Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
StrokovnjakiDamjana Benec, vrtZalivanje vrta z deževnico

Zalivanje vrta z deževnico

MORDA VAS ZANIMA

Za zalivanje vrta smo razmišljali, da bi zbirali deževnico, ki priteče po bakrenih žlebovih. Sedaj se namreč bojimo, da bo voda vsebovala težke kovine, zaradi česar bi postala škodljiva za povrtnine in s tem posledično tudi za nas. Zanima nas tudi, kakšen mora biti zbiralnik za to deževnico.
Borut iz Semiča

- Oglas -

Zbiralnik deževnicePozdravljamo vašo idejo, da bi z deževnico zalivali vrt. V poletnem času so zaradi klimatskih sprememb padavine neenakomerno porazdeljene in skorajda se ne moremo več izogniti občasnemu ali konstantnemu zalivanju vrta. Tudi da je deževnica najcenejša možnost pridobivanja vode, ni zanemarljivo. Za zbiranje vode so najugodnejše gladke površine, kot so skrilavci, glineni strešniki ali gladke umetne snovi. Manj primerne pa so strehe pokrite z grobimi betonskimi strešniki in podobnim, saj se v takih strehah zadržuje prah in drugi manjši delci. V zbiralnih sistemih deževnice, ki je namenjena za zalivanje vrta, je v žleb, ki vodi s strehe, priporočljivo namestiti dva filtra. Prvi, ki je podoben navadnemu situ, je namenjen ustavljanju večjih delcev (listje, vejice …) in je nameščen v žlebu. Drugi filter je nameščen pred vstopom v zbiralnik vode ‒ ta ustavlja manjše delce, ki ne sodijo v zbiralnik.

Na tržišču je veliko nadzemnih zbiralnikov ali takih, ki jih vkopljemo v zemljo. Nadzemni so nekateri tudi prav lepih oblik, ki so tudi estetski dodatek hiši. Zbiralniku lahko vgradimo vrtno pretočno črpalko ali potopno črpalko s tlačnim stikalom. Zbiralnikov in zbiralnih sistemov je na tržišču kar nekaj, izbrati moramo primernega velikosti vrta in morebitnemu širšemu namenu rabe deževnice (za pranje perila, sanitarno vodo Nadzemnega je potrebno čez zimo izprazniti. Prav tako podzemnega, če ni vkopan v globini, kjer ne zmrzuje.

Če nameščamo preproste posode za kratko hranjenje deževnice, ki bo namenjene samo zalivanju vrta, vseeno imejmo vsaj neko zaščito, ki bo preprečevala prehod večjim delcem in padce različnim živalim v vodo in posledično njihovo utopitev. Tu mislimo prav na vse živali ‒ od večjih do manjših, čebele, miši …
Glede bakrenih žlebov pa menimo, da je vaša skrb odveč, saj je baker široko uporabljen material, ki ga najdemo tudi v vodovodni napeljavi, nekaterih kuhinjskih posodah in kakšnemu jedilnemu priboru.

Lep pozdrav,

- Oglas -

Imate tudi vi kakšno vprašanje? Vprašajte naše strokovnjake.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×