0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPovišan holesterol: preventiva in naravna ublažitev težav

Povišan holesterol: preventiva in naravna ublažitev težav

MORDA VAS ZANIMA

Holesterol je snov, ki jo proizvajajo naša jetra. Zelo pomemben je za tvorbo celičnih membran, vitamina D in določenih hormonov. Vendar pa lahko nastane težava, če je v krvnem obtoku preveč tako imenovanega LDL-holesterola, znanega tudi kot »slabi holesterol«. V tem primeru se namreč močno poveča tveganje za srčno-žilna obolenja ter celo za srčni napad in kap.

- Oglas -

Še posebej problematično je, če so hkrati s povišanimi ravnmi LDL-holesterola količine HDL-holesterola prenizke. HDL-holesterol je namreč »dobri holesterol«, ki pomaga vrniti presežne količine slabega holesterola do jeter, da ga lahko ta izločijo. Za vas smo zbrali nekaj najpomembnejših informacij, povezanih s povišanimi ravnmi slabega holesterola, predvsem pa ukrepov, kako se temu pojavu izogniti oziroma ublažiti težave, če se z njimi že soočate.

Kaj povzroča povišan holesterol in kdo je v največji nevarnosti?

Zelo velik vpliv na povišan holesterol ima neustrezna prehrana. S tem imamo v mislih pogosto uživanje živil, ki vsebujejo veliko holesterola in nasičenih maščob. Med takšna živila sodijo predvsem rdeče meso, drobovina, jajčni rumenjaki, ocvrta in procesirana hrana.

V določenih primerih je lahko sicer visok holesterol tudi deden – to pomeni, da so posamezniki že genetsko bolj nagnjeni k tovrstnim težavam. Včasih pa lahko tudi nekatere druge bolezni vplivajo na povečano tveganje za povišan holesterol. Tako morajo še posebej paziti ljudje, ki imajo diabetes ali hipotirozo (zmanjšano delovanje ščitnice). Možnost za povišan holesterol pa se veča tudi z naraščanjem telesne teže in s kajenjem.

- Oglas -

Živila in prehranska dopolnila za ljudi s povišanim holesterolom

Če spadate med posameznike, ki se soočajo s povišanim holesterolom, so lahko določena živila za vas še posebej koristna. Mednje sodijo predvsem:

  • hrana, bogata z vlakninami,
  • ovseni otrobi in kosmiči,
  • artičoke,
  • indijski trpotec,
  • ječmen,
  • lanena semena,
  • česen,
  • izvleček zelenega čaja in
  • izvleček oljčnih listov.

Nujna tudi sprememba vaših vsakodnevnih navad

Seveda pa ne bo šlo niti brez spremembe vaših vsakodnevnih navad. To pomeni več telesne aktivnosti, zdravo prehrano s čim manj nasičenimi maščobami, vzdrževanje normalne telesne teže in odpoved kajenju. Izogibajte se prekomernemu uživanju alkohola in poskrbite za zadosten delež maščobnih kislin omega-3 v vaši prehrani.

Vsi ti ukrepi pa so tudi najboljša preventiva, s katero preprečite, da bi sploh prišlo do povišanih ravni holesterola. Obenem pa bodite pozorni na redne preglede, saj je povišan holesterol sprva pogosto tiha težava, ki ne povzroča posebej problematičnih simptomov. Tako je lahko srčni napad pogosto prvi znak težav, čemur pa se želite zagotovo izogniti.

.

NAJNOVEJŠE