Ekologija & OkoljeJadrnica iz recikliranih plastenk bo preplula Pacifik

Jadrnica iz recikliranih plastenk bo preplula Pacifik

MORDA VAS ZANIMA

Jadrnica z simpatičnim imenom Plastiki je narejena iz 12.500 recikliranih plastenk, napolnjenih z ogljikovim dioksidom, njena naloga pa je, da prepluje Pacifik.

- Oglas -


Morda se to sliši dokaj ekstremen podvig, vendar pa ima to potovanje veliko večji namen, kot pa razkazovanje jadrnice iz plastenk.

O vodnih smetiščih smo že pisali pred časom, zato ste zvesti bralci verjetno seznanjeni s tem, kaj se dogaja sredi Pacifika. To veliko smetišče se nahaja v enem izmed petih večjih vrtincev, ki obstajako v oceanih po svetu. Obseg tega morskega smetišča pa je velikosti zvezne države Texsas v tem smetišču pa plava več milijonov kosov plastike.


Posadka jadrnice se je zato odločila, da bo poskusila vzbuditi pozornost glede težave, ki jo povzročajo milijoni plastenk v morju. Tako so naredili Plastiki, ki bo jadrala preko Pacifika in s tem osveščala ljudi glede recikliranja ter zmanjšanja potrošnje.


Ekipa ima namen prepluti pot od Sydneya (Avstralija) do San Francisca (ZDA) v približno treh mesecih, pot pa jih bo seveda vodila skozi to morsko smetišče. To pa ni glavni cilj, saj bodo jadrali tudi mimo ogroženih koralnih grebenov ter nizko ležečih otokov, katerim grozijo poplave zaradi povečanja nivoja morske gladine.

NAJNOVEJŠE