0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeZnani Slovenci na izmenjavi rabljenih oblačil

Znani Slovenci na izmenjavi rabljenih oblačil

MORDA VAS ZANIMA

Včeraj, je v Centru urbane kulture Šiška v Ljubljani potekala izmenjava oblačil Zmenek z drugo obleko, ki jo je pripravilo društvo Ekologi brez meja v sodelovanju s Kinom Šiška in portalom Bodi Eko. Izmenjava oblačil spada v serijo aktivnosti projekta Tovarna dela – Tekstil, s katerimi društvo želi zapečatiti vkoreninjene predsodke pred nošenjem rabljenih oblačil v Sloveniji in preprečevati nastajanje odpadkov. Na dogodek so organizatorji povabili tudi znane Slovenke in Slovence ter jih tako postavili pred drzen okoljski izziv.
Izmenjava Oblačil - Iva Krajnc

- Oglas -

Izmenjava Oblačil - Franci Kek
Izmenjave se je udeležilo 120 gostov, med drugim tudi Iva Krajnc in Nina Gazibara, ki so s svojim zgledom pomagali rušiti neutemeljene predsodke. Izmenjavo je moderirala Jasna Gabrič z Radia Aktual in je potekala po načelu prinesi 5 – odnesi 5, v obtoku pa so bila oblačila, obutev ter modni dodatki.

Izmenjava Oblačil - Nina Gazibara - Barbara Živčić

Izmenjava oblačil - Manja Plešnar in Jana Koteska »Na izmenjavah oblačil, ki jih po Sloveniji organiziramo Ekologi brez meja, se kaže izrazit predsodek proti temu, da bi nosili rabljena oblačila. Ta nekako nosijo škrlatno znamenje pomanjkanja, ljudje jih označujemo kot razcapana ali primerna za socialno ogrožene sloje. To je velika škoda, saj se s pravo kombinacijo taisti kosi lahko pokažejo v povsem novi in sveži luči,« je razložila vodja dogodka in modna oblikovalka Barbara Živčić in dodala: »Trudimo se, da bi tudi pri nas prišlo do miselnega preskoka – ta izmenjava je eden od kamenčkov, ki bodo dokazali, da je predsodek pred nošenjem rabljenih oblačil brezpredmeten in ga je možno premagati s pozitivnimi zgledi.«

- Oglas -

Izmenjava oblačil - Petra Matos

Društvo Ekologi brez meja je vsakemu udeležencu izmenjave ob oddaji oblačil podelilo Zeleni pečat, certifikat, s katerim so tudi formalno zapečatili svoje predsodke in postali ambasadorji nošenja rabljenih oblačil. Njihova naloga odslej je predvsem širiti zavest, da so rabljena oblačila lahko kakovostna, modna, predvsem pa okoljsko odgovorna odločitev, ki je hkrati tudi izziv za človekovo domišljijo.

V stilskem kotičku sta gostujoči modni navdušenki Manja Plešnar in Jana Koteska s portala Fashion.si udeležencem pomagali pri izbiri barv in kombinacij iz množice oblačil in modnih dodatkov, ter tako ustvarjali nove, sveže zgodbe. Dekleti sicer na fashion.si v rubriki Stilago –  sanjski stilist vsak teden s kratkimi videonasveti prikazujeta, kako se obleči za različne priložnosti.

»Za 1 tipično 200-gramsko majico iz bombaža porabimo več kot 2.700 litrov vode in 8 kilovatnih ur elektrike, vzgoja bombaža je vezana na ogromno porabo pesticidov, poleg tega pa v nepravičnih delovnih razmerjih za to dela ogromno otrok. To so dejstva, zaradi katerih z Manjo podpirava take projekte in predvsem nošenje rabljenih oblačil,« je povedala sodelavka fashion.si Jana Koteska.

V dveh urah so gostje na izmenjavo prinesli okoli 150 kilogramov oblačil, modnih dodatkov in obutve:  91 dolgih in kratkih majic, 68 puloverjev, 67 parov hlač, 30 srajc, 22 kril, 17 oblek, 11 kosov modnih dodatkov, 6 plaščev, 13 šalov, 10 jaken, 9 parov čevljev, 8 kap, 7 torbic, 2 korzeta in 1 kopalke. Na ta način so uspeli ohraniti 900.000 litrov vode, 6000 kWh električne energije in 1,5 kilograma pesticidov. Oblačila so ponovno vrnili v obtok in jim podaljšali življenjsko dobo.

- Oglas -

Foto: Tanja Ristič in Žiga Šmidovnik

.

NAJNOVEJŠE