Dom & EnergijaZalivanje zelenice

Zalivanje zelenice

MORDA VAS ZANIMA

Začela se je sezona, ko je treba sosedu pokazati, da je “trava na naši strani bolj zelena kot na njegovi”. Za tak podvig pa je treba  seveda za travo dobro poskrbeti, da izgleda kar najbolje skozi vroče poletne dni.

Večja poraba vode za zalivanje

- Oglas -

To pa terja tudi davek, ki se odraža na do 50% večji porabi vode skozi sezono zalivanja zelenic.

Nekateri imamo napačno predstavo, da je travo potrebno namakati. Vendar je dovolj, da travo že samo zalijemo. Z samim namakanjem trave škodujemo korenimam, da bi zrasle globlje v zemljo s čimer lahko preprečimo možnost osušitve ter razne bolezni trave.

Ravnajmo varčno

Bolje je, da si omislimo sistem ‘podzemnih’ škropilcev, ki jih lahko nastavimo, da nam samodejno zalivajo travo tam, kjer je potrebno in ne gre zato preveč vode v nič. Glede na to, da so ti škropilci pod površjem, je dovolj, da travo zalijemo nekajkrat tedensko, saj se v zemlji zadrži več vlage, kot pa na površju.

Če nimate namena kupiti takšnega sistema, pa je dobro, da preden zalijete travo, pregledate vlago zemlje. Najbolje je to storiti tako, da se sprehodite po travi in če vidite odtise podplatov v travi, pomeni, da je travo potrebno zaliti.

Če dežuje, zalivanje velikokrat ni potrebno

- Oglas -

Prav tako vam trave ni potrebno zalivati, če je dalj časa deževalo, saj se je vlaga ohranila v zemlji.

Seveda je najboljši čas za zalivanje vrta zgodaj zjutraj (do najkasneje 10 ure dopoldan) ali zvečer (od 18 ure naprej) , saj s tem zmanjšamo vrednost izhlapevanja. Vseeno pa strokovnjaki priporočajo, zalivanje trave zgodaj zjutraj (od 5 do 9 ure), saj lahko večerno zalivanje povzroči razne bolezni trave, saj vlaga ne izhlapi in se zato naredijo popolni pogoji za razvoj travnih bolezni. Tako bo zemlja vlažna dalj časa, vi pa boste pripomogli k varčevanju z vodo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×