[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeČesa ne smemo kompostirati

Česa ne smemo kompostirati

MORDA VAS ZANIMA

Tokrat smo za vas poiskali in opisali 8 stvari, ki jih imate verjetno doma ali v okolici hiše prav vsi, ki se ukvarjate z vrtnarjenjem in kuhanjem in ki jih nikakor ne smete kompostirati …

  1. Listi ter veje črnega oreha –  črni oreh sprošča substance, katere so potencialno lahko škodlive rastlinam, prav tako pa lahko te substance sprosti po kompostu, česar pa ne želite.
  2. Premog ter pepel, ki ostane od oglja – tovarne dodajo oglju vrsto kemikalij, katere sprožijo hitri vžig, zato tega ni pametno dajati na kompost.
  3. Mlečni proizvodi – ti proizvodi so hitro kvarljivi, in lahko povzročijo neprijetne vonjave, s tem pa privabljajo različne živali.
  4. Bolne rastline, oz. rastline katerih ste se znebili zaradi zajedalcev – zajedalci so velikokrat trdovratni in lahko škodujejo celemu kompostu, če odvržete takšno rastlino na kompostni kup.
  5. Maščobe – prav tako kot mlečni proizvodi oddajajo neprijetne vonje in provabljajo živali.
  6. Kosti – tudi tu nastane problem zaradi vonjav, saj se prehitro pokvarijo.
  7. Izločki domačih živali – lahko vsebujejo parazite, bakterije, viruse,… nekateri med njimi se lahko prenesejo na vaše rastline.
  8. Ostanki z vrta, ki so prepojeni z kemikalijami/ pesticidi – če želimo postati “eko“ potem je dobro, da zmanjšamo uporabo pesticidov na vrtu. Prav tako ni slabo, če se izogibamo takšnim stvarem, ko se ukvarjamo s kompostiranjem, saj se vse na koncu prenese nazaj v rastline. Kompost je konec koncev odvisen od organizmov, bakterij in črvov, ki razkrajajo kompost. Strupi pa lahko te organizme uničijo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×