Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Vrt & VrtnarjenjeJeseni je čas za organsko gnojenje

Jeseni je čas za organsko gnojenje

MORDA VAS ZANIMA

Jesen prinaša veliko veselja v spravilu pridelkov. Pomembno opravilo pred zimo je osvežitev in priprava tal. V zelenjavnem vrtu, sadovnjaku in vinogradu je tako skrb za zemljo najvažnejše opravilo, ki ga v tem času ne smemo zamuditi.

- Oglas -

Organsko gnojenje je vse bolj pomembno pri pripravi in preskrbi zdravih, živih in rodovitnih tal. Potrebno je razumeti, da se vsi bistveni procesi v vrtu dogajajo v tleh. Mogoče vas bo presenetilo, da pest zdravih vrtnih tal vsebuje toliko živih bitij kot je ljudi na zemlji. Organska masa v tej pesti predstavlja le manjši del skupne mase, je pa ključnega pomena za vsa živa bitja, ki se nahajajo v njej. Z dodajanjem povsem organskih gnojil ohranjamo zdrava, živa in rodovitna tla. Prav živi svet v tleh omogoča, da se organsko gnojilo naknadno razgrajuje v rastlinam dostopno obliko.

Jesensko gnojenje

Kakšno korist lahko pričakujemo

Z redno uporabo organskih gnojil se oblikujejo pore, ki  so pomembne pri preskrbi tal z vodo in zrakom, hkrati pa so to tudi skladišča hranil. Zaradi tega pravimo, da je površinski sloj tal do globine 20 do 30 cm aktivni, živi sloj in zahteva redno oskrbo oziroma dodajanje organskih gnojil. Organska komponenta v gnojilu izboljša lastnosti in zračnost tal, hkrati pa poveča tudi njihovo sposobnost za zadrževanje vode. Tako oskrbovana tla bodo v poletnih mesecih bistveno manj občutljiva za sušo in stresne razmere. Dodatek organske snovi peščenim tlom omogoči boljšo vodno kapaciteto, peščeni delci pa skupaj z organsko snovjo ustvarjajo grudičasti zlog. V glinenih ali bolj zbitih tleh z organskim gnojilom povečujemo medtalne prostore, skozi katere odteče del odvečne vode. Na ta način koreninam omogočimo dostop do kisika ter življenjski prostor za normalno rast in razvoj rastlin. Z dodajanjem se količina organske mase, humusa povečuje, hkrati so tla tudi bolj biološko aktivna, kar povečuje plodnost. Rastline, oskrbovane z organskimi gnojili, imajo zdrav in gosto razvejan koreninski sistem. Rezultati na poskusnih poljih so pokazali, da imajo rastline tudi več zdravih listov, so bolj odporne proti boleznim, povečana je tudi kakovost pridelka.

Jesensko gnojenjeKatero gnojilo izbrati

Vse več ljubiteljskih vrtnarjev se zaveda pomena organskega gnojenja, zato se odločajo za gnojenje s sodobnim dolgodelujočim organskim gnojilom v obliki pelet ali granul.
Ker pa niso vsa organska gnojila na trgu enako kakovostna, bodimo pri izboru previdni. Najprej preverimo, če je gnojilo dolgodelujoče in 100% organsko, brez mineralne komponente. Bistven je tudi velik delež suhe snovi in organske snovi, da ne bomo kupovali pretežno vode. Pa tudi, da ta delež ne varira, saj tako ne bomo vedeli, kolikšen del je gnojila v vreči, ki smo jo kupili, in kako ga primerno razporediti. Pametno je preveriti tudi, če je gnojilo termično obdelano, kar pomeni, da zaradi posebne toplotne obdelave ne vsebuje klic bolezni in semen plevelov. Z uporabo kakovostnega, povsem organskega gnojila lahko pridelamo dovolj zdrave hrane za domače potrebe, izboljšamo oziroma ohranjamo pa tudi kakovost bivalnega okolja.

Kje je organsko gnojilo najbolj uporabno

- Oglas -

Sodobno organsko gnojilo v obliki pelet ali granul uporabimo na zelenjavnem vrtu, kjer ga pred lopatenjem potresemo kar po površini tal. Uporabno je tudi pri jesenskem ali spomladanskem dognojevanju ali sajenju sadnega drevja. Ne pozabimo tudi na organsko gnojenje pri vinski trti. V jesenskem času ga opravimo od meseca oktobra naprej do obdobja pred sneženjem oz. globokim zmrzovanjem tal.

Davor Špehar
Strokovnjak Kluba Gaia

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×