Čičerika – zdrava in okusna stročnica

    Čičerika je z bogato hranilno vrednostjo, velikim energetskim potencialom in preprostostjo priprave več kot popoln nadomestek mesa. Ravno zato je čičerika nadvse priporočana hrana na jedilniku vegetarijancev in veganov.

    Čičerika
    Če vas rado napenja, kuhajte čičeriko skupaj z algo kombu.

    Čičerika in zdravilne lastnosti

    S 25-odstotno vsebnostjo beljakovin, med njimi lizina in treonina, 60 odstotki ogljikovih hidratov, s koristnimi maščobami (4,5 odstotka) in bogastvom vitaminov ter mineralov vam s čičeriko na jedilniku ni potrebno dodajati nobenih drugih hranil. Porcija čičerike bo vaše telo obogatila z vitamini A , B1, B2, B3, C, D, E ter z železom, fosforjem, cinkom, manganom, kalijem, kalcijem in magnezijem. Po zaslugi prehranskih vlaknin pospešuje prebavo in veže strupe iz črevesja. Poleg tega čičerika pomaga odvajati odvečno vodo iz telesa, s čimer poskrbi za optimalno delovanje ledvic. Glikemični indeks čičerike se giblje med 28 in 32, zato je uživanje čičerike priporočljivo tudi za sladkorne bolnike. V skladu z rezultati nekaterih raziskav celo preprečuje razvoj sladkorne bolezni. Uživanje čičerike naj bi bilo koristno tudi pri preprečevanju razvoja bolezni srca in ožilja. Z rednim uživanjem nižamo raven ‘slabega’ holesterola v telesu.

    Oblike čičerike

    Čičeriko lahko uživamo v obliki kalčkov, kot ostale stročnice ali v obliki čičerikine moke. Najdemo jo v številnih zdravih receptih za čičeriko. Pri uživanju kalčkov moramo biti previdni, saj so kalčki sicer bogato hranilo, a jih je (tako kot semena) potrebno pred zaužitjem kuhati, ker vsebujejo toksine. Tako kot druge stročnice tudi čičeriko v semenu pred pripravo namočimo. Oprano čičeriko damo v večji lonec, dodamo vodo in namakamo približno 6 ur. Po 6 urah odlijemo staro vodo in dodamo novo, nato pa namakamo semena še 6 ur. Nato jo znova precedimo, operemo in kuhamo 1 uro. Vode, v kateri se kuha čičerika, ne solimo. Čičerikina moka je dobra novica za vse, ki se morate držati brezglutenske diete, ter za vse, ki se želite prehranjevati bolj zdravo. Čičerika namreč uspešno nadomesti zdravju škodljivo belo moko tako pri peki peciva kot tudi pri paniranju, zgoščevanju omak in podobnih kuharskih postopkih. Ena najbolj znanih jedi iz čičerike je namaz, imenovan humus.

    PREBERITE TUDI:  Pakirana solata lahko predstavlja nevarnost za okužbo s salmonelo
    Čičerikini kalčki
    Čičerkini kalčki so sicer bogato hranilo, ki je lažje prebavljivo kot čičerikina semena, a jih je (tako kot semena) potrebno pred zaužitjem kuhati, saj vsebujejo toksine.

    Čičerika je zelo nasitna, zato jo v svoji prehrani radi uporabljajo vegetarijanci in vegani. Čičerika je zelo dobrodošla v prehrani rekreativcev in športnikov, ki pred večjimi napori z obrokom iz nje preskrbijo telo s številnimi pomembnimi snovmi in mu ponudijo izvrsten bogat vir dolgotrajne energije. Na prodajnih policah jo boste našli v obliki suhih semen ali v konzervah (enako kot fižol). Poleg navadne bele čičerike je na prodajnih policah moč najti tudi črno, ki se ponaša s podobnimi koristnimi značilnostmi kot njena svetlejša sorodnica. S čičeriko si lahko pomagate vsi, ki se želite znebiti odvečne telesne teže, saj je odličen pripomoček pri hujšanju, hkrati pa vam ponudi dovolj nujno potrebnih hranilnih snovi.

    Hranilna vrednost 100 g čičerike

    164 kalorij
    3 g maščobe
    0 g holesterola
    7 mg natrija
    27 g OH
    8 g vlaknin
    9 g beljakovin
    1 odstotek vitamina A
    2 odstotka vitamina C
    5 odstotkov kalcija
    16 odstotkov železa

    Spodaj so nekateri okusni in posebni recepti za jedi iz čičerike:

    Humus

    HumusSestavine:

    • 1/2 kg kuhane čičerike
    • 2 stroka česna ali enaka količina mletega česna
    • 1 1/2 žličke soli
    • 5 žlic sveže iztisnjenega limoninega soka
    • 1/4 skodelice vode
    • 1/3 skodelice tahinija
    • 1/4 skodelice deviškega oljčnega olja

    Navodila za pripravo:
    Čičeriko, česen in sol zmeljite v gladko maso. Dajte v skledo, dodajte limonin sok in vodo. Dodajte tahini. Prelijte z olivnim oljem. Dobro premešajte. Humus je še posebej okusen, če ga uživate kot namaz na nekvašenem kruhu.

    Čičerikini polpeti

    Čičerikini polpeti iz čičerikeSestavine:

    • 1 čebula
    • 350 g čičerike
    • 1 strok česna
    • 1 šopek petršilja
    • 2 žlici krompirjevega škroba

    Namočeno čičeriko skupaj s česnom in čebulo kuhamo približno 1 uro, nato jo odcedimo in posolimo. Sesekljamo v sekljalniku ali dobro zmečkamo s kuhalnico. Dodamo nasekljan petršilj in krompirjev škrob. Oblikujemo polpete. Polpete popečemo na vročem olju (približno minuto in pol na vsaki strani, če so polpeti tanki).

    PREBERITE TUDI:  Stročnice so lahko nadomestilo za meso

    Khandvi

    (Pikantni zvitki iz čičerikine moke in jogurta)

    KhandviSestavine:

    • 1 ali 2 drobno sesekljana sveža čilija
    • 1 žlička nastrganega svežega ingverja
    • 700 ml navadnega jogurta
    • 100 g čičerikine moke
    • ¾ žličke kurkume
    • 1 žlička soli
    • 3 žlice ghija
    • 1 žlička črnih gorčičnih semen
    • ½ žličke asafetide
    • 3 žlice nastrganega ali 4 žlice posušenega kokosa
    • 3 žlice sesekljanih svežih koriandrovih listov

    Sveže čilije in nastrgan ingver zmečkamo v pasto. V kozici zmešamo jogurt, čičerikino moko, čilijevo pasto, kurkumo in sol ter zavremo. Ogenj zmanjšamo na srednje močno ter zmes med mešanjem kuhamo 10–15 minut, dokler se ne zgosti in ne odstopi od kozice. Pazimo, da se med kuhanjem ne oblikujejo kepice.
    Zajamemo nekaj žlic zgoščene mešanice in jo z lopatico čim bolj na tanko in enakomerno razmažemo po čisti, gladki delovni površini, ne da bo za to porabili preveč časa. Postopek ponavljamo, dokler vsega testa ne razmažemo v velik kvadrat ali pravokotnik. V nekaj minutah se bo testo strdilo. Narežemo ga na približno 2,5 cm široke trakove. Vsak kos zvijemo, zvitke naložimo na pladenj in damo na stran. V kozici razgrejemo ghi in pražimo gorčična semena, dokler ne nehajo pokati. Dodamo asafetido, počakamo nekaj sekund in dodamo še nastrgan kokos. Nekaj sekund med mešanjem pražimo, potem pa pražene začimbe potresemo po zvitkih. Po vrhu potresemo sesekljane koriandrove liste. Khandvije postrežemo vroče ali tople.

    Hladna čičerikina juha

    Iz čičerike si lahko pripravite tudi hladno čičerikino juho.

    Sestavine:

    • 2 na kocke narezana paradižnika
    • 200 g kuhane čičerike
    • 1 steblo zelene
    • 1 kumara
    • 1 čebula
    • 1/2 rdeče čebule
    • svež peteršilj
    • ½ rdeče paprike
    • ½ rumene paprike
    • sok iz polovice limone
    • 1 nasekljan strok česna
    • 1/2 paradižnikovega soka
    • sol in poper po okusu
    • 1 žlička tabaska
    PREBERITE TUDI:  Ali pojeste dovolj beljakovin?

    Priprava:

    Paradižnik, kumare, papriko in zeleno narežite na kocke. Sesekljajte rdečo in navadno čebulo, česen in peteršilj. Vse sestavine zmešajte v skledi blenderja. Zmeljite sestavine v tekoče stanje. Ohladite juho v hladilniku. Postrezite okrašeno z vejico svežega peteršilja in ščepcem popra. Kot prilogo k hladni čičerikini juhi, ki še posebej prija v vročih poletni dneh, lahko postrežete popečene kruhke ali polnozrnate tortilje.

    Viri: Krišnova kuhinja, vedske vegetarijanske jedi; Adiradža dasa; The Bhaktivedanta Book trust International 1996.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte

    1 komentar

    1. 1. Ali so čičerikini polpeti tukaj mišljeni kot falafel?

      2. Za pripravo falaflov so navodila, da čičeriko namakamo 12 ur, potem jo zmeljemo itd., brez kuhanja. Ali z namakanjem odstranimo toksine? Očitno ne… Sama sem jih večkrat pripravila, brez kuhanja. Samo pečenje oz. cvrtje polpetov, kar pa ne vem če je dovolj za uničenje toksinov.

    Comments are closed.