0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

StrokovnjakiDamjana Benec, vrtZalivanje vrta z deževnico

Zalivanje vrta z deževnico

MORDA VAS ZANIMA

Za zalivanje vrta smo razmišljali, da bi zbirali deževnico, ki priteče po bakrenih žlebovih. Sedaj se namreč bojimo, da bo voda vsebovala težke kovine, zaradi česar bi postala škodljiva za povrtnine in s tem posledično tudi za nas. Zanima nas tudi, kakšen mora biti zbiralnik za to deževnico.
Borut iz Semiča

- Oglas -

Zbiralnik deževnicePozdravljamo vašo idejo, da bi z deževnico zalivali vrt. V poletnem času so zaradi klimatskih sprememb padavine neenakomerno porazdeljene in skorajda se ne moremo več izogniti občasnemu ali konstantnemu zalivanju vrta. Tudi da je deževnica najcenejša možnost pridobivanja vode, ni zanemarljivo. Za zbiranje vode so najugodnejše gladke površine, kot so skrilavci, glineni strešniki ali gladke umetne snovi. Manj primerne pa so strehe pokrite z grobimi betonskimi strešniki in podobnim, saj se v takih strehah zadržuje prah in drugi manjši delci. V zbiralnih sistemih deževnice, ki je namenjena za zalivanje vrta, je v žleb, ki vodi s strehe, priporočljivo namestiti dva filtra. Prvi, ki je podoben navadnemu situ, je namenjen ustavljanju večjih delcev (listje, vejice …) in je nameščen v žlebu. Drugi filter je nameščen pred vstopom v zbiralnik vode ‒ ta ustavlja manjše delce, ki ne sodijo v zbiralnik.

Na tržišču je veliko nadzemnih zbiralnikov ali takih, ki jih vkopljemo v zemljo. Nadzemni so nekateri tudi prav lepih oblik, ki so tudi estetski dodatek hiši. Zbiralniku lahko vgradimo vrtno pretočno črpalko ali potopno črpalko s tlačnim stikalom. Zbiralnikov in zbiralnih sistemov je na tržišču kar nekaj, izbrati moramo primernega velikosti vrta in morebitnemu širšemu namenu rabe deževnice (za pranje perila, sanitarno vodo Nadzemnega je potrebno čez zimo izprazniti. Prav tako podzemnega, če ni vkopan v globini, kjer ne zmrzuje.

Če nameščamo preproste posode za kratko hranjenje deževnice, ki bo namenjene samo zalivanju vrta, vseeno imejmo vsaj neko zaščito, ki bo preprečevala prehod večjim delcem in padce različnim živalim v vodo in posledično njihovo utopitev. Tu mislimo prav na vse živali ‒ od večjih do manjših, čebele, miši …
Glede bakrenih žlebov pa menimo, da je vaša skrb odveč, saj je baker široko uporabljen material, ki ga najdemo tudi v vodovodni napeljavi, nekaterih kuhinjskih posodah in kakšnemu jedilnemu priboru.

- Oglas -

Lep pozdrav,

Imate tudi vi kakšno vprašanje? Vprašajte naše strokovnjake.

.

NAJNOVEJŠE