DomovVrt & VrtnarjenjeKako živalim preprečimo dostop do komposta?

Kako živalim preprečimo dostop do komposta?

Kompost lahko velikokrat privabi razne živali, nekatere med njimi tudi tam niso najbolj zaželjene, vendar pa obstajajo načini kako preprečiti nezaželenim gostom dostop.

- Oglas -


Najbolj pomembno je, da na kompost ne mečete mesa, kosti, rib, maščobe ter mlečnih izdelkov. Ne le, da so takšni ostanki škodljivi za kompost (preberite tudi članek Česa ne smemo kompostirati), poleg tega bo njihov vonj definitivno privabil živali. Če pa slučajno brez tega res ne gre, pa je priporočljivo, da kuhinjske odpadke zmešate z zemljo ali pepelom preden jih vržete na kompost.

Prav tako bo proti nezaželenim živalim pomagalo, da delate kompost v zabojniku, ki je odporen proti škodljivcem. Kompostni mešalci so v zadnjem času postali namreč izredno priljubljeni, saj premešajo in prezračijo kompost, kar je odlično, saj bo vaš kompost še toliko bolj hranljiv, poleg tega pa ti mešalci tudi odvračajo živali od komposta.

Kompost pa lahko imate tudi v zaprtem prostoru, vendar pa morate pri tem ‘dodati’ samemu kompostu črve, ki bodo opravljaji delo, ki bi ga drugače opravil zrak. Tako boste lahko na kompost vseeno metali tudi kuhinjske ostanke, pri tem paa vam ne bo potrebno skrbeti za vsiljivce.

- Oglas -

Vsekakor pa v veliko primerih pomaga tudi strateško nameščena ograda, ki bi morala zadostovati, da se večje živali ne bodo zadrževale v vrtu.

- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×