Zdravje & prehranaZamaščena jetra: od vzrokov do zdravljenja ter preventive

Zamaščena jetra: od vzrokov do zdravljenja ter preventive

MORDA VAS ZANIMA

Zamaščena jetra so bolezensko stanje, za katero je značilno prekomerno nalaganje maščob v jetrih. Običajno govorimo o zamaščenih jetrih oziroma o steatozi, ko količina maščob preseže 5 odstotkov celotne mase jeter.

- Oglas -

Na srečo zamaščena jetra niso težava, ki je ne bi bilo mogoče odpraviti, vendar pa boste za to potrebovali nekaj discipline. Pomembno je, da jetrom omogočite, da se obnovijo in začnejo zopet opravljati svoje funkcije. Če ne ukrepamo, lahko namreč zamaščenost jeter privede do trajnih okvar.

Zamaščena jetra

 

Neizrazitost simptomov pogosto zakasni diagnozo

Zamaščena jetra so zelo pogosta težava, s katero se najpogosteje srečujejo ljudje med 40. in 60. letom starosti. Pogosto je zamaščenost jeter odkrita dokaj pozno, saj sprva niso prisotni moteči simptomi. Nekateri ljudje lahko sicer zaradi zamaščenih jeter doživljajo povečano utrujenost ali občutek nelagodja v trebušnem predelu. Zaradi prekomernega kopičenja maščob lahko postanejo jetra tudi nekoliko povečana, kar lahko zdravnik odkrije med rednim pregledom. Če stanje ni odkrito v zgodnji fazi, lahko pride tudi do vnetja, posledica česar so simptomi, kot je zmanjšan apetit, hitro upadanja telesne teže, močnejše bolečine v trebušnem predelu ter občutek šibkosti in zmedenosti.

Vzrok za zamaščena jetra ni vedno alkohol

- Oglas -

Najpogostejši vzrok za prekomerno kopičenje maščob v jetrih je alkoholizem oziroma prekomerno uživanje alkohola. Vendar pa to še ne pomeni, da so zamaščena jetra vedno posledica pretiranih količin popitega alkohola. Včasih se lahko težava pojavi tudi pri ljudeh, ki alkohol uživajo zelo redko ali ki ga celo sploh ne pijejo. Drugi dejavniki, ki lahko vplivajo na preveliko količino maščob v jetrih, so tako še povečana telesna teža, hiperlipidemija (povišana raven maščob v krvi), diabetes, hitro hujšanje in uživanje določenih zdravil, včasih pa je lahko težava tudi dedna. V redkih primerih lahko pride do prekomernega kopičenja maščob v jetrih tudi med nosečnostjo. Stanje je lahko zelo nevarno, zato je pomembno, da se pri nosečnicah posebno pozornost nameni tudi kontroli jeter.

Kako čim prej do prave diagnoze?

Kot smo že omenili, je včasih mogoče fizično zatipati povečanje jeter, ki je posledica prekomernega nabiranja maščob. To bo najlažje preveril vaš zdravnik, ki ga morate seznaniti tudi z morebitno prisotnostjo simptomov, kot sta povečana utrujenost in pomanjkanje apetita. Z zdravnikom se odkrito pogovorite glede svojih navad, povezanih z uživanjem alkohola, zdravil in prehranskih dopolnil, saj lahko te informacije močno olajšajo diagnozo in pospešijo začetek zdravljenja.

Zamaščena jetra je mogoče diagnosticirati tudi s pomočjo krvnih testov. Običajno se namreč stanje kaže tudi v obliki povišane vrednosti jetrnih encimov v krvi. Še ena od možnosti za diagnozo je ultrazvok. Maščoba, nakopičena na jetrih, se bo namreč na posnetku obarvala belo. Medtem ko naštete metode niso vedno povsem natančne, pa je biopsija jeter zelo zanesljiva izbira za ugotavljanje količine maščobe v oziroma na jetrih. Pacienti se besede biopsija sicer velikokrat ustrašijo, vendar je postopek povsem varen, zaradi lokalne anestezije pa tudi neboleč.

Uspešnost zdravljenja odvisna predvsem od vas samih

Žal ne obstaja čudežno zdravilo ali operacija, ki bi odpravila vaše težave. Zamaščena jetra so stanje, ki zahteva vztrajnost in spremembo vsakodnevnih navad. Eno najpomembnejših pravil, ki se ga morate držati, če so vaša jetra zamaščena, je zagotovo to, da čim bolj omejite vnos alkohola. Najbolje bi bilo seveda, da se povsem odpoveste alkoholnim pijačam. K ukrepom za odpravljanje težav z zamaščenimi jetri sodi tudi uravnavanje ravni holesterola v krvi in hujšanje, če se spopadate z odvečnimi kilogrami. Pomembno je tudi, da poskrbite za uravnavo sladkorja v krvi.

Zdravniki običajno priporočajo, da z jedilnika črtate zelo mastna živila oziroma t. i. nezdrave maščobe, smiselno pa se je odpovedati tudi sladkorju. K zdravju vaših jeter pa lahko pripomore tudi redna fizična aktivnost. Pomembno je, da se smernic zdravega življenja držite tudi po tem, ko je potrjeno, da vaša jetra niso več zamaščena. Le tako lahko namreč preprečite, da se stanje ponovi, naslednjič morda v še intenzivnejši obliki. Na srečo se zamaščena jetra večinoma ne razvijejo v resnejše bolezni jeter. To je povezano predvsem z dejstvom, da so naša jetra sposobna samoobnove.

Če ste torej odločeni, da ne boste dopustili, da bi se stanje poslabšalo, in ste pripravljeni za to tudi nekaj narediti, je prognoza v primeru zamaščenih jeter v večini primerov zelo dobra.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×