0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaPoskrbimo za manjšo porabo vode

Poskrbimo za manjšo porabo vode

MORDA VAS ZANIMA

Z zmanjševanjem porabe vode ne prihranimo samo pri računih. Posredno namreč zmanjšamo porabo električne energije, predvsem pa prispevamo k ohranjanju okolja in omlitvi posledic podnebnih sprememb.

- Oglas -

Poraba vode se je v zadnjem stoletju povečala za več kot šestkrat. Ob tem se velja zavedati, da čisti vodni viri niso neusahljivi in da lahko k varčnemu in bolj odgovornemu ravnanju z vodo prispevamo tudi sami. Predstavljamo vam nekaj nasvetov, s katerimi lahko na enostaven način zmanjšamo količino porabljene vode in tako prispevamo k odgovornemu odnosu do okolja.

Poraba vode in varčevanje

Varčevanje z vodo v gospodinjstvu

Preverimo, če pipe v našem domu puščajo. Iz pipe, iz katere kapne samo ena kapljica na minuto, namreč dnevno izgubimo do 50 litrov vode. Pozorni bodimo tudi, da pipe zapiramo – med umivanjem rok, ščetkanjem zob in britjem ni potrebe, da voda neprestano teče. Iz odprte pipe lahko na minuto namreč steče do 20 litrov vode.

- Oglas -

Na porabo vode bodimo pozorni tudi med tuširanjem. Takrat namreč v povprečju porabimo kar 140 litrov vode, zato velja, če je le mogoče, čas tuširanja nekoliko skrajšati. Tuširanje pa je v primerjavi s kopanjem v kadi kljub vsemu boljša odločitev, saj za kopanje namreč porabimo kar dvakrat več vode.

Preverite tudi, če splakovalnik v stranišču pušča – po statistiki naj bi namreč puščala kar petina splakovalnikov, ne da bi se tega sploh zavedali. Tudi tako se namreč voda porablja po nepotrebnem.

Posodo v pomivalnem stroju operite, ko je ta poln, istega pravila pa se držite tudi pri pranju perila v pralnem stroju. Če se odločate za nakup novih strojev, pa je bolje izbrati takšne iz varčnega razreda.

Pozorni bodimo tudi pri gospodinjskih opravilih v kuhinji. Pri ročnem pomivanju med miljenjem posode zapirajmo pipo, zelenjavo in sadje pa perimo v skledi z vodo in ne pod tekočo vodo. Za hlajenje pijače ali odmrzovanje hrane ne uporabljajmo tekoče vode in premislimo, ali za pitje vedno potrebujemo drug kozarec, ali pa lahko večkrat uporabimo istega.

- Oglas -

Tudi pri opravilih v okolici hiše smo lahko pozorni na porabo vode. Za zalivanje vrtov in balkonskega cvetja uporabljajmo deževnico ali pa prihranimo vodo, s katero smo oprali sadje in zelenjavo. Na vrtu skupaj posadimo rastline, ki imajo podobne potrebe po zalivanju, dvorišča pa ne čistimo z vodo, ampak ga raje temeljito pometimo.

NAJNOVEJŠE