Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
StrokovnjakiDamjana Benec, vrtŠkropljenje sadnega drevja

Škropljenje sadnega drevja

MORDA VAS ZANIMA

Doma imam manjši vrt, na katerem imam zasajenega nekaj sadnega drevja. Sadnega drevja ne škropim, saj se poskušam držati načel ekološkega kmetovanja. Pri drugih opazujem, da nekateri uporabljajo lepljive plošče. Bi mi lahko prosim napisali nekaj o tem.
Irena G., Prestranek

- Oglas -

Jablana

Pri obrambi dreves pred škodljivci imamo na voljo res več možnosti. Delno ubranimo napade insektov tudi z mehanskimi pripomočki. V zadnjih letih so res v širši uporabi rumene lepljive plošče, poznamo pa tudi bele lepljive plošče in lepljivi trak. Glavna razlika med ploščami in trakom je v tem, katerim žuželkam preprečuje dostop. Tako je lepljivi trak namenjen zaščiti pred škodljivci, ki se selijo z drevesa na drevo, saj jim preprečuje prehod po deblu navzgor. Tako se učinkovito ubranimo pred listnimi ušmi, gosenicami, mravljami. Da se ubranimo pred slednjimi, je najbolje, da takoj po obrezovanju sadnega drevja, kakšnih 20 cm od tal nalepimo na deblo lepljivi trak. Prek leta samo še skrbimo, da ne bo prenapolnjen s škodljivci. Takoj ko jih je na njem toliko, da bi mravlje prek njih prišle na drevo, trak zamenjamo z novim.
Proti škodljivcem, ki na drevo priletijo, pa se lahko spoprimemo s pomočjo lepljivih plošč. Te so ‒ glede na škodljivca in barvo, ki ga privlači ‒ različno obarvane. Bele lepljive plošče uporabljamo za zatiranje češpljeve in jabolčne grizlice. Obe grizlici sta nevarni med cvetenjem, saj samice odlagajo svoja jajčeca na čašne liste. Da bi škodljivce polovili pravočasno, moramo lepljive plošče obesiti v krošnjo dreves dva tedna pred cvetenjem. Ko se pričnejo cvetovi odpirati, plošče poberemo, da se nanje ne bi lovile čebele. Po cvetenju pa na drevesne veje obesimo rumene lepljive plošče. Nanje se bodo lovile listne uši, resokrilci, češnjeve in običajne muhe.

Lep pozdrav,

Imate tudi vi kakšno vprašanje? Vprašajte naše strokovnjake.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×