Ekologija & OkoljeModa in ekologija

Moda in ekologija

MORDA VAS ZANIMA

Modni trendi se spreminjajo zelo hitro, samo materiali nekako ostajajo vedno isti.
Novo revolucijo je začel bambus …

- Oglas -

Zadnje čase so na trgu najbolj botrovali materiali izdelani iz raznih vrst mešanic umetnih poliestrov ipd. Ti materiali so najcenejši, ker gre za umetna vlakna, katere je veliko lažje proizvesti. Zaradi nizke cene, so med modnimi privrženci tudi najbolj zaslovele.

Ti umetni materiali pa za naše zdravje niso najbolj primerne. Zaradi umetnih materialov lahko dobimo razne izpuščaje in srbečice, ker naša koža ne diha. Posebno neugodni so umetni materiali za spodnje perilo, ki je največkrat krivec za ženska nožnična vnetja. Naše omare pa so od časa do časa polnile tudi oblačila iz naravnih materialov, kot sta na prvem mestu bombaž in modal, poleti pa tudi lan. Naravni materiali so poskrbeli, da je naša koža prijetno dihala ter človeško vlago vpijala.

Problem pri bombažu pa je, da za njegovo rast uporabljajo preko 1.800 vrst pesticidov in umetnih gnojil, kar seveda v določeni meri tudi vsebuje bombaž katerega nosimo. Bombaž se je najbolje našel v spodnjem perilu in kakšnih preprostih zgornjih majicah. Danes na našem trgu zasledimo tudi ekološki bombaž, katerega pridelujejo brez pesticidov. Torej bi bil bombaž najboljša rešitev.


Novo revolucijo pa je začel bambus. Ali že poznate otroške plenice iz bambusa, nogavice in spodnje perilo? Bambus se je v svetu zelo dobro prijel tržišča in se še bolj uveljavlja. Je bolj mehak na otip kot bombaž. Bambus štejemo v travnate vrste, saj raste kot trava in ne drevo. Je najhitreje rastoča rastlina na svetu, katera za svojo rast ne potrebuje umetnih gnojil. Snov katero vsebuje bambus so znanstveniki poimenovali bamboo-kun, katera bambusu pomaga ščiti pred škodljivci in zajedalci, tako da ne potrebuje pesticidov. Bambus je torej ekološki, prav tako oblačila ki jih nosimo.

- Oglas -

Lansko leto smo prvič na našem tržišču zasledili ekološko perilo izdelano iz bambusa Slovenskega proizvajalca, podjetja ZUJA. Perilo ni barvano in ga dobite v njegovi naravni bež barvi. Za nameček ima bambus tudi naravne funkcije. Posebej je primerno za alergike in ženske, saj je antibakterijski in sterilen. Redno nošenje perila izdelanega iz bambusa pa ženskam pripomore k manjšemu številu nožničnih vnetij. Po bambusu radi posegajo tudi športniki in poslovneži, saj je termo regulator, kar pripomore, da vas poleti hladi, pozimi pa greje. Torej imamo sedaj »eko« material bambus, ki je prijetnejši od bombaža z naravnimi funkcijami. Kaj več torej še potrebujemo?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×