Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Dom & energijaGeotermalno ogrevanje in toplotne črpalke

Geotermalno ogrevanje in toplotne črpalke

MORDA VAS ZANIMA

Geotermalno ogrevanje drastično zmanjša izpuste CO2 v ozračje. Takšno ogrevanje uporablja zemljo kot vir energije, saj ima zemlja nekaj metrov pod površjem konstantno temperaturo – pozimi je zemlja na tej globini bolj topla od ozračja, poleti pa hladnejša.

- Oglas -

Tako se preko cevi, ki jih položimo pod zemljo, toplota zemlje prenaša v prostor. Ko je ta enkrat v prostoru, se zbere v  zbiralniku, preko katerega se porazdeli s pomočjo sistema za porazdelitev zraka po hiši. V nadaljevanju bomo poskušali opisati pozitivne in negativne razloge za ogrevanje te vrste.

Postavitev toplotne črpalke

Vse te cevi, ki so napeljane pod zemljo niso izdelane na enak način. To pa pomeni, da vsi sistemi ne nudijo enakega izkoristka energije oz. toplote. Pri nekaterih ceveh je problem tudi z vzdrževanjem ter njihovim vplivom na okolje.

Pri sami inštalaciji se uporablja več načinov polaganja teh cevi. (horizontalne zanke, vertikalne zanke in za jezera in ribnike odprte zanke). Najbolj pogosta sta vertikalni in horizontalni način polaganja cevi.

  • vertikalne se ponavadi uporablja, ko imamo stisko s prostorom (v mestih). Sama inštalacija pomeni, da je potrebno izvrtati globoke luknje, v katere namestimo geotermalne cevi. Glede na globino teh lukenj pa je potrebno paziti, da je kontaminiramo podtalnice.
  • Horizontalna razporeditev cevi je, če jih postavimo pravilno, okolju prijaznejše.
  • Sistem cevi za ribnike ali jezera je potrebno potopiti na dno jezera ali ribnika, kar pa lahko potencialno onesnaži vodni ekosistem ter okolico.

Toplotne črpalke in geotermalno ogrevanje

Prednosti za okolje

- Oglas -

Če je inštalacija geotermalne črpalke ali toplotne črpalke bila izvedena pravilno, potem ima veliko pozitivnih strani. Glede na to, da s takšnim ogrevanjem toplota preide iz zemlje, se zmanjša poraba električne energije. S tem pa se zmanjša tudi učinek tople grede, zaradi manjše vrednosti izpustov. To pa pomeni prihranek tudi na fosilnih gorivih ter samem prevozu le-teh v elektrarne ter manjšo vrednost izliva nafte v morje.

Geotermalne črpalke ohranjajo tudi določeno pozitivno vrednost vlage v prostoru ter glede na to, da ne jemlejo zraka od zunaj, se s tem zmanjša tudi nevarnost za ljudi, kateri trpijo za alergijami.

Ekonomske prednosti

Stroški same inštalacije so seveda dražji (odvisno od ponudnika storitev), vendar pa je to dolgoročna naložba, saj lahko s takšnimi črpalkami letno prihranite od 30 do kar 70% pri računu za ogrevanje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×