Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Zdravje & prehranaŠčepec začimb za zdravje

Ščepec začimb za zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Začimbe so za zdravje izjemno koristne in lahko pripomorejo k izboljšanju mnogih bolezenskih stanj. Uporaba začimb datira več tisočletij v zgodovino, zapise o terapevtski uporabi začimb je na primer moč najti v sanskritu in antičnih besedilih kitajske tradicionalne medicine. Med najstarejše začimbe, ki smo jih začeli uporabljati ljudje, denimo sodita kurkuma in cimet.

- Oglas -

Začimbe izvirajo iz južne in jugovzhodne Azije, okrog leta 2600 pr.n.št. pa so jih od tam začeli izvažati v Sirijo, Egipt in Mediteran. Med mnogimi antičnimi civilizacijami so bile izjemno cenjene. Egipčani so cimet denimo uporabljali za mumificiranje in ga celo dajali v grobnice za posmrtno življenje faraonov. Cimet so uporabljali tudi na Kitajskem, po nekaterih zapisih že celo 3000 let pr.n.št., začimbe pa so za prestižno dobrino veljale tudi pri Rimljanih, ki so z njimi odišavljali palače in svetišča.

Začimbe za zdravje

V stoletjih po odkritju Amerike sta se gojenje in uporaba začimb razširili po vsem svetu, danes pa postajajo tudi vse bolj cenjene zaradi njihovih številnih zdravilnih učinkovin. Med začimbe z ugodnimi učinki na zdravje sodijo tudi cimet, poper, mediteranske začimbe in kurkuma.

Cimet

Eksotična, dišeča začimba, ki jo pridobivajo iz skorje cimetovca, naj bi po rezultatih raziskav spodbujala presnovo, zniževala raven sladkorja v krvi in omogočala lažjo razgradnjo ogljikovih hidratov. Poleg tega uživanje cimeta znižuje količino nevarnega LDL holesterola ter ščiti pred boleznimi srca in ožilja. Cimet slovi tudi po svojem protibakterijskem in protivnetnem delovanju.

Poper

- Oglas -

Številne koristne učinke prinaša tudi uživanje črnega popra. Njegova zdravilna snov je piperin, ki popru daje tudi značilen pekoč okus. Piperin naj bi pred poškodbami varoval možganske celice, strokovnjaki pa uživanje popra priporočajo še za spodbujanje prebave. Ugodno naj bi deloval tudi pri razgradnji in presnovi maščob.

Origano, rožmarin in timijan

Značilne mediteranske začimbe slovijo po svoji visoki vsebnosti antioksidantov. Rožmarin denimo vsebuje rožmarinsko kislino, ki je eden najmočnejših antioksidantov na svetu. Omenjene začimbe iz telesa tako čistijo strupe in se borijo proti različnim vnetjem.

Kurkuma

Kurkuma, stalnica indijske kuhinje, se že tisočletja uporablja za čiščenje telesa, preprečevanje in pomoč pri težavah s kožo, pa tudi lasmi in nohti. Vsebuje zdravilno snov kurkumin, ki slovi po tem, da stimulira odstranjevanje toksinov. Kurkuma je tudi odličen vir železa, vitamina B6 in kalija. Je močan antioksidant, izboljšuje pa tudi delovanje jeter, čisti kri in prebavila in varuje črevesje.

Omenjene začimbe seveda niso edine, ki blagodejo učinkujejo na naš organizem. Tudi številne druge bodo poskrbele za boljše zdravje in počutje. Poskrbimo, da bodo začimbe pogosto polnile naš jedilnik!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×