DomovZdravje & prehranaKaj je dobro vedeti o vašem metabolizmu?

Kaj je dobro vedeti o vašem metabolizmu?

Večina je mnenja, da imajo vsi mladostniki hiter metabolizem, od štiridesetega leta dalje, pa bi se ta naj upočasnil. Vendar pa to ne drži.

- Oglas -

Zato ne morete za nabiranje dodatnih par kilogramov po štiridesetem letu kriviti metabolizma. To pač pomeni, da delate stvari, ki vaš metabolizem upočasnjujejo. Zato je tukaj nekaj nasvetov in razlag, o delovanju metabolizma in kaj ga pospešuje oziroma upočasnjuje

Kaj vaš metabolizem upočasnjuje?

Sedenje: Manj kot se premikate, manj kalorij pokurite in rezultat tega je upočasnitev metabolizma.
Diete: S tem, ko zmanjšate vnos kalorij, se vaše telo upočasni, pri čemer pa vzdržuje količino maščob v telesu. Zato raje zmanjšajte vnos kalorij le za 250 so 300 kalorij dnevno in tako prelisišite telo.
Staranje: Staranje res nekoliko pripomore k bolj počasni prebavi. Vendar pa le za približno 1 procent na desetletje.

Kaj ne bo vplivalo na metabolizem?

Kofein: Kofein dvigne srčni utrip, s čimer pokurite dodatne kalorije. Vendar pa je ponavadi količina zaužitega kofeina tako manjhna, da ta nima drastičnega vpliva na metabolizem.

Kaj bo metabolizem pospešilo?

- Oglas -

Proteini: Proteini pomagajo pri dvigu mišične mase in več kot te mase imate, hitrejši je vaš metabolizem.
Prigrizki: S tem, ko vi jeste, poženete metabolizem, saj ga z grizenjem in žvečenjem zaposlite. Zato si raje privoščite več manjših obrokov skozi dan, kot pa dva večja.
Kardio vadba: S to vadbo boste pospešili srčni trip, ki bo pognal metabolizem.
Fitnes: Takšen način treniranja bo povečal mišično maso in za vsake pol kilograma mišične mase, ki si jo boste nabrali, boste pokurili dodatnih 50 kalorij na dan.

- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×