prvim obiskom kot med vsemi nadaljnjimi obiski so nosečnice poročale o tedenski količini zaužitih kofeinskih napitkov. Poleg kave so bili zajeti še energijski napitki, pravi čaji in sladke pijače z dodatkom kofeina. Dvakrat pa so bile izmerjene še količine kofeina v krvni plazmi nosečnic, in sicer v 10. in v 13. tednu nosečnosti.

Poleg vpliva na diabetes preučevana tudi morebitna povezava s hipertenzijo in preeklampsijo

Zbrani podatki o vnosu kofeina so bili primerjani s podatki o morebitnih zapletih oziroma zdravstvenih težavah nosečnic. Raziskovalci so se pri tem osredotočili predvsem na gestacijski diabetes, gestacijsko hipertenzijo (povišan krvni tlak) in na t. i. preeklampsijo, za katero sta poleg povišanega krvnega tlaka značilna še otekanje in prisotnost beljakovin v seču (proteinurija).

- Oglas -

Korelacija še posebej izrazita v drugem trimesečju nosečnosti

Primerjava podatkov je pokazala, da kofeinski napitki med 10. in 13. tednom nosečnosti niso imeli bistvenega vpliva na gestacijski diabetes. Analiza podatkov za drugo trimesečje pa je privedla do precej drugačnih zaključkov. Pri nosečnicah, ki so v drugem trimesečju uživale do 100 mg kofeina dnevno, je bila namreč zaznana precej manjša verjetnost za gestacijski diabetes. Verjetnost za diabetes med nosečnostjo je bila pri tej skupini manjša za kar 47 odstotkov. Omenjena količina kofeina ni imela pomembnejša vpliva na nevarnost za nosečniško hipertenzijo in preeklampsijo – niti pozitivnega niti negativnega.

Pomembno je upoštevati tako prednosti kot slabosti

Mogoče je sicer, da odkrita korelacija ni neposredno povezana s kofeinom, ampak z drugimi snovmi v kavi in čaju, na primer s fitokemikalijami, ki lahko ublažijo vnetja in zmanjšajo nevarnost za inzulinsko rezistenco, kar pomeni, da se zmanjša tudi tveganje za gestacijski diabetes. Raziskovalci, ki so pripravili študijo, obenem opozarjajo, da so pretekle študije pokazale, da so lahko tudi manjše količine kofeina med nosečnostjo povezane z določenimi tveganji. Odkrita je bila na primer korelacija med uživanjem kofeina med nosečnostjo ter manjšo porodno težo in višino otrok. Če pred zanositvijo niste pili kave, torej ni priporočljivo, da jo začnete piti zgolj zaradi pozitivne korelacije z zmanjšanim tveganjem za nosečniški diabetes. Toda če spadate med ljubitelje kave, si lahko po mnenju raziskovalcev brez slabe vesti tudi med nosečnostjo privoščite skodelico ali dve dnevno.

.

NAJNOVEJŠE