DomovZdravje & prehranaPovišan holesterol: preventiva in naravna ublažitev težav

Povišan holesterol: preventiva in naravna ublažitev težav

Povišan holesterol je pogosta zdravstvena težava, ki lahko vodi do resnih zapletov, kot so srčno-žilne bolezni, srčni infarkt in možganska kap. Čeprav je holesterol naravno prisoten v telesu in je potreben za številne vitalne funkcije, lahko visoke ravni slabega holesterola (LDL) povečajo tveganje za zdravje.

- Oglas -

Kaj je holesterol?

Holesterol je snov, ki jo proizvajajo naša jetra. Zelo pomemben je za tvorbo celičnih membran, vitamina D in določenih hormonov. Vendar pa lahko nastane težava, če je v krvnem obtoku preveč tako imenovanega LDL-holesterola, znanega tudi kot »slabi holesterol«. V tem primeru se namreč močno poveča tveganje za srčno-žilna obolenja ter celo za srčni napad in kap.

Holesterol je maščobna snov, ki jo najdemo v vsaki celici telesa. Telo ga potrebuje za tvorbo hormonov, vitamina D in snovi, ki pomagajo prebavljati hrano. Holesterol se v krvi prenaša v majhnih delcih, imenovanih lipoproteini. Obstajata dve glavni vrsti lipoproteinov, ki prenašata holesterol:

  • Nizka gostota lipoproteinov (LDL): Pogosto ga imenujemo “slabi” holesterol, ker lahko visoke ravni LDL holesterola povzročijo nabiranje maščobnih oblog na stenah arterij, kar lahko vodi do ateroskleroze.
  • Visoka gostota lipoproteinov (HDL): Imenujemo ga “dober” holesterol, ker pomaga odstraniti LDL holesterol iz arterij in ga prenaša nazaj v jetra, kjer se razgradi in izloči iz telesa.

Ravnovesje med LDL in HDL holesterolom je ključnega pomena za zdravje srca in ožilja. Povišan holesterol se pojavi, ko je raven LDL previsoka ali pa raven HDL prenizka, kar povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni.

Še posebej problematično je, če so hkrati s povišanimi ravnmi LDL-holesterola količine HDL-holesterola prenizke. HDL-holesterol je namreč »dobri holesterol«, ki pomaga vrniti presežne količine slabega holesterola do jeter, da ga lahko ta izločijo. Problematična so lahko tudi zamaščena jetra, ki težje delujejo. Za vas smo zbrali nekaj najpomembnejših informacij, povezanih s povišanimi ravnmi slabega holesterola, predvsem pa ukrepov, kako se temu pojavu izogniti oziroma ublažiti težave, če se z njimi že soočate.

Povišan holesterol

Kaj povzroča povišan holesterol in kdo je v največji nevarnosti?

Zelo velik vpliv na povišan holesterol ima neustrezna prehrana. S tem imamo v mislih pogosto uživanje živil, ki vsebujejo veliko holesterola in nasičenih maščob. Med takšna živila sodijo predvsem rdeče meso, drobovina, jajčni rumenjaki, ocvrta in procesirana hrana.

- Oglas -

V določenih primerih je lahko sicer visok holesterol tudi deden – to pomeni, da so posamezniki že genetsko bolj nagnjeni k tovrstnim težavam. Včasih pa lahko tudi nekatere druge bolezni vplivajo na povečano tveganje za povišan holesterol. Tako morajo še posebej paziti ljudje, ki imajo diabetes ali hipotirozo (zmanjšano delovanje ščitnice). Možnost za povišan holesterol pa se veča tudi z naraščanjem telesne teže in s kajenjem.

Najpogostejši vzroki za povišan holesterol

Povišan holesterol je lahko posledica več dejavnikov, vključno z življenjskim slogom, genetiko in drugimi zdravstvenimi stanji. Med najpogostejše vzroke za povišan holesterol spadajo:

Nezdrava prehrana

Prehrana, bogata z nasičenimi maščobami, transmaščobami in holesterolom, lahko povzroči povišanje ravni LDL holesterola. Hrana, kot so mastno meso, polnomastni mlečni izdelki, ocvrta hrana in predelana živila, lahko prispevajo k povišanju holesterola.

Pomanjkanje telesne aktivnosti

Sedentarni način življenja in pomanjkanje telesne aktivnosti lahko prispevata k povečanju telesne teže in povišanju ravni LDL holesterola. Redna telesna dejavnost lahko pomaga povečati raven HDL holesterola in zmanjšati LDL holesterol.

Kajenje

Kajenje negativno vpliva na raven HDL holesterola in povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni. Nikotin in druge kemikalije v cigaretah lahko poškodujejo stene arterij in povzročijo nastanek maščobnih oblog.

- Oglas -

Genetika

Družinska anamneza povišanega holesterola lahko poveča tveganje za razvoj te težave. Določene genetske motnje, kot je družinska hiperholesterolemija, lahko povzročijo zelo visoke ravni LDL holesterola že v mladosti.

Starost in spol

Ravni holesterola se s staranjem naravno povečujejo. Poleg tega imajo ženske po menopavzi pogosto višje ravni LDL holesterola zaradi zmanjšanja zaščitnega učinka estrogena.

Druga zdravstvena stanja

Določena zdravstvena stanja, kot so sladkorna bolezen, debelost, hipotiroidizem in ledvične bolezni, lahko povečajo tveganje za povišan holesterol.

Holesterol ožilje

Živila in prehranska dopolnila za ljudi s povišanim holesterolom

Če spadate med posameznike, ki se soočajo s povišanim holesterolom, so lahko določena živila za vas še posebej koristna. Mednje sodijo predvsem:

  • hrana, bogata z vlakninami,
  • ovseni otrobi in kosmiči,
  • artičoke,
  • indijski trpotec,
  • ječmen,
  • lanena semena,
  • česen,
  • izvleček zelenega čaja in
  • izvleček oljčnih listov.

Nujna tudi sprememba vaših vsakodnevnih navad

Seveda pa ne bo šlo niti brez spremembe vaših vsakodnevnih navad. To pomeni več telesne aktivnosti, zdravo prehrano s čim manj nasičenimi maščobami, vzdrževanje normalne telesne teže in odpoved kajenju. Izogibajte se prekomernemu uživanju alkohola in poskrbite za zadosten delež maščobnih kislin omega-3 v vaši prehrani.

Vsi ti ukrepi pa so tudi najboljša preventiva, s katero preprečite, da bi sploh prišlo do povišanih ravni holesterola. Obenem pa bodite pozorni na redne preglede, saj je povišan holesterol sprva pogosto tiha težava, ki ne povzroča posebej problematičnih simptomov. Tako je lahko srčni napad pogosto prvi znak težav, čemur pa se želite zagotovo izogniti.

NAJNOVEJŠE